אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המייסדים וכלל מכרו, והפניקס עלתה ל־75% אחזקות בגמא בן סימון. הפניקס מתכננת להגדיל את פעילות גמא | צילום: שרון ענבי, ענבל מרמרי

המייסדים וכלל מכרו, והפניקס עלתה ל־75% אחזקות בגמא

חברת הביטוח רכשה תוך שבוע כ־11% נוספים מחברת האשראי שבשליטתה תמורת כ־83 מיליון שקל. 4% מהמניות נרכשו מכלל ביטוח, והיתר ממייסדי גמא חיים פינק, רוני מירו, המנכ"ל אריאל גנוט והיו"ר לשעבר אלי אונגר, שחיסלו כמעט את אחזקותיהם

09.07.2023, 06:30 | גולן חזני

שנתיים אחרי שהנפיקה את חברת הסליקה, האשראי והמימון החוץ־בנקאי גמא ניהול וסליקה, מגדילה הפניקס את אחזקותיה בה בעקביות. ביום חמישי רכשה חברת הביטוח ב־5.8 מיליון שקל כ־0.8% ממניות גמא ניהול ועלתה לאחזקה של 74.5% בחברה.

רכישה זו נעשתה בהמשך לרכישה שבוצעה יומיים קודם לכן. אז, רכשה הפניקס 4.6 מיליון מניות, כ־6.5% ממניות גמא בעסקה מחוץ לבורסה תמורת 50.5 מיליון שקל שהעלו אותה ל־73.9% בחברה. ב־29 ביוני רכשה הפניקס 2.575 מיליון מניות גמא בהיקף של כ־27 מיליון שקל (3.8%) ועלתה מ־63.37% ל־67.15%.

ל"כלכליסט" נודע כי המניות ברכישות האחרונות נרכשו מכלל ביטוח (4%) והיתר, ברכישה היותר משמעותית מבחינת האחזקות בגמא – מידי המייסדים, חיים פינק, רוני מירו, המנכ"ל אריאל גנוט ומי שהיה היו"ר אלי אונגר, שחיסלו בכך את אחזקותיהם בחברה, למעט גנוט שנותר עם אחזקה של כ-1%. הפניקס מחזיקה בחברה באמצעות חברת האחזקות ולא חברת הביטוח, כלומר מכספי החברה עצמה, שבשליטת הקרנות סנטרברידג' וגלטין.

גמא, שהונפקה ביולי 2021, נסחרת בבורסה בת"א בשווי של 729 מיליון שקל. הפניקס נכנסה להשקעה בחברה כבר ב־2008, כשרכשה 49% ממנה תמורת 64 מיליון שקל. השקעה זו נעשתה לפי שווי של 130 מיליון שקל לגמא. עד אז נשלטה גמא בידי המייסדים, שמכרו כאמור בשבוע שעבר כמעט את יתרת מניותיהם להפניקס. כיום מכהן כיו"ר החברה יוצא בנק הפועלים ארז יוסף. בשני הרבעונים האחרונים רשמה גמא רווח נקי לפני מס של קרוב ל־30 מיליון שקל ברבעון ויתכן שהפניקס מעריכה כי המכפילים שבהם נסחרת החברה נמוכים. מניית החברה סבלה מירידות של 30%, שנבעו מהירידה באמון השוק בחברות האשראי החוץ־בנקאי לאחר קריסת גיבוי ויונט, ועתה גם בול.

בהנפקת גמא ב־2021, שנעשתה לפי שווי 720 מיליון שקל, השקיעה הפניקס 124 מיליון שקל נוספים, ברכישת מניות מבעלי מניות קיימים שמכרו בהנפקה 19.9% ממניותיהם, ועלתה ל־61.6%. ביולי 2022 ביצעה גמא הנפקת זכויות של 120 מיליון שקל והפניקס שמרה על חלקה בהזרמה של כ־66 מיליון שקל, רכשה 2% נוספים בכ־12 מיליון שקל והגיעה ל־63.37%.

גמא: תיק אשראי של 2 מיליארד שקל

גמא, שנוסדה בשנת 1998, פועלת בשלושה מגזרים עיקריים: סליקה וניכיון שוברי כרטיסי חיוב, ניכיון צ'קים ומימון כנגד נכסי נדל"ן. החברה פועלת גם בתחומים של מתן הלוואות, פקטורינג (מימון חשבוניות) ומימון ציוד. פעילות המימון שלה מתבצעת באמצעות אשראי מהבנקים הגדולים ומאג"ח שהיא מגייסת. תיק האשראי של גמא עמד בסוף 2022 על 2.07 מיליארד שקל, לא כולל פעילות כרטיסי אשראי.



חברות הביטוח מבצעות פעילות אשראי לצד עסקאות מימון גדולות שהן עושות באמצעות כספי העמיתים שלהן. כך מנורה מחזיקה ב־70% מחברת ERN. ב־2016 רכשה מנורה 40% ממניות החברה לפי שווי 250 מיליון שקל ובספטמבר 2022 רכשה 30% נוספים לפי שווי 600 מיליון שקל.

אבל גולת הכותרת של אחזקות חברות הביטוח בפעילות האשראי היא שתי עסקאות הענק שבוצעו בשנה האחרונה: כלל ביטוח רכשה את MAX, חברת כרטיסי האשראי, תמורת 2.4 מיליארד שקל. בעקבותיה, חתמה הראל על עסקה לרכישת ישרכארט תמורת 3.2 מיליארד שקל. עסקה זו טרם הושלמה וממתינה לאישור הרגולטורים. משרד האוצר כבר נתן הסכמתו לאחזקה של חברות הביטוח בחברות כרטיסי אשראי.

הפניקס מחפשת אסטרטגיה שונה?

אם כך, מה מביא את הפניקס להגדיל באגרסיביות את האחזקה והאם היא שואפת להשתלט כליל על גמא? שאלה נוספת, באם התשובה לשאלה הקודמת היא חיובית, היא האם יש קשר להשתלטות אפשרית על גמא, לשאלת רכישת חברת כרטיסי אשראי על ידי הפניקס.

במרוץ של חברות הביטוח אחר חברות כרטיסי אשראי, לא הפגינה הפניקס, שהיא חברת הביטוח הגדולה ביותר, להיטות יוצאת דופן. היא חתמה על הסכם שת"פ עם ישראכרט, אלא שהדירקטוריון של האחרונה החליט לאשר את העסקה עם הראל והוריד מהפרק את השת"פ. הפניקס פתחה במלחמה נגד ישראכרט על רקע זה. אבל העובדה שלא התחרתה עם הראל על הרכישה – מה שמנורה מבטחים כן עשתה, עשויה להצביע על אסטרטגיה שונה, שמטרתה להרכיב תיק אשראי גדול גם ללא הוצאה עצומה של מיליארדי שקלים, אלא באמצעות חברת אשראי חוץ־בנקאי, ולהסתפק בכך מבלי להגיע למשקי הבית הקטנים.

ברקע נמצאת עסקה למכירת חברת כרטיסי האשראי האחרונה – כאל. בנק דיסקונט מעמיד את החברה למכירת לפי שווי של 3.5‑4 מיליארד שקל ושכר את בנק ההשקעות ג'יי פי מורגן להוביל את המכירה. השאלה אם הפניקס תתמודד על כאל משמעותית לגבי התהליך. ההערכות כרגע הן חיוביות, בהנחה שהמחיר לא יהיה גבוה מבחינתה. תשובה סופית תינתן רק עם סיום התהליך. כך או אחרת, הפניקס מתכננת להגדיל משמעותית את פעילותה של גמא.

תגיות