אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל מה שאתם צריכים לדעת על דפיברילטור חיצוני לביש דפיברילטור חיצוני חברת לבנט טכנולוגיות | צילום: מירי גטניו

כל מה שאתם צריכים לדעת על דפיברילטור חיצוני לביש

ישנם מצבים בריאותיים זמניים או קבועים בהם אנחנו נמצאים תחת סיכון ממשי וקונקרטי לקבל התקף לב. התקנת דפיברילטור חיצוני לביש יכולה לייצר השגחה ו'גשר' לתקופת המעבר, כמו לדוגמא חגורת הצלה וביטחון, עד שיוחלט על ידי הרופא המטפל אם להשתיל דפיברילטור פנימי קבוע. האתגר: כיצד מצליחים לגרום למטופלים שלא להסיר את הדפיברילטור הלביש: "גילוי משמעת עצמית בלבישת הדפיברילטור החיצוני מצילה חיים"

04.09.2022, 09:34 | ניסן שטראוכלר, בשיתוף dun's 100

לפעמים הפרעות הקצב בלב מתגלות במקרה בבדיקה שגרתית. לעיתים הן מתגלות בגלל כאבים בחזה או עקב סיבות הקשורות להשפעות פיזיות אחרות המצריכות בדיקה רפואית. לפעמים מדובר באדם שחי אורח חיים לא בריא ולפעמים מדובר באדם בריא שסובל מבעיות גנטיות ותורשתיות. ההפרעות יכולות לקרות בגלל בעיה פיזית זמנית שצפויה לעבור תוך זמן קצוב, אך גם יכולות להיות הפרעות קבועות בגלל בעיה בתפקוד הלב ו/או איברי גוף אחרים. בשורה התחתונה: אדם יכול להגיע למצב של סכנה מיידית לדום לב, שעשוי כידוע להסתיים במוות, ולכן חשוב לדעת שיש אמצעים מניעתיים שעשויים להציל את חייו.

הרפואה המודרנית מצאה פתרונות להפרעות הקצב אשר מסכנות חיים, ופעמים רבות משתילים דפיברילטור פנימי בקרב אנשים להם יש הפרעות בקצב הלב, אשר יכולות להביא כאמור לדום לב. הדפיברילטור מושתל בצורה פולשנית, ודורש תחזוקה, אך השתלתו מצילה חיים מאחר ואם יש דום לב כתוצאה מהפרעות קצב המובילות לפרפור חדרים, הדפיברילטור הפנימי מעניק מכת חשמל שמחזירה את הלב לפעילות, ומצילה את חיי המטופל.

אך מה קורה כאשר מדובר בהפרעות קצב זמניות? כאלה שיתכן וייעלמו. האם שווה לבצע את ההליך הפולשני גם במקרה הזה? כיצד ניתן להבטיח שהמצב הזמני לא יסתיים בדום לב? כיצד ניתן להבטיח את בריאותו של אדם שהדפיברילטור הפנימי שלו הזדהם וצריך להחליפו באחר?

בדיוק בשביל המצבים הללו הוכנס לשימוש בישראל הדפיברילטור המולבש, מתקן מולבש שמלווה לאורך כל היום אנשים הנמצאים בסיכון לדום לב, תוך שהוא מייצר 'גשר' לתקופת חוסר הוודאות. מדובר למעשה בסוג של חגורת הצלה המשלבת תעודת ביטוח לאדם, כך שבמקרה של דום לב, הדפיברילטור יודע לזהות את המצב ולתת מכת חשמל שתציל את המטופל.


דפיברילטור חיצוני לביש, צילום: מירי גטניו דפיברילטור חיצוני לביש | צילום: מירי גטניו דפיברילטור חיצוני לביש, צילום: מירי גטניו


אם זה נשמע לכם דמיוני או מסוכן, כדאי לחשב מסלול מחדש. הדפיברילטור המולבש עובד ביעילות מדהימה וכבר הציל את חייהם של אנשים רבים בכל רחבי העולם שלבשו אותו באופן קבוע לפי הוראת הרופא. "באופן כללי, דום לב מתבטא בהפרעת קצב שהיא פרפור חדרים, הלב נכנס למצב לא יעיל ותפוקת הלב יורדת לאפס. הטיפול במצב שכזה הוא קודם כל עיסויים ומכת חשמל באמצעות דפיברילטור חיצוני. אם מביאים אותו מבחוץ אזי צריך להצמיד אותו לחזה על מנת להעניק מכת חשמל שמחזירה את הלב לפעילות", מסביר ד"ר עופר חבקוק, מנהל מחלקת אשפוז קרדיולוגי באיכילוב, "הדפיברילטור המולבש מיועד לאנשים אשר נמצאים בסיכון גבוה לדום לב ולובשים אותו כמו וסט חיצוני. זהו סוג של 'גשר' שנועד למנוע מוות במקרה של פרפור חדרים וההגנה היא טובה למי שמשתמש בווסט ולא מוריד אותו. המכשיר מזהה את דום הלב ונותן מכת חשמל אשר 'מאפסת' את הלב בזמן. יש תנועות בגוף שהמכשיר יכול לפרש כאילו מדובר בהפרעת קצב, אז המכשיר נותן התרעה עם צליל ורטט. אם האדם בהכרה הוא לוחץ על כפתור ומבטל את הפונקציה, אם הוא לא בהכרה וקיבל דום לב, והמכשיר מבין שהאדם לא מגיב, אז הוא נותן מכת חשמל שבוודאות גבוהה תציל את חיי האדם שלובש את הווסט. במקביל, קיים גם הדפיברילטור המושתל – כאשר הוא מושתל מתחת לעור בבית החזה והאלקטרודות של המכשיר יודעות לזהות אם יש פרפור חדרים ולתת מכת חשמל".

יש מקרים שאין צורך להשתיל דפיברילטור פנימי מכיוון שמדובר על מצב זמני של הפרעות קצב. כדי לדעת באם הכרחי לבצע השתלה או שלא יש לבחון את הנושא לאורך זמן, דבר שמייצר תקופה שבה אדם עלול לקבל התקף לב פתאומי, "כאשר אנו מזהים מצב שבו יש הפרעות בקצב הלב אנחנו יכולים להשתמש בדפיברילטור המולבש בתקופת המעבר שבה אנו בודקים האם מדובר בתופעה זמנית, או כזו המחייבת התקנת והשתלת דפיברילטור קבוע. בתקופה הזאת, שהיא תקופה מסוכנת, הדפיברילטור המולבש עשוי לקבוע האם המטופל יחיה או ימות, במידה ויקבל התקף לב", מסביר ד"ר חבקוק, "אנחנו ממליצים גם לאנשים עם דפיברילטור קבוע ללבוש את הדפיברילטור המולבש במידה ונוצר זיהום כלשהוא שדרש החלפה או הוצאה של הדפיברילטור הקבוע שלהם".

יתרונות המכשיר גורמים לכך שהשימוש בו הולך וגדל, וכך גם הסיכוי להציל אנשים הנמצאים במצבי סיכון זמניים מתרבה, "מדובר בסוג של אמבולנס שנמצא 24/7 בתקופה בה אדם נמצא בסיכון של קבלת דום לב", מסביר מרק סטילוב, טכנאי דפיברילטורים וקוצבי לב קליני בתחום הקרדיולוגיה, אשר עובד מעל 12 שנים בחברת לבנט טכנולוגיות, החברה אשר מייבאת את המכשיר לישראל. בשנה האחרונה שלושה מטופלים קיבלו דום לב כשנשאו את המכשיר וחייהם ניצלו. המכשיר החזיר אותם מהמתים, פשוטו כמשמעו. אם בעבר אדם היה מקבל התקף לב, ואז מתגלה כמישהו שיש לו הפרעות בקצב הלב, או אדם מושתל דפיברילטור פנימי שנאלץ להחליפו או להוציא אותו מהגוף לתקופה מסוימת בעקבות זיהום – אלו דוגמאות לאנשים שמצאו עצמם בחרדה קיומית מכיוון שהם היו בסיכון גבוה ללא הגנה. הדפיברילטור המולבש יודע לספק את ההגנה הזאת ולהוריד את מפלס הלחץ. המכשיר משווק בארץ כבר קרוב לעשור, אך רק בתקופה האחרונה המודעות עלתה, ובעקבות כך קופות החולים נוטות לאשר יותר ויותר מקרים בהם הרופאים מבקשים להגן על המטופל בתקופת המעבר בה האדם בסיכון גבוה".

ד"ר עופר חבקוק, צילום: מירי גטניו ד"ר עופר חבקוק | צילום: מירי גטניו ד"ר עופר חבקוק, צילום: מירי גטניו


ועדיין, אחד האתגרים הגדולים הוא שהמטופל ימשיך ללבוש את הדפיברילטור ולא יוריד אותו, "מחקרים גדולים שעקבו אחר הרגלי המטופלים גילו שההיענות פוחתת עם הזמן", מסביר ד"ר חבקוק, "יש אנשים שהווסט לא נוח להם, שהוא מכביד עליהם או מציק להם בקיץ. בחודש הראשון יש 80% היענות ולבישה של הווסט לאורך כל שעות היממה, בחודש השלישי אנחנו כבר יורדים ל 50%. חשוב להדגיש, והמטופלים ובני משפחתם צריכים לדעת, למעט זמן המקלחת, שבו יש צורך בהשגחה מצד מישהו מהמשפחה בזמן שהחולה מתקלח, יש צורך חיוני ללבוש את הדפיברילטור לאורך כל הזמן המתבקש, מאחר ומדובר במכשיר מציל חיים".

לבנט טכנולוגיות

d&b – לדעת להחליט




תגיות