אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החזון נתקל במציאות: האת'ריום מחפש את דרכו ויטליק בוטרין מיסד אתריום | צילום: EPA

החזון נתקל במציאות: האת'ריום מחפש את דרכו

למרות השדרוג המובטח של הרשת, האת'ר נמצא בשפל של שלושה חודשים. מפתח האת'ריום ויטליק בוטרין חושב שאנחנו עומדים בפני מהפכה, ברשות ני"ע האמריקאית לעומת זאת חושבים שאנחנו עומדים מול נייר ערך

22.09.2022, 06:30 | ויקי אוסלנדר

שבוע אחרי שהושלם בהצלחה שדרוג מערכת את'ריום, מהפלטפורמות הדומיננטיות בשוק הקריפטו, נותרו שאלות רבות פתוחות לגבי עתיד הפלטפורמה - ואפילו מחיר המטבע עליו אינו ברור. לאחר השלמת המיזוג צנח המטבע השולט בבלוקצ'יין — האת'ר (ETH) - בכ־24%, ממחיר של כ־1,776 דולר למטבע ב־10 בספטמבר, כמה ימים לפני המיזוג, לכ־1,351 ב־21 בספטמבר - שפל של שלושה חודשים. לשם השוואה, באותה התקופה מחיר המטבע הגדול בשוק — ביטקוין - נפל רק ב־12%.

השדרוג העביר את המערכת עם מטבע הקריפטו השני בגודלו בעולם, למערכת יעילה משמעותית אנרגטית. זאת, אחרי שנים של ציפייה, פיתוח, תכנון ועיכובים. בעיקרו הוא כלל מעבר לשיטת אימות עסקאות בשם Proof of Stake (או PoS), לפיה מאמתי העסקאות הם משתמשים "מורשים", שיכולים להשתתף במנגנונים רק אם הם נועלים בחוזה ספציפי לפחות 32 מטבעות את'ר. רק מי שמפקיד נכסים אלו בתהליך המכונה staking, יכול להיבחר אקראית במעין הגרלה, לאמת את הבלוק ולזכות בעמלה. ככל ש"מאמת" מפקיד יותר מטבעות, כך גדל הסיכוי שהוא יאמת מקבץ של עסקאות ויזכה בתגמול. מי שפועל בזדון או ברישול עלול לאבד את המטבעות שלו.

הרעיון מאחורי המהלך הוא שהמאמתים לא יהיו רק כמה שחקנים בודדים גדולים, אלא שיקומו מאגרים עם מספר רב של משתתפים, שיסכימו לנעול את המטבעות שלהם כדי לקבל את חלקם היחסי בעמלות האימות.

השיטה מחליפה את שיטת אימות העסקאות שנקראת Proof of Work, שבה כל משתתף שרוצה יכול לרתום את כוח החישוב שברשותו, מעט או רב ככל שאלו יהיו, כדי לפתור חידה. לפי מנגנון זה, ככל שלאחד יש יותר כוח חישוב, כך גדל הסיכוי שהוא יאמת את מקבץ העסקאות ויזכה בתגמול. השיטה החדשה של את'ריום מחסלת את הצורך ב"כרייה" - אותה שיטה לתמרץ השתתפות שמתוגמלת במטבעות הפלטפורמה. שינוי זה אכן חתך את הצריכה החשמלית של הבלוקצ'יין בכ־99%, אך בו בעת גם רוקן אותו מהשחקנים שהיו משמעותיים בתמיכה בערך המטבע - הכורים.

אחת מהסיבות למעבר לשיטה זו הייתה לכאורה להגן על הרשת ממה שמכונה "מתקפת 51%". היא מתקפה שבה הכורים ברשת נתונה מצליחים להחזיק במרבית כוח החישוב שנדרש בשביל פעילות הרשת. רוב כזה יכול תיאורטית לאפשר לאותם כורים לשנות את הכללים בה כראות עיניהם. עם זאת, מבקרי המעבר ל־POS טוענים שהשחקנים החזקים ביותר ברשת פשוט יוחלפו בשחקנים דומיננטיים חדשים.

מעבר לידיעה כי שיטת האימות השתנתה, נחתכה פליטת הפחמן של המערכת וכורים הפכו בה לא רלבנטיים, משתמשים בפלטפורמה, כמו סוחרי NFT ומטבעות קריפטו אחרים, לא הרגישו כל הבדל עם השלמת שדרוג המערכת. השדרוג לא סייע להפחתת העומס ברשת או עלויות העסקאות. למעשה, שניות אחרי שהושלם המיזוג, ברוח שוק הקריפטו להפוך הכל למטבע ולעשות מכל דבר כסף, הוטבע NFT חגיגי על הרשת המשודרגת לציון המאורע בשם “The Transition”. העלויות לעסקה זו נאמדו בלא פחות מ־36.8 את'ר שהם כ־60 אלף דולר לפי ערך הדולר אז. מחיר אותו NFT עומד היום על 0.0006 את'ר או קצת פחות מדולר אחד.

למרות שדבר במחיר האת'ר היום לא מעיד על זינוק יוצא דופן בהתעניינות בו, אחד ממפתחיו מעריך כי השינוי הזה הוא רק שלב ראשון במה שיבוא. לפי ויטליק בוטרין, הבחור הצעיר שממוסגר שנים כמעין ילד פלא בשוק, החיסכון הוא רק האמצעי שדרכו ניתן יהיה להעמיס על הרשת פרויקטים רבים יותר ולקיים עליה אינטראקציות רבות יותר, שפעם לא היו אפשריות טכנית וגם לא רצויות בשל השפעות המערכת על הסביבה. כעת, מסביר בוטרין, הרשת תוכל לייצג הרבה יותר מעסקאות כלכליות, ולהפוך לרשת שמאפשרת שינוי מהותי של החיים החברתיים ולשנות את העולם.

במאי האחרון הציגו בוטרין ושני מפתחים את "אסימונים קשורים בנשמה" (SBT - SoulBound Tokens). אסימונים אלו לא ניתנים להעברה ומייצגים את ההתחייבויות, האישורים וההתקשרויות של "נשמות" (או בני אדם), כדי לייצג מקור ומוניטין. מעין קורות חיים מורחבים עם היסטוריית תעסוקה, אישורי לימודים, חוזי שכירות, היסטורית אשראי ואפילו השתתפות בכנסים. מדובר רק במידע שנוח לאותם משתמשים לשתף בפומבי. אסימונים אלו, לפי בוטרין, ייצרו מערכת אקולוגית חדשה ותוססת, חברה פלורליסטית מבוזרת או DeSoc.

עד שאת'ריום ישנה את העולם בסגנון הסדרה הדיסטופית "מראה שחורה", בפני המערכת ומפתחיו אתגר רגולטורי משמעותי. על רקע שדרוג המערכת אמר יו"ר רשות ני"ע האמריקאית גארי גנסלר, כי ייתכן והשינוי יהפוך את האת'ר לנייר ערך.

גנסלר הסביר כי ייתכן שמערכת PoS תעמוד ב"מבחן האווי", מתודולוגיה מ־1946 שקובעת מתי נכס הופך לנייר ערך - לכן יהיה נכס שחלים עליו מערך רחב ומגביל של חוקים וכללים בנוגע לרישום, דיווח ומיסוי. לפי מבחן האווי, נכס הופך ני"ע אם אדם משקיע את כספו במיזם משותף ויש לו ציפייה סבירה לרווח בעקבות מאמציהם של מנהלי המיזם. עד כה האת'ריום לא עמד במבחן האווי, משום שמנגנון אימות העסקאות שלו היה מבוזר, אך כעת "מנקודת המבט של המטבע... זו אינדיקציה נוספת לכך שבמבחן האווי, ציבור המשקיעים צופה להשיג רווחים על סמך מאמציהם של אחרים", צוטט גנסלר ב"וול סטריט ג'ורנל".

גנסלר נימק כי אם מתווך כזה או אחר יציע לציבור המשתמשים להפקיד את האת'ר שלהם במאגרי staking כדי להרוויח אולי מההגרלות לאימות העסקאות, אז זה "נראה דומה מאוד - עם כמה שינויים - להלוואות".


תגיות