אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביידן: "לא סביר שהטיל שפגע בפולין נורה משטח רוסיה" זירת הפיצוץ במזרח פולין הערב, בתמונה שהופצה בתקשורת המקומית |

ביידן: "לא סביר שהטיל שפגע בפולין נורה משטח רוסיה"

שינוי כיוון לאחר הדיווחים שהעלו חשש מהסלמה משמעותית במלחמה: גורמים אמריקניים אמרו כי טיל אוקראיני שנורה לעבר טילים רוסיים הוא שגרם לשני הרוגים בפולין, סמוך לגבול אוקראינה. פולין העלתה את רמת הכוננות, אבל גם נשיאה דודה אמר כי זהות האחראים לירי "טרם ברורה". היועץ של זלנסקי האשים: "זו מתקפה מכוונת של רוסיה"

16.11.2022, 07:29 | ynet

פניית פרסה לאחר הדיווחים על הרוגים מפגיעת טילים רוסיים בפולין שהובילו לחשש להסלמה משמעותית במלחמה: גורמים אמריקנים אמרו לסוכנות הידיעות AP כי הממצאים הראשוניים מראים שהטיל שפגע בפולין נורה דווקא על ידי הכוחות האוקראיניים. לפי אותם גורמים אמריקניים, האוקראינים שיגרו את הטיל לעבר טיל רוסי, במהלך המתקפה הנרחבת על אוקראינה אתמול. לפני כן אמר נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן כי "לא סביר" שהטיל נורה משטח רוסיה.

הלילה נשיא פולין אנדז'יי דודה אישר דיווחים על טילים רוסיים שפגעו בשטח המדינה, אך אמר כי בידי מדינתו אין עדיין "ראיות קונקרטיות שמצביעות על האחראים לשיגור הטילים". קודם לכן, משרד החוץ של פולין אישר גם הוא את אותם דיווחים, והודיע כי זימן את שגריר רוסיה לשיחה דחופה בשל האירוע.

עד הודעת משרד החוץ, פולין לא אישרה את הדיווחים, ואמרה רק כי שני אזרחים נהרגו בפיצוץ שאירע במדינה. דובר הממשלה בפולין אמר כי הממשלה תעלה את רמת הכוננות של היחידות הצבאיות שלה, ותבחן את הצורך להפעיל את סעיף 4 באמנת נאט"ו, שעוסק בהתייעצויות צבאיות בין המדינות שחברות בברית. לא מדובר בסעיף 5 באמנה, זה שמחייב מדינות בברית לצאת להגנתה של מדינה אחרת העומדת בפני מתקפה. דיפלומטים בנאט"ו אמרו בהמשך לסוכנות הידיעות רויטרס כי לבקשת פולין ייערך בהמשך היום דיון באשר להפעלת סעיף 4 באמנת הברית.

נשיא ארצות הברית ביידן, שנמצא בפסגת ה-G20 שמתקיימת בבאלי, כינס הלילה לדיון חירום את מנהיגי המדינות המערביות (G7) - גרמניה, קנדה, הולנד, יפן, ספרד, איטליה, צרפת ובריטניה. בצאתו מהדיון אמר ביידן לכתבים כי על פי מידע ראשוני הטיל שנחת בפולין וגרם לפיצוץ כנראה לא נורה משטחה של רוסיה. "אני לא רוצה לומר את זה בוודאות עד שנחקור את זה לגמרי", הבהיר הנשיא.

אמש שוחח ביידן עם מקבילו הפולני אנדז'יי דודה, ושיחה דומה התקיימה בין היועץ לביטחון הלאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, למקבילו הפולני. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג מסר אמש כי הברית הצפון-אטלנטית "בוחנת את המצב בפולין", וכי החברות בה יערכו ביניהן התייעצויות. "חשוב להבהיר את כל העובדות", הדגיש.

את הדיווח על פגיעת טילים בפולין, במהלך המתקפה הנרחבת של מוסקבה אתמול בשעות אחר הצהריים על אוקראינה, פרסמה אמש סוכנות הידיעות AP, והיא ציטטה גורם מודיעיני בכיר בוושינגטון וגורם נוסף שמעורה בפרטים. הדיווח עורר במהרה בהלה וחשש מהסלמה חמורה במלחמה, כיוון שפולין חברה בברית נאט"ו.

ב"וושינגטון פוסט" ציטטו מקור בממשלת פולין שאמר כי טיל אחד הוא שפגע בשטחה של פולין, אבל אותו מקור לא אישר שמדובר בטיל רוסי ולא ציין אם הטיל שוגר בכוונה לשטחה של פולין או "זלג" לשם בטעות במהלך המתקפה על אוקראינה. שעה קלה לאחר הדיווח הכחישה אותו רוסיה, ומשרד ההגנה במוסקבה טען שלא ביצע תקיפות כלשהן באזור הגבול האוקראיני-פולני וכי הדיווחים על פגיעת טילים רוסיים בפולין הם "פרובוקציה מכוונת" שמטרתה להביא להסלמה.

הפיצוץ שבו נהרגו שני האזרחים הפולנים, כך לפי הדיווחים בכלי התקשורת המקומיים, אירע בעיירה פז'בודוב במחוז לובלין שבמזרח המדינה, ששוכנת במרחק של כ-10 ק"מ מהגבול האוקראיני. בתמונה שהופצה מהזירה נראים מכתש ולידו מכונה חקלאית כלשהי שהתהפכה על צדה. בתקשורת המקומית צוטט תושב מקומי שאמר כי חבריו בפז'בודוב סיפרו לו שראו "עצם מוזר נופל במהירות לקרקע ורגעים אחר כך היה פיצוץ גדול שזעזע את האזור כולו". ב-CNN ציינו כי הפיצוץ אירע במקביל למתקפת הטילים הרוסית על אוקראינה אתמול בשעות אחר הצהריים.

מרק קנסיאן, מומחה ממכון המחקר CSIS, אמר לרשת BBC כי מהתמונות שהופצו מזירת הפיצוץ הוא מעריך כי ייתכן שהפגיעה שם אירעה בגלל טיל של מערכת היירוט האווירית S-300. אוקראינה משתמשת במערכת הזו לצורכי הגנה אווירית, אבל גם רוסיה משתמשת בה בחודשים האחרונים על מנת לבצע מתקפות קרקעיות נגד יעדים אוקראיניים. מומחה נוסף ששוחח עם BBC, ג'סטין ברונק ממכון המחקר Rusi, הסכים שייתכן שמדובר בטילי S-300 - אבל הדגיש כי אין לפי שעה די ראיות התומכות בהערכה הזו.

ראש הממשלה הפולני מתיאוש מורבייצקי כינס אמש דיון של הקבינט הביטחוני של ממשלתו, וגורם פולני מסר כי הישיבה כונסה בשל "מצב חירום". אחרי הדיון הזה הודיע כאמור דובר הממשלה על העלאת רמת הכוננות הצבאית. ישיבת חירום כינס גם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, לפי גורם מקומי בגלל פגיעת הטילים בפולין. גם ראש ממשלת לטביה ארטורס קרישיאניס קרינש כינס בהמשך דיון חירום של שריו, "כדי להיות מוכנים לפעולה", לשון ההודעה מטעמו.

בעלות בריתה ושכנותיה של פולין מיהרו להגיב לדיווחים על טילים רוסיים שפגעו בשטחה, ובארה"ב דובר הפנטגון מסר כי אינו יכול לאשר את הדיווח של אותו גורם מודיעיני אנונימי, אבל הוסיף כי הממשל האמריקני בוחן זאת. בהתייחסות לסעיף 5 באמנת נאט"ו, זה שכאמור מחייב את המדינות החברות בה לצאת להגנתה של אחת המדינות החברות אם היא עומדת בפני מתקפה, הוסיף הדובר: "היינו ברורים כשמש שנגן על כל טריטוריה של נאט"ו". בהמשך הגיבו במחלקת המדינה בוושינגטון לטענה הרוסית שמדובר "פרובוקציה" ואמרו כי ארה"ב "בהחלט" אינה מעוניינת בהסלמה כלשהי.

במשרד החוץ באסטוניה מסרו כי מדובר בדיווחים "מדאיגים מאוד" וכי הם עורכים התייעצויות עם פולין ומדינות אחרות. "אסטוניה ערוכה להגן על כל סנטימטר בשטחי נאט"ו. אנחנו מביעים סולידריות מלאה עם פולין", מסר המשרד. שר החוץ האסטוני אורמס ריינסלו מסר בהמשך כי ארצו דנה עם בעלות בריתה ב"תגובה מאוחדת ונחושה". גם נשיא ליטא גיטנאס נאוסדה הביע "סולידריות" עם פולין והוסיף: "חייבים להגן על כל ס"מ בשטחי נאט"ו". שר ההגנה של לטביה ארטיס פבריקס אמר מצדו כי ארצו מוכנה לספק לפולין, וגם "לחלק משטחה של אוקראינה", הגנה אווירית. ראש ממשלת צ'כיה פטר פיאלה מסר כי אם פולין תאשש את הדיווחים על פגיעת טילים רוסיים בשטחה, "זו תהיה הסלמה נוספת מצד רוסיה".

בניגוד לאותם מנהיגים ששמרו על זהירות בהצהרותיהם ולא התחייבו כי הפיצוץ בפולין אירע בשל מתקפה רוסית, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טען אמש כי אכן היו אלה טילים רוסיים שפגעו בפולין. הוא אמר שמדובר ב"הסלמה חמורה" וכי יש לנקוט בפעולה. הוא הוסיף שארצו תמיד תעמוד לצד פולין. יועצו של זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, טען כי המתקפה הרוסית לכאורה בפולין לא הייתה תאונה, אלא "אמירת 'שלום' מתוכננת מצד רוסיה - שהוסוותה כטעות". הוא הוסיף: "זה מה שקורה כאשר הרשע אינו מוענש ופוליטיקאים עוסקים בניסיונות 'לפייס' את התוקפן. חייבים לעצור את המשטר הרוסי-טרוריסטי. תנחומים למתים".

תגיות