אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרדיט סוויס הפסיד 4.1 מיליארד דולר ברבעון השלישי - ונערך ל"ארגון מחדש רדיקלי" מנכ"ל קרדיט סוויס אולריך קרנר | צילומים: רויטרס בלומברג

קרדיט סוויס הפסיד 4.1 מיליארד דולר ברבעון השלישי - ונערך ל"ארגון מחדש רדיקלי"

ההפסד היה גבוה בהרבה מהתחזיות. הבנק חשף תוכנית הבראה מקיפה הכוללת פירוק חטיבת ההשקעות והקמת עסק נפרד לייעוץ ושוקי הון; גיוס הון של 4.1 מיליארד דולר, ופרישת 9,000 עובדים עד 2025

27.10.2022, 08:45 | חדשות חוץ

הבנק השוויצרי קרדיט סוויס דיווח על הפסד ברבעון השלישי שהיה גרוע בהרבה מתחזיות האנליסטים. בנוסף לתוצאות הרבעוניות חשף הבנק גם תוכנית ארגון מחדש אסטרטגית.

הבנק מוכה השערוריות דיווח על הפסד של 4.034 מיליארד פרנק שוויצרי (4.09 מיליארד דולר) ברבעון השלישי, זאת בעוד שהאנליסטים ציפו להפסד של 567.93 מיליון פרנק שוויצרי. ברבעון השלישי אשתקד דיווח הבנק על רווח של 434 מיליון פרנק. בקרדיט סוויס, הבנק השני בגודלו בשוויץ, ציינו כי ההפסד משקף מחיקת ערך של 3.655 מיליארד פרנק הנובעת מ"הערכה מחודשת של נכסי מס שנדחו כתוצאה מההערכה האסטרטגית המקיפה שנערכה".

בעקבות לחץ מצד המשקיעים הבנק חשף ארגון מחדש מקיף בעסקים וזאת בניסיון לשפר את הביצועים המאכזבים בחטיבת ההשקעות לאחר שורה של בעיות משפטיות שנגסו בהכנסות. לפיכך בבנק התחייבו "לבצע ארגון מחדש רדיקלי" בחטיבת ההשקעות כדי לצמצם משמעותית את החשיפה לנכסים בעלי סיכון גבוה. בבנק מתכוונים גם להפחית את בסיס העלות ב-15% שהם 2.5 מיליארד פרנק עד 2025. ההערכה בקרדיט סוויס היא שהתוכנית תעלה 2.9 מיליארד פרנק עד סוף 2024.

התוכנית האסטרטגית של קרדיט סוויס כוללת גיוס הון של 4.1 מיליארד דולר בשני סבבים, כולל הנפקת זכויות ומכירת מניות למשקיעים כמו הבנק הלאומי של סעודיה. כמו כן, חטיבת ההשקעות תפורק ובמקומה יוקם עסק נפרד לייעוץ ושוקי הון. החטיבה החדשה תיקרא פירסט בוסטון ובראשה יעמוד מייקל קליין, לשעבר בכיר בסיטיגרופ. החל מהרבעון הבא בבנק מתכוונים לקצץ 2,700 משרות והיעד הוא להפחית את כח האדם ל-43 אלף עובדים מ-52 אלף עד 2025.

"זהו רגע היסטורי לקרדיט סוויס", מסר המנכ"ל אולריך קרנר. "אנחנו מבצעים שינוי קיצוני בחטיבת ההשקעות כדי לעזור ליצור בנק חדש שיהיה פשוט יותר, יציב ועם מודל עסקי ממוקד הנבנה סביב צרכי הלקוחות".

בנק קרדיט סוויס. "זהו רגע היסטורי", צילום: שאטרסטוק בנק קרדיט סוויס. "זהו רגע היסטורי" | צילום: שאטרסטוק בנק קרדיט סוויס. "זהו רגע היסטורי", צילום: שאטרסטוק

הבנק השוויצרי עלה רבות לכותרות בעת האחרונה. לפני שבוע וחצי פורסם כי קרדיט סוויס ישלם חצי מיליארד דולר ליישוב תביעה בארצות הברית. ברויטרס דיווחו כי התשלום נועד ליישב תביעות שהגיש התובע הכללי של ניו ג'רזי בנוגע לעסקי האג"ח מגובות משכנתאות מלפני פרוץ המשבר הפיננסי של 2008. הבנק מנסה להתאושש משורת שערוריות, כולל הפסד של כ-5 מיליארד דולר בעקבות קריסת חברת ההשקעות ארכגוס בשנה שעברה.

בתחילת החודש פורסם כי קרדיט סוויס הציע לרכוש חזרה אג"ח בשווי של עד 3 מיליארד פרנק שוויצרי (3.03 מיליארד דולר), זאת במאמצים לנווט בין מחיר המניה הצונח ועלייה בהימורים נגד החוב. לפי דיווח באתר CNBC אז, בקרדיט סוויס שוקלים גם למכור את מלון סבוי שברובע הפיננסי של ציריך, כך שגוברת ההערכה שבבנק מחפשים דרכים להגביר את הנזילות. מוקדם יותר באותו השבוע צנחה לזמן מה מניית הבנק לשפל של כל הזמנים, והעלות של ביטוח על האג"ח (CDS) טיפסה לשיא לנוכח החששות בשוק לגבי עתיד החברה.

המנכ"ל אולריך קרנר התייחס בחודש שעבר למצב הבנק. במזכר ששלח לעובדים, כתב קרנר שהבנק נמצא ב"נקודה קריטית", אך הדגיש גם את החוזק שלו, זאת בעוד ההכנות לארגון מחדש נמשכות. זה היה המזכר השני ששלח קרנר בפרק זמן של שבועיים, שנועד להרגיע את העובדים. קרנר אמר לעובדים לא לבלבל את התנודות היומיות של מחירי המניות עם "בסיס ההון החזק ומצב הנזילות" של החברה.

בשל המצב הרעוע הוחלף בסוף יולי המנכ"ל הקודם של הבנק, תומס גוטסטיין, שנכנס לתפקיד בפברואר 2020. החליפו כאמור אולריך קורנר (Ulrich Koerner), ששימש עד אז כמנהל חטיבת ניהול הנכסים של הבנק. בתחילת ספטמבר דווח ברויטרס כי בקרדיט סוויס שוקלים לקצץ בסביבות 5,000 משרות, כלומר אחת מכל עשר משרות, זאת במסגרת תוכנית לחיסכון בעלויות.

ב-2021 עבר הבנק להפסד ענק, בשל ההסתבכויות המשפטיות שלו. הבנק השוויצרי הוציא בשנה שעברה 1.1 מיליארד פרנק על הפרשות המשפטיות שבהן הוא מעורב. הבנק סיים את 2021 עם הפסד של 1.57 מיליארד פרנק - מינוס עמוק בהרבה מהתחזיות בשוק.

קרדיט סוויס הסתבך בשנים האחרונות בשורה של שערוריות מתוקשרות. באחת מהן, בינואר האחרון, התפטר היו"ר אנטוניו הורטה–אוסוריו בשל הפרת חוקי הבידוד והנחיות הקורונה. שערוריות נוספות כוללות את המעורבות של הבנק בחברת ההשקעות שקרסה Archegos Capital ובחברת גרינסיל שהגיעה לחדלות פירעון.

תגיות