אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים: כיצד מזהים אלימות כלכלית ומה יעלה בגורלו של החוק שנלחם בתופעה ההרסנית? עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי | צילום: יח"צ

יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים: כיצד מזהים אלימות כלכלית ומה יעלה בגורלו של החוק שנלחם בתופעה ההרסנית?

לציון יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים, עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי, ראש מחלקת דיני משפחה וגירושין במשרד עו"ד מ. פירון ושות', מסבירה מהי תופעת אלימות כלכלית במשפחה, מהם הסימנים לזיהוי אלימות מסוג זה, היעדר הרגולציה בתופעה ומהם האמצעים לטיפול בה

21.11.2022, 13:19 | ליהיא כהן דמבינסקי, בשיתוף dun's 100

אלימות כלכלית היא תופעה שכיחה בה מתקיים מצב שבו אחד מבני הזוג שולט באופן בלעדי במערכת הכלכלית הזוגית או המשפחתית, ואינו מאפשר לבן הזוג האחר להתנהל כלכלית באופן עצמאי. במקרים הקלים הצד ששולט טוען ל"התנהלות כלכלית נכונה" ובמקרים הקשים יותר כבר מדובר במניעת גישה לחשבונות הבנק והעלמת מידע מהצד השני. בשונה מאלימות פיזית, אשר מותירה סימנים חיצוניים ונראים לעין, אלימות כלכלית היא היבט של הפעלת אלימות נפשית, לא פשוטה לזיהוי, אולם מזיקה לא פחות. הנזק לבן הזוג הנשלט בא לביטוי בפגיעה נפשית, לרבות בדימוי העצמי שלו, וכן בפגיעה ביכולותיו לנהל חיים עצמאיים בכל ההיבטים. בהעדר שליטה על מקורותיו הכספיים, בן הזוג הנשלט יתקשה לקבל החלטות בדבר לימודיו, עבודתו, ואף על פרידתו מבן הזוג השולט. לאלימות כלכלית אין קשר למצב סוציו-אוקונומי והיא אינה מוכוונת בהכרח כלפי נשים ועלולה להגיע בכל זמן ובכל מקום. תופעה זו לא תמיד נראית לעין ובמקרים רבים, אחד מהצדדים בכלל לא שם לב ואינו מודע למצב שבו הוא נמצא.

הצעות חוק

בעשור האחרון הוגשו מספר הצעות חוק בנושא אלימות כלכלית. אחת מההצעות הוגשה בכנסת ה-24 במטרה לשנות את חוק האלימות במשפחה, כך שבהתאם אלימות כלכלית תיחשב בהגדרתה לאלימות במשפחה. בהצעת החוק נקבע כי אלימות כלכלית היא עבירה פלילית לכל דבר וכתוצאה ממנה העונש עשוי להגיע למאסר בפועל של עד שלוש שנים. אולם אף אחת מהן לא זכתה לקידום, בעקבות אי היציבות הפוליטית ו חילופי הממשלות ובין היתר בטענה המקוממת שמדובר בהתערבות של המדינה בעניינים משפחתיים פרטיים. לכן הכדור עובר למגרש הביתי של כל אחד ואחת מאיתנו.

כיצד תזהו אדם הסובל מאלימות כלכלית?

אז כיצד נדע לזהות אדם הסובל מאלימות כלכלית? אם אין לאחד הצדדים גישה עצמאית לחשבון הבנק -פיזית או דיגיטלית, אם אין לו כרטיסי אשראי, כספומט או שיקים משלו, אם הוא נדרש לתת דין וחשבון לבן הזוג על כל הוצאה שלו, אפילו כשמדובר בהוצאות בסיסיות והכרחיות, אם הוא אינו עובד מחוץ לבית מאחר שבן הזוג אינו מעונין בכך, ואם הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים רשום רק על שם בן הזוג השולט, הרי שיש בפנינו נורות אזהרה מהבהבות, בדבר מערכת יחסים הכוללת אלימות כלכלית.

עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי, צילום: יח"צ עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי | צילום: יח"צ עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי, צילום: יח"צ

איך ניתן להתמודד?

במידה ובני הזוג נמצאים בהליך פרידה או גירושין יש לבנות אסטרטגיה לפרידה ולהגיש תביעות משפטיות לבית המשפט לענייני משפחה. כחלק מהתביעה ניתן לבקש צווים לגילוי מידע וזכויות (להבנת היקף הרכוש והנכסים) ואף ניתן לבחון הגשת תביעת מזונות אישה במקרים מסוימים. בנוסף, כאשר אחד מבני הזוג מעוניין לצאת מהאלימות הכלכלית ממנה הוא סובל, עליו לפעול במספר דרכים. קודם כל חשוב לבצע הפרדה ולנתק את התלות הכלכלית כמה שיותר מהר. דבר אשר יכול להתפרש ביציאה לעבודה, איסוף מסמכים רלוונטיים, פתיחת חשבון אישי ונפרד.

עם זאת, קיימים מקרים רבים שבהם בני הזוג לא תכננו להיפרד. מן הראוי לסייע ולהמליץ על אמצעים שונים שיעמידו בפני בן הזוג הנשלט מראה אשר תפקח את עיניו בדבר היותו קורבן לאלימות כלכלית, ויסייעו לו להתחבר לאנשי מקצוע שיכולים לעזור לו לצאת ממעגל היחסים ההרסניים.

*ליהיא כהן דמבינסקי, עו"ד, שותפה במשרד מ. פירון ושות' , מנהלת תחום דיני משפחה

d&b – לדעת להחליט

תגיות