אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בן גביר נגד שר הביטחון: לוחמי אש יזכו לקבורה בחלקה צבאית? לוחמי אש מכבים שריפה כתוצאה מפגיעת רקטה בשדרות, אוקטובר | צילום: JACK GUEZ / AFP

בן גביר נגד שר הביטחון: לוחמי אש יזכו לקבורה בחלקה צבאית?

הוועדה לביטחון לאומי אישרה הצעת חוק שמשווה את קבורת לוחמי האש לשאר גופי הביטחון. משרד הביטחון מתנגד בטענה שרשות הכבאות לא מוגדרת כגוף ביטחוני. קבלת המעמד, שכולל איסור התאגדות, מתעכבת שנים עקב התנגדות הוועד

17.03.2024, 20:22 | עמיר קורץ

אחרי דיון סוער ויצרי שכלל עימות ומתיחות בין משפחות שכולות מארגונים שונים, הוועדה לביטחון לאומי אישרה היום (א') לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק שיכניס לרשימת גופי הביטחון הזכאים לקבורה בבתי העלמין הצבאיים גם כבאים ש"נהרגו בעת שירותם ועקב שירותם" – ובקרוב הוא יובא לאישור במליאת הכנסת.

עד היום ברשימת הזכאים להיקבר בבתי עלמין צבאיים היו חמישה גופים: צה"ל, המשטרה, השב"כ, המוסד ושב"ס. התיקון ישווה את תנאי הזכאות לקבורה של חללי שב"ס שלא נפלו כתוצאה ישירה מהשירות לשאר הגופים, ויקנה גם לנציב הכבאות וההצלה את הזכות להיקבר בחלקה צבאית, בדומה למקבילים בגופים אחרים. על פניו, נדמה שקבורה בחלקה צבאית ייחודית בטקס רשמי ללוחמי אש הוא מהלך מתבקש, שהרי הם מסכנים את חייהם לטובת הצלת חיים בשליחות המדינה לא פחות משוטרים, חיילים או סוהרים, כולל חללים בקרבות ה־7 באוקטובר.

מימין: ראש הוועדה הציבורית להנצחת החייל פרופ מימין: ראש הוועדה הציבורית להנצחת החייל פרופ' שלמה מור יוסף, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, נציב הכבאות וההצלה אייל כספי, וראש הוועדה לביטחון לאומי צביקה פוגל | צילומים: עמית שאבי, יריב כץ, עומר שפירא/דוברות כב"ה מימין: ראש הוועדה הציבורית להנצחת החייל פרופ

הבעיה היא שרשות הכבאות וההצלה עדיין נמצאת בסטטוס של גוף אזרחי, וככזו יש בה גם ארגון עובדים, ועוד כזה שנחשב למיליטנטי במיוחד: הקרבות המרים בין יו"ר הארגון אבי אנקורי לנציב הכבאות וההצלה לשעבר דדי שמחי עדיין זכורים, ובין השאר הביאו לפגיעה בכשירות הכבאות. שינוי המעמד שלה לגוף בטחוני, מהלך שהנהלת הכבאות מנסה לקדם כבר שנים, נתקל בקשיים משום שמשמעותו הוא ביטול אפשרות ההתאגדות, ונמצא עוד בדיונים בין משרדי הממשלה וההסתדרות.

על רקע העובדה שלראשונה מוכנס גוף אזרחי לרשימה הובעה התנגדות חריפה בעת האחרונה למהלך מצד המועצה הציבורית להנצחת החייל, ארגון יד לבנים וארגון אלמנות ויתומי צה"ל. המועצה הציבורית, בראשות פרופ' שלמה מור יוסף, המליצה לשר הביטחון יואב גלנט להמתין עם המשך תהליך החקיקה והכנסת חללי הכבאות לאוכלוסיית הזכאים להיקבר בבתי קברות צבאיים, "עד לאחר שמערך הכבאות יוגדר כגוף ביטחוני כיתר הארגונים הביטחוניים אשר זכאים לקבורה צבאית על פי החוק, על כל מאפייניו ובכלל זה הגבלת הזכות להתאגדות". היא קראה "שלא לפגוע במעמד המיוחד של בתי הקברות הצבאיים במדינת ישראל ולגרום ל'מלחמה' בין משפחות שכולות".

גלנט אימץ את המלצת המועצה הציבורית, אלא שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ביחד עם חבר מפלגתו בעוצמה יהודית, יו"ר הוועדה לביטחון לאומי ח"כ צביקה פוגל, קידמו הצעה פרטית שהגיש פוגל, אשר מוזגה עם הצעה אחרת של ח"כ מירב בן ארי (יש עתיד). הצעת החוק קודמה דרך הוועדה לביטחון לאומי, בה עוצמה יהודית שולטת ביד רמה. לכן, לא בכדי בגופי ההנצחה רואים במהלך כ"מחטף של בן גביר ופוגל, שקודם באופן עקום".

לדברי יו"ר יד לבנים אלי בן שם, לראשונה מקום המדינה נושא חוק בתי קברות צבאיים לא נידון בוועדת החוץ והביטחון. "קיימת תחושה של מחטף להמלצת המועצה הציבורית להנצחת החייל", הוא כתב בחודש שעבר לשורה של גורמים וביקש להחזיר את הדיון לוועדת החוץ והביטחון, אלא שזה לא צלח.

"צפצפו עלינו", אמר מור יוסף בדיון בוועדה היום. "נושא כזה צריך להסתכם בקונצנזוס, ולצערי הרב ההחלטה התקבלה בניגוד להמלצת הוועדה להנצחת החייל ובניגוד לעמדת שר הביטחון. אין מקום לקבורת אזרחים בבתי קברות צבאיים". גם אריה מועלם, נציג אגף ההנצחה במשרד הביטחון, אמר כי "מדובר בתקדים. פעם ראשונה שלא מתקבלת עמדת המועצה ושר הביטחון בנושא חשוב וערכי מאין כמוהו. אנו מכבדים את הכבאים ופעילותם, אבל בשלב ראשון צריך להגדיר אותם כארגון ביטחוני, כמו יתר חמשת הגופים".

בן שם הסביר בדיון כי "אין לנו שום בעיה ערכית שהכבאים ייקברו בקבורה צבאית, אבל זה צריך להיעשות בדרך המלך". הוא סיפר שכבר לפני שנה וחצי ראש הממשלה בנימין נתניהו היה בביקור במערך הכבאות והבטיח לראשיו שהם יוכרו כגוף ביטחוני, אלא שעד היום הנושא תקוע, ובן גביר מנצל זאת.

"השר בן גביר הבטיח לכבאים שהוא יכניס אותם לחוק בתי הקברות, והוא לא סופר אף אחד, אדם שלא היה בצבא והולך לפגוע בקברים צבאיים. אתם מכניסים גוף אזרחי עם ועד עובדים לחוק, וזה דבר חמור מאין כמותו, במיוחד אחרי שהוועד עשה מהנציב הקודם דדי שמחי 'פורפרה'. אתם פותחים פתח, שאחריו יבואו מד"א, זק"א, השומרים בסופרמרקט. גם אותם תכניסו לבתי הקברות הצבאיים?". אכן, בהמשך הדיון נציג מד"א רונן בשארי דרש להכניס גם את ארגון ההצלה הלאומי לתוך החוק. "זה כואב שאנו לא בתוך החוק, כי אנשינו נופלים כתף אל כתף בהגנת המדינה. אין הבדל בין דם לדם". ח"כ בן ארי הצדיקה אותו, וקראה לו לעתור לבג"ץ בנושא.

במהלך הדיון דיברו כמה מנציגי הכבאות ולא מעט נשים ששכלו את בעליהן הכבאים בעת פעילות מבצעית, וזעמו על הצגת הדברים כזילות של בתי הקברות הצבאיים. "לוחמי אש ראויים להיקבר עם חיילים", אמר אלון בן נון, קצין רפואה ראשי בכבאות. "נכון שאנו ארגון אזרחי, אך מדובר בעובדי מדינה לובשי מדים שבפקודת המדינה הולכים להציל חיים תוך סיכון חייהם". גם לדברי נציגת נציב הכבאות אייל כספי, יפעת פרנקנבורג, בעוד שמהלך ההכרה מתקדם לאיטו, "יש פה אלמנות, יתומים והורים שכולים שזה דחוף להם. כל יום זיכרון שעובר מעמיק את הפצע ואת הכאב. אנו לא מבקשים טובה או חסד. לוחמי האש הם אות ומופת למסירות נפש וזו זכות לכולם שהם יקברו בבתי עלמין צבאיים. זו לא זילות".

בדיון הושמעה ביקורת על המהלך כיוצר "שיסוי" ומתיחות בין משפחות שכולות, ואף הועלתה הצעה לחוקק את התיקון כהוראת שעה זמנית בלבד, דבר שהיה מקובל על ידי ארגוני ההנצחה. למרות זאת, פוגל העלה את הצעת החוק כמתוכנן. "הזכות להכרה ממלכתית גוברת על הפרוצדורה", סיכם.

תגיות