אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המנכ"ל יחלץ את מיה דיינמיקס עם הלוואה בריבית של 12% יצחק קלדרון, המנכ"ל ובעל השליטה במיה דיינמיקס | צילום: עמית שעל

המנכ"ל יחלץ את מיה דיינמיקס עם הלוואה בריבית של 12%

יצרנית הקורקינטים החשמליים, שלא רשמה הכנסות ב־2022 ובדו"חותיה הערת עסק חי, נטלה הלוואה של 1.5 מיליון שקל כדי לממן את המשך פעילותה. הריבית על ההלוואה משקפת את הסיכון הגבוה, ובשנה שעברה היא עדיין נחשבה לריבית שוק אפור

09.05.2023, 06:30 | אמיר פרגר

עליית הריבית החדה במשק הישראלי, שנועדה להילחם באינפלציה הגבוהה, הוציאה את האוויר החם מבועת הטכנולוגיה, שהביאה לבורסת ת"א חברות רבות בגל הגדול של 2020—2021. בגל הזה הונפקו למעלה מ־100 חברות, ואחרות נכנסו לבורסה באמצעות מיזוג עם שלדים. חלק לא קטן מחברות הטכנולוגיה שהגיעו לאחוזת בית היו חברות חלום, מעוטות הכנסות ועם הפסדים גדולים. רבות מהן גם הניבו הפסד משמעותי של עשרות אחוזים למשקיעים.

כעת, אחת מהחברות האלו, מיה דיינמיקס, מוצאת את עצמה במצב שבו היא זקוקה לכל שקל על מנת להמשיך לפעול. ולכן היא נוטלת הלוואה מבעל השליטה. לא הלוואה גדולה, 1.5 מיליון שקל בסה"כ, מה שמעיד על הצורך הבהול במזומנים, אך הריבית שהיא תשלם עליה עומדת על 12%. מדובר בריבית שהייתה נחשבת לריבית שוק אפור עד לפני זמן לא רב.

מיה דיינמיקס, שפועלת בתחום המיקרו־מוביליטי ומפתחת טכנולוגיה לכלי תחבורה חשמליים זעירים, בהם קורקינטים חשמליים, דיווחה אתמול על כך שהחא נוטלת הלוואה של 1.5 מיליון שקל בריבית שנתית של 12% ונוקטת בתוכנית התייעלות. אלה אמורות לספק לה עוד חמצן ולתמוך בהמשך פעילותה השוטפת וקידום מכירותיה, לאחר שבדו"חותיה הכספיים ל־2022, שאליהם היתה מצורפת הערת עסק חי, ציינה כי אין לה מקורות מימון מספקים למימוש תוכניותיה מעבר לכמה חודשים, ולאחר שברשותה נותרו מזומנים ושווי מזומנים בהיקף של 2.3 מיליון שקל בלבד. במילים אחרות, היא זקוקה לכסף בצורה בהולה, אחרת עשויה למצוא את עצמה מול שוקת שבורה.

ההלוואה, שהריבית עליה משקפת את הסיכון הגבוה, תינתן על ידיה מנכ"ל ובעל השליטה בחברה יצחק קלדרון (37%) בתנאי Back to Back להלוואה שאותה הוא קיבל ממלווה פרטי שפרטיו לא דווחו, לתקופה של שנה. הקרן תוחזר בתשלום אחד במועד סיום ההלוואה והריבית תשולם בתשלומים חודשיים שיחלו במהלך החודש הקרוב. קלדרון התחייב כלפי המלווה לשעבד עבורו (בדרגה ראשונה) ממניות החברה שבבעלותו המשקפות את סכום ההלוואה.

תוכנית ההתייעלות נועדה לצמצם את הוצאותיה של מיה דיינמיקס ולאפשר מיקוד בקידום מכירותיה מחוץ ישראל. עיקרה נוגע להפחתות שכרם של העובדים בה - 13 עובדים נכון לסוף 2022 - במסגרת זאת שני בעלי השליטה, המנכ"ל קלדרון והיו"ר יניב חברון (24%) ויתרו על שכרם בשווי של 58 אלף שקל לכל אחד (עלות חודשית לחברה), עלות שכרם של שלושה נושאי משרה נוספים תקוצץ ב־30% ולשאר העובדים תבוצע הפחתת שכר רוחבית.

מיה דיינמיקס שנוסדה על ידי קלדרון ונכנסה לאחוזת בית ביוני שעבר, במסגרת מיזוג עם השלד הבורסאי גו.די.אם של חברון, סיימה את 2022 ללא הכנסות ועם הפסד תפעולי של 11 מיליון שקל, שביחד עם הוצאות רישום למסחר של 45 מיליון שקל הובילו להפסד שנתי כולל של 56.6 מיליון שקל. זה התווסף להפסד של 5.4 מיליון שקל ב־2021. בינואר 2023 רשמה מיה הכנסות ראשונות של מיליון דולר (3.3 מיליון שקל) מהשלמת הזמנה ראשונה לקורקינט Mia Four שאותו היא מייצרת, שנמסרה לקבוצת מאיר, ובאפריל רשמה הזמנה נוספת של 1.3 מיליון דולר עבור קבוצת מאיר שישולמו עם מסירת הכלים.

הריבית הגבוהה על ההלוואה, 12%, קרובה לריבית שוק אפור שעומדת של 15% בשנה, משקפת את קשיי המימון של חברות בסדר הגודל של מיה דיינמיקס, כחברה שעדיין לא מציגה מכירות שוטפות ואינה מחזיקה בנכסים משמעותיים הניתנים לשעבוד, ושעל המשך פעילותה ניצב סימן שאלה. זאת, לאור עליית הריבית במשק בשנה האחרונה ונטייתם הגוברת של הבנקים וגופי אשראי נוספים לצמצם סיכונים ולברור את מוטבי הלוואותיהם.

למעשה, כיום חברות במצבה של מיה דיינמיקס נדרשות על ידי הבנקים לתנאים מקדימים נוקשים שעשויים לכלול דרישה להיקפי מכירות גבוהים או נכסים משמעותיים הניתנים לשעבוד, וכי שיעורי הריבית מצידם של מוסדות חוץ־בנקאיים עשויים להגיע לריבית שנתית של 14%-13% ואף יותר. מיה דיינמיקס נסחרת כיום לפי שווי שוק של 63 מיליון שקל אחרי שמתחילת המסחר בה ירד שווי המניה שלה ב־67%, לעומת מדד המניות הכללי שירד ב־7% בלבד באותה התקופה.

תגיות