אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאוסטרליה וארה"ב יש מדעני ספורט - אבל כדורגל לומדים ברחוב אוהדים של ארה"ב צופים במשחק שמינית הגמר בו הפסידה נבחרתם להולנד | AFP

מונדיאל 2022

לאוסטרליה וארה"ב יש מדעני ספורט - אבל כדורגל לומדים ברחוב

אוסטרליה וארה"ב הן שתי נבחרות שמתאפיינות בשחקנים אתלטיים בעלי כושר גופני מעולה. זה לא עזר להן מול נבחרות כמו הולנד וארגנטינה ושחקנים כמו מסי, שחושבים 0.3 שניות יותר מהר מהשחקנים שלהן

04.12.2022, 11:18 | אוריאל דסקל

היום ב-NBA יש יותר מ-15 מדעני ספורט אוסטרליים שהפכו בשנים האחרונות לחובה של ממש בצוות המקצועי. גם לחלק מקבוצות הפרמיירליג יש מדען ספורט מאוסטרליה שעוזר להוציא את המיטב מגוף השחקנים. באוסטרליה יש חלק ממוסדות מדעי הספורט הטובים בעולם ואותם מוסדות מושכים סטודנטים עם ההבטחה שהם יקבלו את הכלים שיעזרו להם להפוך לבעלי תפקיד הכרחי בקבוצת ספורט.

למה כל כך חשוב לאוסטרלים המדע שעומד מאחורי הספורט? יש לכך הרבה סיבות, אחת מהן היא בגלל שהספורט הפופולרי ביותר באוסטרליה, "כדורגל אוסטרלי" (המכונה "אוזי פוטי"), הוא משחק משוגע לחלוטין מבחינת הדרישות הפיזיולוגיות שלו משחקנים. משחקים אותו על פני 80 דקות ושחקן רץ בו, בממוצע, 15-13 ק"מ במשחק. המגרש גדול ממגרש הכדורגל הרגיל והשחקנים צריכים לרוץ ספרינטים ארוכים לאורך המשחק כולו. מדעי ספורט מדויקים יכולים להעניק לקבוצת אוזי פוטי יתרון אדיר.

גם לאמריקאים לא חסרים מדעני ספורט מוכשרים, שחלקם גויסו למועדוני כדורגל אירופיים כבר משנות ה-90, וזה לא יהיה מופרך לומר שלאמריקאים יש את מאמני הכושר הטובים בעולם. צריך לראות את הטרנספורמציה הגופנית שעוברים שחקנים אירופים ב-NBA, למשל, כדי להבין עד כמה הם הרבה יותר טובים ממקביליהם האירופים בליגות אחרות.

בכדורגל, גם נבחרת ארה"ב וגם נבחרת אוסטרליה משחקות כדורגל אנרגטי ולוחץ. השחקנים שלהן בכושר מעולה ולא מוותרים עד הרגע האחרון. אבל אוסטרליה וארה"ב לא אימפריות כדורגל למרות האתלטיות המופלאה של השחקנים שלהן. הסיבה לכך היא שכדורגל הוא לא שיעור ספורט - הוא יותר שיעור בגיאומטריה.

כדורגל הוא משחק של תבניות, ואם אתה רוצים להבין את המשחק טוב יותר, צריך למצוא את תבניות המסירה, לזהות את הרנדומליות, להבין את התנועה של השחקנים. מול השער, השחקנים הטובים ביותר יודעים לחשב את הסיכוי של כל בעיטה לפי כמה גדול החלק של השער שהם רואים. בלמים גדולים יודעים לסגור את הזווית למסירה של היריב עם תנועת גוף קלה, ושחקני התקפה גדולים ידעו להביא אליהם שחקני יריבה רק בשביל לשחרר מסירה לשחקן שנמצא בשטח שנוצר מתנועת שחקני ההגנה.

הולנד ניצחה אתמול את המשחק מול ארה"ב כי השחקנים שלה ידעו איך לנוע כדי לפתוח זוויות יותר טובות לבעיטות ומסירות לעצמם ולחבריהם לקבוצה. דיילי בלינד, אולי השחקן האיטי בעולם, היה דומיננטי לחלוטין מול סרג'יניו דסט, מגן ימני אתלטי. דייבי קלאסן, שחקן שאינו אתלט כמו ווסטון מקיני האמריקאי, והאמת היא שהוא נראה כמו ההולנדי הכי גנרי בכל הזמנים, עשה בשער הראשון תנועה מדהימה, שלקחה איתו מגנים אמריקאים והעניקה לממפיס דפאיי שטח גדול וזווית מעולה לבעיטה לשער.

ועוד אמש, ליאו מסי שלט במשחק מול חבורה של אוסטרלים שרצו כאילו אין מחר, מבלי לזוז הרבה. את השער שלו כבש אחרי שזיהה חור בתוך חומה צהובה שהקיפה אותו והשחיל את הכדור לכיוון השער.

"השחקנים הטובים ביותר בעולם הם גאוני גיאומטריה", אמר דיוויד סומפטר, מתמטיקאי שמתמחה בניתוח כדורגל כתופעה גיאומטרית. "הם מבינים את החללים שהם נעים בהם טוב יותר מכל אדם אחר. הם מבינים תנועה ויצירת תבניות. המוחות שלהם עובדים באופן מתמטי, גם אם הם לא חושבים במספרים".

הבנה כזו של המשחק נפוצה יותר במדינות הכדורגל הטובות באופן מסורתי - ולא לומדים אותה באקדמיה כמו מדעי ספורט, אלא ברחוב. במדינות שעדיין משחקים בהן כדורגל רחוב, יש שחקנים שלומדים איך לייצר שטח לעצמך ולחברים לקבוצה ללא תבניות מסירה או תנועה. ברחוב לומדים לאלתר עם הגוף ועם המוח. לומדים לנצח בלי שופט ובלי מאמן.

"מהירות חשובה מאוד בכדורגל המודרני, אבל מה זו מהירות? שחקן טוב מאוד, בליגות הבכירות, מעבד מידע על התנועה וההתנהגות של השחקן היריב ב-0.4-0.3 שניות", מסביר מריין ביוקר, מי שפיתח שחקנים ל-AZ אלקמאר יותר מעשור ולאחרונה עבר לעבוד באנגליה. "ליאו מסי עושה את זה ב-0.1 שניות ובזכות זה הוא הטוב בעולם. כשאתה חושב מהר, אתה תגיע לאן שאתה רוצה לפני כולם. אתה לא חייב מהירות גולמית בשביל להיות שחקן משמעותי כמו שאתה צריך מהירות מחשבה. אתה גם צריך את היכולות הפיזיולוגיות והטכניות כדי לבצע, אבל בסופו של דבר, זה השכל שאיתו אתה משחק כדורגל והוא האיבר שצריך להיות הכי מהיר".

עניין משחקי הרחוב הוא קריטי לפיתוח הכדורגלן, וזו תופעה הולכת ומצטמצמת בעידן המודרני. בגלל זה בהולנד, למשל, עובדים רבות באקדמיות הכדורגל לשחזר את העצמאות שיש במשחק רחוב. באוסטרליה וארה"ב, לעומת זאת, כמעט ולא משחקים כדורגל ברחוב, והתלונות העיקריות כלפי רשויות הכדורגל שם קשורות למחיר היקר של החוגים והאקדמיות לכדורגל בשורשי המשחק.

בכדורגל יש כוחות עולים חדשים, אפשר לראות את זה במונדיאל הזה. ביניהן הנבחרות הגדולות מאסיה שמייבאות הרבה מאוד ידע בכדורגל ובמדעי הספורט מרחבי העולם, וזה נכון גם לגבי ארה"ב ואוסטרליה. אולם במונדיאל, בכל מונדיאל, למדינות הספוגות במסורת כדורגל יש יתרון כמעט תמיד. בטח במשחקים מכריעים. וככה זה תמיד יהיה בזכות הכדורגל ברחוב מגיל ינוקא, שגורם להולנדי או הארגנטינאי לחשוב 0.3 שניות יותר מהר מהיריב האתלטי בהרבה מהם.

תגיות