אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו: "אנחנו על סף שלום היסטורי עם סעודיה. לפלסטינים לא צריך להיות וטו" ראש הממשלה בנימין נתניהו בנאום באו"ם | צילום: AP Photo/Mary Altaffer

נתניהו: "אנחנו על סף שלום היסטורי עם סעודיה. לפלסטינים לא צריך להיות וטו"

ראש הממשלה הקדיש את רוב נאומו באו"ם לשלום במזרח התיכון. הוא לא הזכיר את המהפכה המשפטית או המחלוקת הפנימית, האשים את אבו מאזן - וטען: "אם הפלסטינים יראו שרוב העולם הערבי יתפייס עם ישראל - הם יחדלו מהפנטזיה להשמידנו". הוא בירך את ביידן ואת בן סלמאן, וקרא: "צריך איום צבאי אמין כדי להתמודד עם איראן"

22.09.2023, 16:30 | איתמר אייכנר, שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" בפמליית ראש הממשלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם הערב (יום שישי) בכינוס עצרת האו"ם, בנאומו הפיזי הראשון בעצרת זה חמש שנים. נתניהו התייחס בפתח נאומו להסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה, ואמר כי "אנו עומדים בפני בחירה שתכריע האם יהיה שלום היסטורי שיביא שגשוג ותקווה או האם נסבול ממלחמה נוראית, טרור וייאוש". נתניהו העריך כי אנחנו "לפני פריצת דרך דרמטית" בדמות שלום עם סעודיה שיביא "מזרח תיכון חדש באמת", וטען כי "אם הפלסטינים יראו שרוב העולם הערבי יתפייס עם ישראל - גם הם יחדלו מהפנטזיה להשמיד את ישראל. אסור שיהיה וטו לפלסטינים על תהליך שלום עם מדינות ערב".

"הסכמי אברהם הביאו שחר חדש לשלום", הוסיף נתניהו. "הסכם היסטורי עם סעודיה יביא לסיום הסכסוך הישראלי-ערבי - ויעודד מדינות נוספות לנרמל את היחסים עם ישראל". ראש הממשלה הציג לנוכחים בעצרת האו"ם מפה המציגה את המזרח התיכון, ואמר כי "ישראל הייתה מבודדת ומוקפת בעולם ערבי עויין ב-1948. בשנת 1973 עשינו שלום עם מצרים וירדן וב-2020 חתמנו על הסכמי אברהם עם עוד ארבע מדינות". הוא הוסיף: "תראו מה יקרה אם נעשה שלום עם סעודיה - כל המזרח התיכון ישתנה. נסיר את חומות העויינות ונביא שלום ושגשוג לכל האזור.


מפגינים נגד ההפיכה המשטרית מחוץ לבניין האו"ם, צילום:  REUTERS/Shannon Stapleton מפגינים נגד ההפיכה המשטרית מחוץ לבניין האו"ם | צילום: REUTERS/Shannon Stapleton מפגינים נגד ההפיכה המשטרית מחוץ לבניין האו"ם, צילום:  REUTERS/Shannon Stapleton


נתניהו בעצרת האו"ם, צילום: AP Photo/Richard Drew נתניהו בעצרת האו"ם | צילום: AP Photo/Richard Drew נתניהו בעצרת האו"ם, צילום: AP Photo/Richard Drew

"לא רק נסיר חומות בינינו לבין מדינות ערב, אלא נביא מסדרון של שגשוג שיחבר את אסיה, דרך איחוד האמירויות, לאירופה", הוסיף ראש הממשלה. הוא התייחס לאיום האיראני, וטען כי "הם מביאים קללה לעם שלהם, לאזור שלנו ולעולם כולו. האיום המשותף של איראן הביא את ישראל ומדינות ערביות רבות לידידות". הוא הוסיף: "יגיע בקרוב היום שבו ישראל תוכל להרחיב שלום מעבר למצרים וירדן למדינות אחרות. בפגישותיי עם מנהיגים אמרתי שישראל והמדינות הערביות שותפות לאינטרסים משותפים רבים - ואני מאמין שזה יכול להביא שלום רחב באיזור".

נתניהו בירך את הנשיא האמריקני ג'ו ביידן ואת יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, וקרא: "צריך איום צבאי אמין כדי להתמודד עם איראן". לדבריו, "דיברתי עם ביידן על חזון השלום, ואנו שותפים לאופטימיות. יש פה הזדמנות היסטורית להשיג שלום ואני מאמין שניתן לעשות זאת תחת מנהיגותו של ביידן. יחד עם בן סלמאן נוכל להביא ברכה לכל האזור".

ראש הממשלה התייחס לפגישה עם הנשיא האמריקני, ואמר: "דיברתי עם ביידן על חזון השלום, ואנו שותפים לאופטימיות. יש פה הזדמנות היסטורית להשיג שלום ואני מאמין שניתן לעשות זאת תחת מנהיגותו של ביידן". הוא הוסיף כי "יחד עם בן סלמאן נוכל להביא ברכה לכל האזור.

"איראן ושלוחותיה יעשו הכול כדי לטרפד את המהלך ההיסטורי הזה", טען נתניהו. "טהרן ממשיכה להעביר מיליארדים לטרוריסטים בכל העולם. יש להחזיר את הסנקציות נגד איראן שהפרה את הסכם הגרעין - וכראש ממשלת ישראל אעשה כל שביכולתי על מנת למנוע מהם נשק גרעיני".

ראש הממשלה התייחס בנאומו לפיתוחי הבינה המלאכותית, ואמר כי "המהפכה הזאת מתקדמת במהירות הברק". לדבריו, "לאנושות לקח מאות שנים להתרגל למהפכת החקלאות והתעשייה, אך יש לנו רק כמה שנים להתרגל למהפכת ה-AI. הסכנות גדולות והן לפנינו: הרס הדמוקרטיה, מניפולציה של מוחות, שגשוג פשע ופריצת כל המערכות של החיים המודרניים.

"אבל מה שמטריד זה הפוטנציאל למלחמות מונעות AI", טען נתניהו. "מאחורי זה אורב איום גדול יותר, שמכונות יכולות בסופו של דבר לשלוט באנשים במקום הפוך. האומות המובילות את העולם חייבות להתמודד עם זה ביחד, על אף התחרות. יכולה להיות בטכנולוגיה ברכה, וזה בהישג ידינו. נוכל לחקור את היקום כפי שלא נעשה בעבר". נתניהו קרא למנהיגי העולם להתאחד סביב נושא הבינה המלאכותית - "ולעצב את השינויים שלפנינו באופן אחראי ואתי".

רוב המליאה באו"ם הייתה ריקה במהלך נאומו של נתניהו, אך נציגה מהמשלחת הסעודית נכחה בקהל. רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, ובנו, יאיר נתניהו, נכחו בעצרת, ולצידם ישבו שר הכלכלה ניר ברקת והשרה להגנת הסביבה עידית סילמן. בשולחן של המשלחת הישראלית בכינוס העצרת ישבו שר החוץ אלי כהן, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, היועץ לביטחון לאומי צחי הנגבי, שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן וראש הסגל של נתניהו צחי ברוורמן. בכינוס נכחו גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, מנהל לשכת רה"מ יאיר קספריוס ומזכיר הממשלה יוסי פוקס.

מאות מוחים התאספו סמוך לבניין האו"ם בניו יורק ל"אם כל ההפגנות", במקביל לנאומו של נתניהו, שכלל לא התייחס לנושא המהפכה המשפטית בדבריו, ונשאו "תפילה למען הדמוקרטיה". סמוך למחאה נגד נתניהו נערכה הפגנת תמיכה בראש הממשלה, בה השתתפו עשרות אנשים.

נאומו של נתניהו מגיע לאחר שנפגש בביקורו בארצות הברית עם שורה של מנהיגים, ובראשם הנשיא האמריקני ג'ו ביידן. בנאום צפוי נתניהו להתייחס להרחבת מעגל השלום ובסיכוי לפריצת דרך היסטורית מול סעודיה, ומהצד השני באיום האיראני על ישראל, המזרח התיכון והעולם כולו. ראש הממשלה צפוי לציין כי מדובר בתקופה של סיכויים גדולים, ומנגד סכנות גדולות. נתניהו צפוי להתייחס גם למהפכה המשפטית והמחלוקות שעוררה בישראל, עם אמירה כי הוא שואף להסכמה רחבה ככל האפשר עם חלקים מהאופוזיציה או בקרב הציבור.

ההופעה של נתניהו בעצרת האו"ם מגיעה על רקע הדברים שאמר שלשום יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאיון ל"פוקס ניוז" על כך ש"בכל יום אנחנו מתקרבים יותר להסכם עם ישראל". בישראל הופתעו לטובה מדבריו של בן סלמאן על המגעים לנורמליזציה, אך אהבו פחות את החלק שבו אמר כי "אם לאיראן יהיה נשק גרעיני, גם אנחנו חייבים שיהיה לנו". במילים אחרות, יורש העצר הסעודי דיבר על מרוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון - שממנו ישראל חוששת מאוד.

תגיות