אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד לביטחון לאומי מפסיק לשתף פעולה עם פורום מיכל סלה להגנה על נשים מאוימות לילי בן עמי, מנכ"לית פורום מיכל סלה | צילום: ניר קידר

חשיפה

המשרד לביטחון לאומי מפסיק לשתף פעולה עם פורום מיכל סלה להגנה על נשים מאוימות

שומרים חושף כי המשרד מפסיק את התקצוב לתוכנית ההגנה שמציעה אלטרנטיבה נדירה לכניסה למקלט לנשים מוכות. מאז הושקה התוכנית לפני כשנה וחצי טופלו בה כ-270 נשים. לילי בן עמי, מנכ"לית פורום מיכל סלה: "אני נדהמת לגלות דרך התקשורת שאין כוונה לחדש את ההסכם, ועוד בימי המלחמה בהם הביקוש לקבלת הגנה לנשים שנמצאות בסכנת רצח עלה ב-20%". מהמשרד לביטחון לאומי נמסר: "בכוונת המשרד לבחון חלופות נוספות"

19.02.2024, 18:05 | רוני זינגר, שומרים

ביוני שעבר הגיעה לילי בן עמי, מנכ"לית פורום מיכל סלה, אל אולפן ערוץ 14 וסיפרה בגאווה על השנה הראשונה לשיתוף פעולה מציל חיים בין העמותה, שהוקמה במטרה להגן על נשים מאוימות, ובין המשרד לביטחון לאומי. במסגרת שיתוף הפעולה הושקה תוכנית ההגנה, במימון משותף לעמותה ולמשרד, ובה שני פרויקטים ייחודיים: האחד הוא "סיירת מיכל" המספקת מעטפת של אמצעי אבטחה לנשים מאוימות. השני הוא פרויקט חדשני במסגרתו נשים מאוימות מקבלות כלב שמירה מיומן. עד כה עשרה כלבים נמסרו. בסך הכל לקחה עד כה סיירת מיכל תחת חסותה כ-270 נשים.

אלא שזמן קצר אחרי אותו ראיון חגיגי, שבו חלקה בן עמי שבחים וקרדיט למשרד לביטחון לאומי על ההירתמות להגנה על נשים מאוימות, המימון הפסיק להגיע. כעת חושף שומרים, כי המשרד החליט שלא לחדש את החוזה עם פורום מיכל סלה. בעמותה, שם עדיין לא קיבלו כל הודעה רשמית, מקווים שהמשרד ימשיך בכל זאת לסייע לפרויקט ההגנה. השקעת המשרד, יש לציין, מינימלית עד זניחה במונחי תקציבו - בין חצי מיליון למיליון שקלים בשנה.

בן עמי, מנכ"לית הפורום, שאותו ייסדה לאחר שאחותה מיכל סלה נרצחה על ידי בן זוגה, אמרה בתגובה לשומרים: "אני נדהמת לגלות דרך התקשורת שאין כוונה לחדש את ההסכם עם המשרד לביטחון לאומי, ועוד בימי המלחמה בהם הביקוש לקבלת הגנה לנשים שנמצאות בסכנת רצח עלה ב-20%.

"לפני שנה וחצי, באוגוסט 2022, חתמנו על הסכם למיזם משותף עם המשרד לביטחון פנים בסך שני מיליון שקלים, במסגרתו המשרד מימן מחצית מהסכום. ההסכם הסתיים בשנה שעברה ולצערנו מאוגוסט ועד היום הוא טרם חודש. אנו נמצאים בשיח מתמיד מול כל העוסקים בתחום, לרבות מקלטים, מרכזי רווחה, רשויות מקומיות וכו'. כולם חווים את העלייה בביקוש להגנה לנשים בסיכון".

מהמשרד לביטחון לאומי נמסר בתגובה לפניית שומרים: "התקשרות המשרד לביטחון לאומי עם פורום מיכל סלה, במסגרת מיזמים משותפים, הביאה לקידום שני פרוייקטים חשובים בהגנה על נשים. ההתקשרות שהוגדרה כפיילוט נסתיימה זה מכבר והוחלט שלא להאריכה בשל הצעת מחיר גבוהה שהועברה למשרד על ידי העמותה, בדגש על עלויות נלוות שלא היו בעבר. לפיכך בכוונת המשרד לבחון חלופות נוספות לקידום המיזמים החשובים.

"המשרד לביטחון לאומי יפרסם קול קורא במסגרתו תינתן לעמותה זכות שווה להתמודדות. עוד יודגש, כי המשרד רואה חשיבות עצומה בקידום מיזמים שתכליתם הגנה על נשים ויפעל למימוש יעד זה".

13 מקרי אמת שהצילו אישה מאוימת

שיתוף הפעולה יוצא הדופן בין המשרד לביטחון לאומי (אז ביטחון פנים. ר"ז) ובין פורום מיכל סלה הושק כאמור בקיץ 2022, כאשר בראש המשרד עמדו השר עמר בר לב והמנכ"ל תומר לוטן. באותה העת התקיימו במשרד לביטחון פנים דיונים רבים בנוגע לכלים שהמשרד יכול לאמץ במאבק להפחתת מספר הנשים הנרצחות והמאויימות על ידי בני זוגן, זאת על רקע המספרים ההולכים וגדלים של אלימות כלפי נשים. כך, בשנת 2023 נרצחו 29 נשים, רובן המוחלט בידי קרובי משפחה או בביתן ועל "רקע היותן נשים" כפי שהדבר מוגדר בארגוני הנשים. מדובר בעלייה במספר הנרצחות בהשוואה לשנים קודמות - 22 ב-2022 ו-23 נרצחות ב-2021.

בין האפשרויות שהוצעו לשר ולמנכ"ל דאז היה שיתוף פעולה עם פורום מיכל סלה. לעומדות בראש הפורום היה ברור כי על מנת לתת מענה אפקטיבי למצוקה, עליהן לרתום את משרדי הממשלה לפרויקט ובפרט את המשרד האמון על ביטחון אזרחי ישראל. החיבור בין הצדדים הצליח, אף שדרש עבודת מטה מיוחדת כיוון שעד אז המשרד לביטחון פנים לא ביצע פרויקט עם עמותה חיצונית (וגם היום אין מיזמים דומים). בין הגופים סוכם על מימון משותף של תוכנית ההגנה בשיטה של מאצ'ינג. כלומר, על כל שקל שתקצה העמותה מכספי התרומות שלה לטובת התוכנית, המשרד ישווה בשקל משלו, באופן שיכפיל את מימון התוכנית.

בשנת הפעילות הראשונה שלה, שהחלה באמצע 2022 ונמשכה עד אוגוסט 2023, הפרויקט תוקצב בשני מיליון שקלים: מיליון מכספי התרומות של העמותה ומיליון במימון המשרד. לאחר הבחירות וחילופי השרים ובעלי התפקידים במשרד, סוכם על המשך התוכנית אך היקפה נחתך בחצי לכדי מיליון שקל בלבד בסך הכול.

במהלך השנה אף נבחן שיתוף הפעולה ובוצע מחקר שטרם פורסם אשר בדק את יעילות התוכנית. אף שטרם נחשף ניתן לומר כי במחקר נמצאו מדדי שביעות רצון גבוהים מצד הנשים המשתתפות בפרויקט - הן בפרויקט הסיירת והן בפרוייקט הכלבים. הן דיווחו על עליה בביטחונן האישי ועליה באיכות חייהן, וציינו את הפרויקט לטובה לעומת הפתרון היחיד שהציעה להן המדינה עד כה - להיכנס למקלט לנשים מוכות. מהנתונים שבידי הפורום עולה כי במהלך השנה החולפת נרשמו 13 "מקרי אמת" שבהם לחצן המצוקה של "סיירת מיכל" סייע לאישה מאוימת, כאשר סייר הגיע בתוך דקות לזירת האירוע.

בין האיזוק האלקטרוני לרשיונות הנשק

זו אינה הפעם הראשונה שבין המשרד ובין ארגוני נשים מתגלעים עימותים בשנה האחרונה. ביוני האחרון, כזכור, דרש השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לנסח הצעת חוק מתוקנת לחוק פיקוח אלקטרוני למניעת אלימות במשפחה, חוק שהוחל בדין רציפות מהממשלה הקודמת שביצעה עבודת מטה והשלימה את ניסוחו. "הצעת החוק תאזן בין הצורך החיוני למאבק באלימות במשפחה ולמניעת אלימות ובין החובה שלנו להגן מפני תלונות והאשמות שווא ולשמור על חירותם של חפים מפשע", נימק אז השר. הדבר עורר ביקורת עזה, כיוון שבמקרי אלימות רבים אין הרשעה קודמת, לעתים גם לא היכרות פלילית אחרת עם הגבר האלים. הצעת החוק אושרה כאמור עם התיקון, אך בפועל משאירה לשופטים שיקול דעת נרחב בנושא הטלת הפיקוח.

נושא נוסף השנוי במחלוקת, הוא פועל יוצא של הרחבת חלוקת רישיונות הנשק נושא שאותו מקדם בן גביר במרץ. לצד התרעות מצד משרד הרווחה על החשש כי גברים אלימים יקבלו רישיון נשק שיופנה כלפי נשותיהם, היה זה גם פורום מיכל סלה שהזהיר בנובמבר האחרון מהשינוי בקריטריונים ובתבחינים לקבלת רישיון נשק. "אני מבין את הצורך לחזק את הביטחון האישי, אבל חובה עלינו לוודא שאף אישה או ילד לא ייפגעו", אמר אז שר הרווחה יעקב מרגי להארץ. "דיווח על אלימות במשפחה צריך להיות עילה לפסילת בקשה לרישיון".

בן עמי מצדה, כתבה לבן גביר מכתב ובו פירטה את החשש, כי הנשק יגיע לידיים לא נכונות וכי ישנה עלייה בפניה של נשים החוששות לחייהן אל הפורום. בן גביר הגיב, כי "הניסיון להציג כל גבר כרוצח פוטנציאלי הינו חמור ביותר", והוסיף כי הוא קורא לכל אישה לנצל את זכותה ולהתחמש.

בנוסף לדברים שהובאו קודם לכן, בן עמי מסרה לשומרים גם את התגובה הבאה: "כיום פורום מיכל סלה מעניק אבטחה והגנה באמצעים מתקדמים ל-273 נשים מאוימות ולעוד 900 ילדים. כל הנשים הן חד הוריות המאוימות על ידי בן זוג לשעבר והאיום על חייהן ידוע ומוכר לרשויות. הכסף למימון החופש והחירות לנשים הללו - מגיע 100% מתרומות הציבור וחברות מובילות במשק שהתגייסו למען ביטחון נשים בביתן.

"לשמחתנו, נכון לעכשיו, העמותה הצליחה לגייס עצמאית תרומות המאפשרות להעניק הגנה לכל אישה מאויימת שפונה לעמותה ואין לנו רשימות המתנה. יחד עם זאת, זה לא נכון שהגנה על נשים מאוימות, ועוד בימי מלחמה, נעשית על ידי ארגונים פרטיים ללא מימון מהמדינה – ואת זה יש לשנות".


תגיות