אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי הקיצוץ בתקציב: המדען הראשי במשרד האנרגיה פורש המדען הראשי במשרד האנרגיה, גדעון פרידמן. הגדיל את תקציב היחידה | צילום: שלומי אמסלם, לע""מ

אחרי הקיצוץ בתקציב: המדען הראשי במשרד האנרגיה פורש

ד"ר גדעון פרידמן הודיע שיעזוב את תפקידו אף שנשארו לו עוד שנתיים וחצי. תקציב היחידה נפגע לאחר שהממשלה ביטלה את הטלת מס הפחמן

25.12.2023, 06:02 | שני אשכנזי

המדען הראשי של משרד האנרגיה והתשתיות, ד״ר גדעון פרידמן, פורש מתפקידו לאחר כעשור במשרד, מהן חמש שנים כמנהל יחידת המדען. פרידמן צפוי לסיים את כהונתו בשבועות הקרובים, לאחר שבתקופתו הגיע תקציב היחידה שבניהולו לשיא של 120 מיליון שקל בשנים 2022-2021, אך השנה התקציב קוצץ והיחידה קיבלה 65 מיליון שקל. כמו כן נחתך הסכום שהוקצה למיזמים חדשניים, לסטארט־אפים ולמחקרים בתחום האנרגיה.

רוב הכהונה של פרידמן בשנים האחרונות היתה כממלא מקום, ורק לפני כשנה וחצי מונה רשמית לתפקיד על ידי השרה אז קארין אלהרר לקדנציה של ארבע שנים. אף שלפרידמן נותרו עוד כשנתיים וחצי לכהן בתפקידו, הוא החליט לפרוש כעת. לפי גורמים מעורים, לאור הקיצוץ האחרון והקיצוצים המסתמנים בצילה של המלחמה, פרידמן חש שבשנתיים הקרובות הם יקשו על מרחב התמרון של היחידה ועל יכולתה להגיע להישגים, והעדיף לפרוש.

הסיבה לצניחה בתקציב היחידה נובע, בין היתר, מכך שהעלייה שלו בשנים קודמות נבעו מהקצאת מקורות תקציביים "תוספתיים", כלומר הם לא נכנסו לבסיס התקציב. כמו כן חלק מהסכומים העתידיים לתקצוב התחום היו תלויים במס פחמן, שקידמה ממשלת השינוי. ממשלת נתניהו החליטה לא להטיל מס פחמן וכך חלק מתקציבי היחידה בוטלו. קיצוץ התקציבים של יחידת המדען הצר את צעדיה ואת יכולתה להרחיב באופן משמעותי את השקעותיה בתחום החדשנות במשק האנרגיה בישראל.

המדען הראשי אמור לייעץ לשר ולמנכ״ל המשרד בנושאי חדשנות, מדע וטכנולוגיה בתחומי התשתיות והאנרגיה, ולגבש מדיניות מחקר ופיתוח שתתווה את ההשקעות בתחום שנים קדימה. זאת, בנוסף להטמעת חדשנות במשק האנרגיה בהתאם ליעדי המשרד והמשק.

בין היתר, פרידמן יזם והוביל הקמה של שני מכוני מחקר לאומיים בשיתוף האקדמיה בתחומי האנרגיה – מכון בתחום אגירת האנרגיה ומכון בתחום ההיתוך הגרעיני, שניהם במטרה לקיים מחקרים פורצי דרך בתחומי האנרגיה הנקייה. בנוסף, קידמה היחידה תחת פרידמן את המיזם האגרו־וולטאי הממשלתי, שבמסגרתו מתקיימים ניסויים להצבת פאנלים סולאריים בשדות חקלאיים באופן המאפשר קיום של חקלאות לצד יצירת אנרגיה מתחדשת בשדה אחד, תוך השאת הכנסה נוספת לחקלאים. בשנים האחרונות אף השקיעה היחידה תחת פרידמן בקידום מחקר ופיילוטים בנושא הפקת אנרגיה מתחדשת מהים, פיילוט של ניהול ביקושים, פיתוח מאגר מידע של עמדות טעינה לרכבים חשמליים, קולות קוראים להקמת עמדות טעינה לרכבים חשמליים ולאגירת אנרגיה, הקמת תחנות תדלוק במימן ויבוא משאיות ועוד.

פרידמן השלים את הדוקטורט שלו בפיזיקה באוניברסיטת סטנפורד שבארה״ב ב־1996. לאורך השנים שימש, בין היתר, עמית מחקר בבית הספר לממשל באוניברסיטת תל אביב ומרצה במכללות ובאוניברסיטאות בנושאים שונים הנוגעים למשק האנרגיה. לפרידמן גם שנים של ניסיון ניהולי במחקר ופיתוח בתעשיית ההייטק, בין היתר בתחומי המכשור הרפואי, הביוטכנולוגיה והאנרגיה. בעברו ניהל חברה להתייעלות אנרגיה וסטארט־אפ בתחום הביו־מד.

תגיות