אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דורי נאוי שווה כפול מאחיו שאול מימין: שאול ודורי נאוי. החברה הוותיקה יצאה מפעילות ניכיון הצ'קים | צילומים: עמית שעל

דורי נאוי שווה כפול מאחיו שאול

קבוצת האשראי החוץ־בנקאי האחים נאוי, שנותרה בשליטת האח דורי, כבר הגיעה לשווי שוק של 900 מיליון שקל, בעוד יעקב פיננסים — שאחיו שאול הנפיק השנה, נסחרת לפי 400 מיליון שקל בלבד

25.08.2022, 06:00 | אלמוג עזר

הניצחון של דורי נאוי. שנה לאחר היפרדות האחים נאוי מהפעילות הבורסאית המשותפת שלהם בתחום האשראי החוץ־בנקאי נסחרת החברה של דורי נאוי — שנותרה עם השם קבוצת אחים נאוי — בשווי יותר מכפול לעומת החברה של אחיו שאול.

השווי של חברת נאוי, שבשליטתו של דורי נאוי (52.6%) עומד על יותר מ־900 מיליון שקל, בעוד השווי של יעקב פיננסים, שבשליטת שאול נאוי (59.4%), נסחרת בשווי של 400 מיליון שקל בלבד.

מניית נאוי ירדה מתחילת השנה ב־8%, על רקע הצפי שהעלאת הריבית תקטין את הביקוש לאשראי חוץ־בנקאי. אולם על פי הדו"ח הכספי של החברה, הרווחיות שלה נותרה גבוהה. נאוי רשמה ברבעון השני רווח נקי של 33.4 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 25.6 מיליון שקל ברבעון המקביל — שיפור של 40%. הרווחים הרבעוניים של החברה מביאים אותה להציג תשואה על ההון של 21%.

הכנסות המימון נטו הסתכמו ב־46.6 מיליון שקל ברבעון השני, לעומת 33.8 מיליון שקל ברבעון המקביל, וניכר כי על רקע ההתפתחויות בכלכלה המקומית החלה נאוי לשנות את מדיניותה. זאת מאחר שהכנסות המימון נטו היוו 81% מכלל ההכנסות של החברה לעומת 88% מכלל ההכנסות ברבעון המקביל. ההבדלים נובעים מכך שנאוי הגדילה את ההפרשות שלה עבור ההלוואות שאותן נתנה, ותיק האשראי חזר להיקפו בתחילת השנה — 3.3 מיליארד שקל, לאחר שירד מ־3.47 מיליארד בסוף הרבעון הראשון.

"בשנתיים האחרונות החלטנו לטייב את התיק ולהפסיק לתת אשראי ללקוחות שזיהינו כבעייתיים. הורדנו את שיעור הלקוחות ללא בטוחות. סגרנו את מנכי המשנה (סוחרי צ'קים), והיום 2.6 מיליארד שקלים מהתיק הביטוחי מגובים בבטוחות", הסביר דורי נאוי ל"כלכליסט" וקבע כי "אנחנו כבר כמעט לא עושים ניכוי צ'קים — הפכנו לחברת הלוואות".

יש חשיבות רבה לשינוי שחל בפעילות של נאוי, מאחר שלאורך השנים היא הובילה את תחום ניכוי הצ'קים בהיקפי הפעילות שלה, ומדובר בתחום שסיבך באחרונה שתי חברות — יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. לדברי דורי נאוי, "הם עבדו בדרך שונה מהדרך שבה אנחנו עובדים, דרך צדדי ג' ומנכי משנה (כלומר, שימוש בסניפים שעובדים בצורה חלקית עם החברה — א"ע). הם לא עבדו באותה רמה גבוהה, וזה מביא לכך שתיק האשראי בנוי מחומר לא טוב".

עוד מוסיף דורי, כי בחברה שלו זיהו את החולשה בענף ניכוי הצ'קים כבר לפני שנתיים, ולכן הוחלט לשנות את תמהיל הפעילות ולהתבסס על אשראי לחברות גדולות יותר עם בטוחות נדל"ן. "מאחר שאנחנו ותיקים ויש לנו שערות לבנות על הראש, ראינו את הסכנות הרבות שאורבות והחלטנו לצאת מהסכנה. כבר לפני שנתיים בחרנו להוריד את אזור הסיכונים, כי עוד אפשר היה לעשות זאת. החברות המתחרות שמחו לקחת את הלקוחות הללו".

על פי נאוי, הצמיחה המואצת בתיקי האשראי בענף האשראי החוץ־בנקאי עוררה כמה שאלות בחברה: "כשראינו את תיקי האשראי, זה נראה לנו לא טבעי שאין הפרשות מהותיות בשל לקוחות בעייתיים. הרבה כסף נשפך, ובמהירות הבזק היו סימנים ברורים לכך שיהיו בעיות בענף".

מהדו"ח הרבעוני של נאוי עולה עוד כי תיק האג"ח של החברה קטן ל־150 מיליון שקל מ־180 מיליון שקל בתחילת השנה, שמשמשים כהון עצמי, והמכירה של חלק ממנו נועדה להקטין את הפסדי החברה. המהלך היה חלק מרה־ארגון שביצעה נאוי לקראת מציאות פיננסית של ריבית גבוהה יותר. מעבר לכך "אנחנו מעבירים את כל הלקוחות להלוואות פריים צמוד ריבית, וכך כשהריבית תעלה אנחנו נגבה יותר. צריך לזכור שהמקורות שלנו הם צמודי ריבית, לכן אנחנו חייבים לגבות באותה צורה מהלקוחות".

אולם אחים נאוי לא חוותה רק הצלחות בשנה האחרונה. בסוף 2021 הודיעה החברה כי היא מבקשת להתרחב לארה"ב, ואף הקימה חברה־בת בשיתוף עם חברת אשראי חוץ־בנקאית אחרת — שוהם ביזנס. החברה גם הקצתה מסגרת אשראי של 35 מיליון דולר לטובת הפעילות הזו. החברה היתה אמורה לעסוק במימון עסקאות בעיקר ליבואנים בארה"ב לטווח קצר ובריבית גבוהה. אולם למרות ההכנסות והקצאות האשראי, החברה סיפרה ל"כלכליסט" כי ביטלה את פעילותה בארה"ב.

שאול נאוי הנפיק את יעקב פיננסים רק במרץ השנה, תוך שהוא מגייס 90 מיליון שקל לפי שווי של 440 מיליון שקל לפני הכסף. אולם מאז הנפקתה ירדה מניית יעקב פיננסים ב־26%. מעבר לעליית הריבית, שהחלישה את הענף, המגמה השלילית בשווי החברה נובעת, ככל הנראה, גם מהחשש מפני הסתמכותה על ניכיון צ'קים, כאשר 78% מהתיק מגובה בצ'קים דחויים עצמאיים (סולו), שידועים כבטוחות חלשות יותר. תיק האשראי הכולל של שאול נאוי עומד על 1.8 מיליארד שקל, היקף שגדול ב־400 מיליון מהיקפו בתחילת 2022.

בשורה העליונה רשם שאול נאוי הכנסות מימון נטו של 19.4 מיליון שקל ברבעון השני לעומת 10.3 מיליון ברבעון המקביל. הרווח הנקי הסתכם ב־11 מיליון שקל לעומת 7.5 מיליון ברבעון המקביל, והתשואה על ההון עומדת על 41%.

מי שמאמין בשאול נאוי הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם, שמחזיק כיום ב־19.5% מהמניות, ואף העמיד ליעקב פיננסים מסגרת אשראי של 40 מיליון שקל לצורך מתן הלוואות. במקביל פעלה חברת הגמל של אלטשולר שחם להקטנת האחזקות באחים נאוי, וכיום היא מחזיקה ב־4.2% והקרנות מחזיקות ב־8%.

תגיות