אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשרות אלפים כבר בחל"ת: איפה מחפשים עובדים באופן מיידי? מחפשי עבודה | צילום: שאטאסטוק

עשרות אלפים כבר בחל"ת: איפה מחפשים עובדים באופן מיידי?

עם מחסור של אלפי עובדים חיוניים בארץ מול שיעורי אבטלה הולכים וגדלים – בהתאחדות התעשיינים פועלים במספר דרכים בכדי לאפשר שילוב מהיר לכל מי שמחפש עבודה בימים אלו. "מעסיקים זקוקים כעת לעובדים ויהיו גמישים - עם הפנים לדורשי העבודה בתקופה המורכבת הזו"

02.11.2023, 08:27 | יעקב גולדברג

מחסור הולך וגדל בעובדים חיוניים מול מבקשי העבודה תופח מיום ליום. כנראה שבחלק מהמקרים שתי הבעיות יכולות להיפתר אחת בשנייה, וב"התאחדות התעשיינים" פועלים בימים האחרונים כדי לגשר ולייצר את החיבורים, לטובת כל הצדדים.

לעוד כתבות בערוץ TRUST

מצד אחד, בשורת מפעלים וחברות, חלקן בדרום אך גם באזורים אחרים מתמודדים עם צמצום משמעותי בכוח האדם בין היתר בשל גיוס לשירות מילואים, הגבלת מערכת החינוך, אי הגעת עובדים פלסטינים לצד שיבושי מלחמה רבים אחרים.

מצד שני, יותר ויותר עובדים יוצאים לאבטלה, חלקם לחל"ת למועד בלתי ידוע. בימים האחרונים מספר המובטלים גדל ב-5,000 איש ליום, וכבר בימים הקרובים צפוי לגדול בעשרות אלפים מדי יום, בעקבות התוכנית החדשה של האוצר שמאפשרת בקלות יחסית להוציא עובדים לחל"ת. על פי התוכנית החדשה, יבוטלו חמשת ימי ההמתנה שמקוזזים מדמי האבטלה, תקופת ההכשרה המינימלית תקוצר ל-6 חודשי עבודה מתוך 18 ותקופת החל"ת המינימלית תקוצר מחודש לשבועיים.

בשבועיים האחרונים מספר חברות כבר הוציאו חלק מהעובדים לחל"ת וכתוצאה מהתוכנית החדשה לצד התמשכות הלחימה, כנראה שנראה עוד רבות כאלו בימים הקרובים. כך למשל רב-בריח כבר הוציאה 30% מעובדיה לחל"ת; קסטרו-הודיס הוציאה עד 40% מעובדיה לחל"ת ופוקס, גולף והמשביר הודיעו על הוצאת אלפי עובדים לחל"ת. בהקשר הזה חשוב לציין כי חל איסור לפטר עובדים שהוראות כוחות הביטחון אוסרות עליהם להגיע למקום העבודה. כמו כן אסור למעסיקים לפטר עובדים שנקראו לשירות מילואים במשך תקופת השירות וכן במשך 30 יום לאחר סיומו.

ב"התאחדות התעשיינים" פועלים בשבועות האחרונים במספר דרכים כדי לגשר על הפער שנוצר בין כוח האדם החיוני ובדגש על משרות ייצור כמו נהגים, מאבטחים, חשמלאים, אנשי אחזקה ומפעילי מכונות, לבין מחסור של אלפי עובדים ויותר בענפים אחרים כמו ענף הבנייה שנשען ברובו על עובדים זרים. בהתאחדות התעשיינים מתמקדים במשרות חיוניות שהתפנו בגלל המצב – משרות שאוישו על ידי פלסטינים, משרות שהעובדים שלהם במילואים, או כאלו שנאלצו להישאר בבית עם הילדים כמו גם היעדרות בשל מצב נפשי קשה שלא מאפשר הגעה לעבודה.

"הגיעו אלינו כ-3,000 צרכים לעובדים כאלו", אומרת אורית רמון, מנהלת המחלקה להכשרה, תעסוקה וחינוך טכנולוגי בהתאחדות התעשיינים, "ואנחנו צופים שהמחסור הזה ילך ויתעצם גם בקרב מפעלים שנחשבים פחות חיוניים באופן ישיר. עם התארכות המלחמה אנחנו רואים שעוד ועוד מפעלים שנמצאים בשרשרת האספקה הופכים להיות חיוניים. למשל, מפעל שמייצר סורגים וכרגע הביקושים עולים במאות אחוזים בקרב תושבי הדרום שמעוניינים להתמגן – הוא תלוי בעסקים נוספים שלא מוגדרים כחיוניים וגם הם סובלים ממחסור בכוח אדם".

אורית רמון, מנהלת המחלקה להכשרה, צילום: מיכל קושרוב אורית רמון, מנהלת המחלקה להכשרה | צילום: מיכל קושרוב אורית רמון, מנהלת המחלקה להכשרה, צילום: מיכל קושרוב

בימים האחרונים הוקם חמ"ל תעסוקה לאומי שבו יושבים כל משרדי הממשלה הרלוונטיים ושם מזרימים את הצרכים ברמה יום יומית. בחמ"ל מחוברים למגוון מקורות כוח אדם ממכינות קדם צבאיות ועד פורומים של תעסוקה בחברה החרדית ועוד ועוד - כולל עמותות וארגונים חברתיים. להרשמה למשרות בענף התעשייה

"אנחנו עובדים גם מול מקורות נוספים שיש להם היצע של כוח אדם", מציינת רמון, "לצד כמובן "שירות התעסוקה" שאיתם אנחנו עובדים במהלך השגרה וכעת הוא כולל גם את אלו שיצאו לחל"ת. במקביל אנחנו מנסים לגבש אסטרטגיה שתאפשר לכל מי שרוצה לצאת ולעבוד שלא יחשוש מהפסד כזה או אחר. למשל, חייל משוחרר צריך לדעת שהוא עדיין יקבל את המענק שלו גם אם הוא יוצא עכשיו לעבוד בחקלאות או בתעשייה".

ביום שני הקרוב (6.11) יקיימו בהתאחדות התעשיינים יריד תעסוקה אונליין שמיועד לכל מי שרוצה לשמוע פרטים על מגוון המשרות המוצעות כרגע בכל התחומים, בדגש על משרות חיוניות בתעשייה. כ-150 חברות ישתתפו ביריד עם למעלה מ-2,000 משרות זמינות מיידית, ביניהן זוגלובק, שטראוס, תנובה, מרכבים ועוד. לדברי רמון, הדלת פתוחה גם למחפשי משרות זמניות וכאלו שיצאו לחל"תים. "מעסיקים זקוקים כעת מאוד לעובדים והם יהיו גמישים - עם הפנים לדורשי העבודה בתקופה המורכבת הזו".

יריד התעסוקה יתקיים ביום שני (6.11) בין השעות 10:00 - 16:00 בחלוקה לאזורים: דרום - 10:00-12:00; ירושלים, שרון ומרכז - 12:00-14:00; צפון - 14:00-16:00. להצטרפות

* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.

תגיות