אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצוות לבחינת חוק הריכוזיות: הריכוזיות של הגופים המוסדיים מסכנת את יציבות המשק מעט גופים מפקחים על המון כסף | צילום: שאטרסטוק

הצוות לבחינת חוק הריכוזיות: הריכוזיות של הגופים המוסדיים מסכנת את יציבות המשק

בישראל פועלים 49 גופים מוסדיים שמנהלים 2.8 טריליון שקל וחמש חברות ביטוח המנהלות 56% מכספי המשקיעים. לפי הצוות לבחינת חוק הריכוזיות, מספרם המצומצם של הגופים המוסדיים בהשוואה להיקף הנכסים שהם מנהלים ולהיקף השקעותיהם - טומן פוטנציאל לניגוד עניינים

21.09.2022, 22:49 | אלמוג עזר

חוק הריכוזיות בדרך להחמרה? הצוות לבחינת חוק הריכוזיות חושש מהריכוזיות ההולכת וגוברת של הגופים המוסדיים במשק והדמיון בהשקעות בין הגופים. ריכוזיות זו מסכנת את יציבות המשק ועלולה להביא להקצאת משאבים לא יעילה. כך עולה ממסקנות הצוות לבחינת חוק הריכוזיות שפורסמו הערב לאחר שהוגשו לוועדת הכספים.

בישראל פועלים היום 49 גופים מוסדיים שמנהלים 2.8 טריליון שקל וחמש חברות ביטוח המנהלות 56% מכספי המשקיעים בישראל. מתוך כך חברות הביטוח מחזיקות 16.6% ממניות תל אביב 35. על פי הוועדה, קיים דמיון בהשקעות של המוסדיים, ומספרם המצומצם של הגופים המוסדיים בהשוואה להיקף הנכסים שהם מנהלים ולהיקף השקעותיהם בשוק הישראלי - טומן פוטנציאל לניגודי עניינים.

בעיה נוספת שהעלה הצוות היא היתכנות של שיתוף פעולה בין מנהלי כספי הנוסטרו לבין מנהלי כספי העמיתים בהצבעות באספות כלליות – במסגרתן יועדף אינטרס הנוסטרו. על פי הוועדה, "מנגנוני ההגנה הקיימים אינם מספיקים".

הצוות בחן את השלכות חוק הריכוזיות שהביא להפרדת התאגידים הריאליים מגופים פיננסיים. על פי הוועדה, חוק הריכוזיות השיג את מבוקשו כשהביא לצמצום משמעותי בריכוזיות האשראי.

בנוסף לכך חוק הריכוזיות אוסר שליטה של תאגיד ריאלי משמעותי על תאגיד פיננסי משמעותי (כגון חברת דלק שהחזיקה את השליטה בפניקס ונאלצה למכור אותה). הוועדה מבקשת להחמיר בכל הנוגע למי ייחשב כתאגיד ריאלי משמעותי. בהגדרה הנוכחית תאגיד ריאלי משמעותי נחשב ככזה אם הוא בעל הכנסות או אשראי של יותר מ-6 מיליארד שקל. אולם, נכון להיום, האשראי שנספר כולל את האשראי שניתן במשק המקומי בלבד. הצוות ממליץ לספור גם את האשראי שמתקבל בחו"ל כאשראי שיביא את התאגיד למשמעותי.

עוד המליץ הצוות כי במקרה שקיים תאגיד ריאלי עם מחזור מכירות או אשראי אשר גבוה מ-5 מיליארד שקל, יהיה עליו לדווח לוועדה, כדי לטייב את רשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים במשק.

במקרים בהם עלולה להיווצר הפרה פסיבית של חוק הריכוזיות (למשל במקרה של צמיחה מואצת בחברה), הוועדה ממליצה לתת תקופת מעבר של שנה שבמסגרתה לא יחולו מגבלות ההחזקה שבחוק ויתאפשר לתאגיד הריאלי או לגוף הפיננסי לתקן את ההפרה. בתום תקופת המעבר יחולו מגבלות ההחזקה ותוטל חובת המכירה.

בצוות חברים מנכ"ל משרד האוצר רם בלינקוב, המפקח על הבנקים יאיר אבידן, סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה ליאור חיימוביץ, הממונה על התחרות מיכל כהן, הממונה על שוק ההון משה ברקת, יו"ר הרשות לניירות ערך ענת גואטה והמשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי) מאיר לוין.


תגיות