אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירופה תצמצם את צריכת הגז מ־1 באוגוסט נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין. "נדרשת סולידריות" | צילום: AP

אירופה תצמצם את צריכת הגז מ־1 באוגוסט

בצל האיום הרוסי לנתק את היבשת, אימצו שרי האנרגיה תוכנית חירום להפחתת צריכת הגז ב־15%. הוחרגו: אירלנד, מלטה ותעשיות חיוניות

26.07.2022, 18:59 | חדשות חוץ

בפגישת חירום שערכו היום (ג') בבריסל אימצו שרי האנרגיה של האיחוד האירופי גרסה מרוככת של תוכניתם להפחתת צריכת הגז ביבשת. לעומת המסמך המקורי שקרא לכל מדינות האיחוד לצמצם את צריכת הגז ב־15%, כעת פטורות מכך מדינות כמו אירלנד ומלטה, שאינן מחוברות למערכות גז אחרות ביבשת. בנוסף, מדינות יורשו לפטור מיעדי הצמצום תעשיות חיוניות הצורכות אנרגיה רבה, כמו ייצור פלדה.

מאז פתחה רוסיה במערכה נגד אוקראינה, 12 מדינות באיחוד האירופי סבלו מניתוק חלקי או מלא של אספקת הגז מגזפרום, חברת האנרגיה הממשלתית שנהנית מזכויות בלעדיות על תשתית הגז הרוסית. משבר האנרגיה המאיים על האיחוד עורר קריאות לסולידריות על מנת להימנע מתרחיש עגום בחורף הקרוב.

 ,   ,

בראיון אתמול לסוכנות הידיעות DPA אמרה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, כי על מדינות שברשותן מאגרי גז שאינם מגיעים מרוסיה, להפגין סולידריות עם אלה שיצטרכו לתקצב את הגז בחורף. "כל מדינה שבקושי רוכשת גז רוסי, לא יכולה לברוח מהשפעות הירידה הפוטנציאלית באספקה על השוק הפנימי שלנו", ציינה. עוד אמרה, כי הכלכלות של האיחוד האירופי קשורות זו בזו במידה כה רבה, עד כי משבר גז במדינה אחת, כמו גרמניה הנסמכת על הגז הרוסי בשיעור של כמעט 60%, ישפיע על כלכלות אחרות. "מהסיבה הזו חשוב כי כל המדינות החברות יצמצמו ביקושים, יאגרו יותר ויחלקו עם המדינות שהושפעו במידה רבה יותר", הוסיפה

ערב פגישת שרי האנרגיה, קריאות הנציבות האירופית להפחית את צריכת הגז ב־15% מ־1 באוגוסט ועד ל־31 במרץ זכו לתמיכה מוגבלת. ספרד ופורטוגל התנגדו, כאשר פורטוגל אמרה כי מדובר בבקשה שאינה ישימה. "ההצעה של הנציבות איננה בהכרח היעילה ביותר או הצודקת ביותר", קבלה תרזה ריברה, השרה הספרדית לענייני אקולוגיה. "ספרד היא פרו־אירופית, כך שצר לי מאוד שעליי לומר שספרד אינה תומכת בהצעה הזו". עמיתה היווני, קוסטאס סקרקאס, הציף גם הוא חששות לגבי היעד של 15%.

המחלוקות מתעוררות ברקע הודעת רוסיה, כי אספקת הגז לגרמניה תרד מחר להיקף של 20% מהקיבולת הרגילה, זאת, לפי הטענה, בשל תיקונים הנדרשים עדיין לצינור נורד סטרים 1. בהתאם, גרמניה מקדמת תוכנית היערכות לחורף. קלאוס מולר, העומד בראש הסוכנות הפדרלית האחראית על אספקת הגז, אמר כי שיעור האחסון עומד בציפיות וכי נכון ל־23 ביולי, המתקנים נמצאים בקיבולת של 65.91%. "עכשיו צריך להגיע למכסה של 75% עד ל־1 בספטמבר", אמר.

"רוסיה סוחטת אותנו"

במסגרת תוכנית הנציבות האירופית, עסקים, מבני ציבור ומשקי בית יתבקשו לתרום למאמץ הקולקטיבי, שעשוי לחסוך עד 45 מיליארד מ"ק של גז. הצעד הראשון יהיה התנדבותי, ויתבסס, בין השאר, על פעילות הסברה, הגבלת טמפרטורת חימום ופעולות תיאום. בה בעת, במקרה של הפחתה דרמטית מרוסיה, היעד הזה ייהפך למהלך מחייב תחת חוק חירום של האיחוד, Union Alert. יישומו יאפשר קיצוב הגז ברחבי האיחוד וחיוב מפעלים עתירי אנרגיה לצמצם פעילות. משקי בית ושירותים חיוניים כמו בתי חולים ובתי ספר לא יחויבו בכך, אלא אם המשבר יסלים. "רוסיה סוחטת אותנו. רוסיה הפכה את האנרגיה לכלי נשק", ציינה פון דר ליין במעמד הצגת התוכנית, שמותגה בשם "חיסכו גז למען חורף בטוח".

מדינות בדרום היבשת שהתנגדו להכללה לפי יעד של 15%, טענו כי הנתון אינו מביא בחשבון את סוגי האנרגיה השונים המשמשים את מדינות האיחוד, בכפוף לשיקולים גיאוגרפיים, כלכליים ופוליטיים. כך, למשל, בספרד קיימת רשת מסועפת של טרמינלים לאורך החוף שמאפשרים יבוא נרחב יותר של גז טבעי נוזלי (LNG) ממגוון ספקיות. לעומתה, גרמניה עדיין נסמכת במידה רבה על נורד סטרים 1. "אם להתייחס להלך הרוח הכללי, הוא מבולבל מאוד", ציין השבוע דיפלומט ממדינה במזרח אירופה. "המצב דינמי".

תגיות