אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות הפסקת הפעילות: יגובש מתווה סיוע לענף התיירות מלון מלכת שבא באילת | צילום: יאיר שגיא

בעקבות הפסקת הפעילות: יגובש מתווה סיוע לענף התיירות

המתווה שאותו ישרטטו ועדת הכספים ומשרד התיירות יכלול התייחסות לבעיית כוח האדם, לאירוח המפונים, להגבלת הפיצוי לעסקים עם מחזור של 400 אלף שקל ומעלה ולערים המתבססות על תיירות. השר חיים כץ: "מדובר במתווה פיצויים מהיר וייחודי לענף - ויקדמו אותו מול הממשלה"

01.11.2023, 15:32 | עמיר קורץ

ועדת הכספים ומשרד התיירות יגבשו מתווה מותאם לטיפול בפגיעה הקשה שסופג בימים אלה ענף התיירות המשותק בעקבות המלחמה.

בתום הדיון שהתקיים היום (ד') בוועדת הכספים בהיערכות הממשלה להגשת סיוע כלכלי לענף התיירות - דיון המשך לדיון שהחל אתמול בנושא - סוכם כי יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני יחד עם שני חברי ועדה מהקואליציה ושני חברים מהאופוזיציה יגבשו ביחד עם שר התיירות חיים כץ במשותף עם עסקי התיירות שמלקקים כיום את פצעי המלחמה, מה שהוגדר כ"מתווה פיצויים מהיר וייחודי לענף, ויקדמו אותו מול הממשלה", כך הודעת הוועדה בתום הדיון.

"ענף התיירות נעצר, כל הענף נחתך, אין להם עבודה. הענף הזה צריך לקבל מענה כי הוא ענף כלכלי עם עתיד גדול שיכול להכניס למדינת ישראל הרבה מאוד כסף, אין דבר כזה לא לשמר את האנשים שם", אמר השר כץ במהלך הדיון הראשון בנושא אתמול (ג'). כץ הדגים את הפגיעה הקשה בתיירות הנכנסת לישראל באמצעות מספר יוצא דופן. לדבריו, ביום שני, למשל, נכנסנו לישראל 26 תיירים בלבד לישראל - זאת לעומת סדר גודל של כ-15 אלף תיירים ליום בשגרה.

הבוקר כץ חזר ודיבר על הפגיעה הקשה בענף, וציין שדרוש מענה ייחודי וטיפול במגזרים השונים שבו - ממלונות קטנים, דרך מורי דרך ועד מדריכי תיירות וכי ויש צורך ליצור נוסחת פיצוי להוצאות קבועות, פיצוי עבור הירידה בתזרים והתחשבות בצרכים שונים בהקשר זה שעלו בדיונים, כמו גם מציאת דרכים לשמר את גרעין העובדים המקצועי בענף וכדומה.

יו"ר הוועדה גפני הזכיר שענף התיירות חווה פגיעה קשה מאוד בעת משבר הקורונה, וכעת במלחמה הוא שוב הראשון להיפגע. "הענף שהכי נפגע במישרין זה התיירות על כל המשתמע מכך, כל תחום שאתה לוקח בענף התיירות. אני לא יודע למה כל פעם מחדש אנו צריכים לעמוד ולהתחנן, יש פה צורך במענה מותאם לענף". לדברי גפני, במתווה הכללי של הפיצויים לעסקים שמגבשת המדינה, "אין התייחסות פרטנית לבעיות של התיירות, סוכני הנסיעות, מורי הדרך, זה הסקטור שנפגע במישרין מיד, לא צריך לחכות כדי לדעת זאת, אותו דבר היה בקורונה".

גפני פנה לכץ ואמר לו: "אני יכול לעזור לממשלה והמציאות היא שאתה צריך להחליט מי בממשלה עובד איתך, מה התוכנית עליה אתה מתבסס, נביא שני חברים מהאופוזיציה ושניים מהקואליציה שישבו איתך לעזור עם התוכנית הזו. אנחנו איתך בכל הפגישות, ושתהייה תוכנית שתיתן מענים למה שיש פה. זה יהיה לא פשוט, כי התיירות צריכים תיקון מיוחד שאין במתווה הכללי". כץ ענה: "אבוא אליך עם התוכנית, נלך יחד ונקבל את מה שאנחנו רוצים, לא מעניין מי בממשלה ומי באוצר, יחד נקבל את מה שהענף צריך". עוד אמר כץ בדיון היום ש"אגף החשב הכללי באוצר נמצא באירוע, אבל אגף התקציבים עדיין לא נכנס לאירוע".

במהלך שני ימי הדיונים העלו אנשים הפעילים במגזר התיירות לסוגיו השונים וכן שר התיירות וחברי הכנסת בעיות ייחודיות הנוגעות לענף, שלא מקבלות מענה במתווה הפיצוי הכללי לעסקים. בין השאר עלה כי הגבלת מתווה הפיצוי לעסקים בעלי מחזור של 400 מיליון שקל פוגע בנגזרות שונות של הענף, דוגמת סוכנויות נסיעות שהמחזור הרשום שלהן הינו גבוה מאוד, אך בפועל רובו המכריע עובר לחברות התעופה ובתי מלון, והן משמשות רק כצינור.

כמו כן כן עלה בדיונים כי ישנו חישוב ללא מע"מ בענף, וכי במסגרת המתווה שמציע האוצר מצב זה שוחק מאוד את הפיצוי שמגיע לענפים הרלוונטיים בתיירות, וכן שהתיירות לא פעלה מספר חודשים בשנה שעברה נוכח הקורונה, ולכן השוואה של ירידת מחזורים לשנת 2022 תביא לתוצאות שיפגעו גם הן משמעותית בפיצוי שיקבלו עסקי התיירות.

עוד נידונה החשיבות בשימור העובדים בענף התיירות, כאשר לצד המלונות שעובדים באירוח מפוני הדרום והצפון, ישנם מלונות קטנים יותר שאינם עובדים, כמו גם יתר פעילות הענף שאינה מלונות וחדרי אירוח, שנעצרה לגמרי בעקבות המלחמה. גם נושא תשלומי הארנונה עלה מצד בתי מלון רבים, וחברי הכנסת ציינו בדיון שיש צורך בהקלות וויתור מצד המדינה, בדגש על מלונות שאינם עובדים.

בין התחומים בענף שאינם פעילים כלל, נמצאים גם מורי הדרך שעובדים הן כשכירים והן כעצמאים. בעוד מתווה הפיצוי הכללי לעסקים נותן להם מענה לעבודתם כשכירים, ציינו המורים בדיון שעבודתם כעצמאים אינה מוסדרת, וכי מורי הדרך מעל גיל 67 נמצאים בבעיה נוספת, כאשר החוק לא מאפשר שיפוי שלהם.

עוד עלתה בדיונים קריאה להתייחסות לערים הנשענות על תיירות הפנים כלקח מהקורונה, דוגמת טבריה, נצרת, אילת, וירושלים. נציגים מענף התיירות היוצאת הצביעו מצידם על אי קיום פעילות כמעט מוחלט, על רקע הלחימה והתגברות האנטישמיות בחו"ל ומיעוט חברות תעופה זרות הפועלות כעת בארץ. גם בענף האטרקציות התיירותיות העלו את הפגיעה הקשה - כך למשל נשמעו דוגמאות כמו שאתר החרמון סגור בצו אלוף ולא צפוי להיפתח, הפגיעה במצפה התת ימי ועוד.

לשאלת גפני בנוגע להתאמות שמבצע האוצר לטובת מגזר התיירות, השיבה נציגת משרד האוצר בדיון היום כי כלל הטענות של הענף נבחנות, וכי בוצעו כבר שני צעדי התאמה: "חישוב התשומות שיש לגביהם מע"מ אפס כן יחשבו, ובנוסף החישוב לגבי ירידת מחזורים בענף לא יהיה בתוך שנה קלנדרית של שנת 2022 אלא יחושב מאוקטובור 22 עד ספטמבר 23, אז התיירות פרחה".

"נפצה את מי שמתפנה ונעודד השתלבות בקהילה"

במקביל, ועדת העבודה והרווחה בכנסת אישרה היום את מנגנון המענק למפונים מבתיהם בשל המלחמה שבחרו שלא להתפנות למלונות וחדרי אירוח על חשבון המדינה, ואת אופן התשלום ומימונו, באמצעות הביטוח הלאומי.

גובה התגמול שאמור לשמש למימון הוצאות מחייה ובכללם מגורים למבוגר הוא 200 שקל ליום ולילד עד גיל 18 - 100 שקלים ליום. זאת מיום הוראת הפינוי של היישוב בו הם מתגוררים ולמשך כל תקופת הפינוי.

המענק מיועד למי שהתפנו מבתיהם או שיצאו להתרעננות במסגרת המלחמה ושאינם נמצאים בבית הארחה במימון המדינה. לדוגמא, לתקופה של חודש ימים (30 יום) משפחה של זוג ושלושה ילדים אמורה לקבל מימון בגובה 21 אלף שקלים (700 שקל ליום). בסכום זה הם יוכלו בין השאר, למשל, לשכור דירה.

בלשכתו של שר התיירות חיים כץ אמרו אחרי האישור בוועדה כי "בכך הוסרה המשוכה המשפטית העיקרית בתוכנית לדמי הכלכלה שיזם השר". התשלום, כך הוחלט, יועבר ישירות לחשבון הבנק של המפונים עד 22 בנובמבר, כאשר לצורך כך יש להגיש בקשה באתר הביטוח הלאומי. "הודעה על פתיחת הגשת הבקשה באתר הביטוח הלאומי תמסר בנפרד", אמרו בלשכת השר.

כץ עצמו אמר בדיון כי "מי שמגיע למלון הוא לא בבילוי ונמצא בלחץ מתמיד. אנחנו רוצים לעודד יציאה מהמלונות ואת זה פותרים באמצעות המענק. נפצה את מי שמתפנה ונעודד השתלבות בקהילה".




תגיות