אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנהירה לחו"ל סידרה שנה טובה לקרנות ההשתלמות וול סטריט | צילום: AP

ניתוח כלכליסט

הנהירה לחו"ל סידרה שנה טובה לקרנות ההשתלמות

המסלול הכללי הניב ב־2023 תשואה של 9.4% בממוצע והמסלול המנייתי הניב 15.5%, בעוד ת"א־125 עלה ב־4.1% בלבד. זאת, בעוד נאסד"ק זינק ב־43.4% ואילו S&P 500 עלה ב־24%. ילין לפידות בראש טבלת התשואות, אנליסט שני

16.01.2024, 10:03 | אלמוג עזר

מסכמים שנה בתעשייה: שנת 2023, אף שכללה אירועים קשים מאוד במישור הביטחוני והאזרחי, היתה חיובית עבור החוסכים הישראליים. זאת, בעוד קרנות ההשתלמות במסלול הכללי הציגו תשואה ממוצעת של 9.4% לאורך השנה, עם סגירה ירוקה במיוחד של השנה — תשואה ממוצעת של 2.4% בדצמבר. כלומר, מדובר באחת השנים החיוביות ביותר בשנים האחרונות וכמעט הטובה ביותר מתחילת העשור הנוכחי, שנייה רק ל־2021 שבה התשואה החיובית חצתה את ה־14%. התשואה השנתית ב־2023 היתה כמעט כפולה מהממוצע בעשור האחרון שעמד על 4.8%.

התשואה של 9.4% בקרנות ההשתלמות נעשתה חרף העובדה שמדד ת"א־125, המדד שמסמל את ביצועי הבורסה והכלכלה המקומית, עלה 4.1% בלבד. כלומר התשואה הגבוהה בקרנות ההשתלמות נעשתה בעיקר בעקבות החלטה של מנהלי ההשקעות המקומיים להוציא את ההשקעות של הקרנות החוצה מישראל — בעיקר לארה"ב. כך, ב־2023 היתה זו הפעם הראשונה שבה החשיפה של הקרנות הישראליות לחו"ל היתה כמעט שווה לחשיפה של הקרנות לשוק המקומי והיא מוערכת ב־49.6%. וכך, העובדה שמדד S&P 500 קפץ ב־24.2% ומדד נאסד"ק זינק ב־43.4%, בהובלת מניות הטכנולוגיה הגדולות, הפכו את ההחלטה של מנהלי קרנות ההשתלמות למועילה עבור המשקיעים.

ילין לפידות בראש הטבלה: את התשואה הגבוהה ביותר במסלול הכללי ב־2023 השיגה קרן ההשתלמות של בית ההשקעות ילין לפידות. הקרן שעלתה ב־12.34% לאחר שטיפסה ב־2.75% בחודש דצמבר. במקום השני נמצאת הקרן של אנליסט שהוסיפה 12.09% בשנה שחלפה ובמקום השלישי מיטב עם עלייה של 10.31%. אנליסט וילין לפידות שסגרו את 2023 בהצטיינות, שומרים על עקביות לאורך העשור האחרון. שבו הניבו הקרנות שלהם תשואה של 67.7% ושל 67.2% בהתאמה.

על פי נתוני ילין לפידות המומנטום החיובי שהקרן צברה לאורך השנה הביאה להצטרפותם של לקוחות חדשים בהיקף של יותר מ־500 מיליון שקל מתחילת השנה והיום היא מנהלת נכסים בהיקף של 17.3 מיליארד שקל, והיא אחת מהקרנות הגדולות בישראל.

על פי יאיר לפידות, מנכ"ל משותף של בית ההשקעות ילין לפידות "הפוזיציות בעולם של הגמל, מורכבות מהמון מניות. על כן אין נייר אחד שהשפיע באופן משמעותי. יחד עם זאת אנחנו נמצאים עם חשיפה של 75% למניות בחו"ל ובעיקר בארה"ב. רוב הפוזיציה שלנו בארה"ב היא במדדים הגדולים, בעיקר S&P 500 ונאסד"ק. אנחנו עושים אנליזה מלמטה, כלומר ניתוח ברמת החברה. נדיר שאנחנו עובדים במדדים ענפיים. אם זה בארץ, אז אנחנו מכירים ולומדים את החברות. זה הכוח שלנו. לעשות את ההבחנה בין חברה לחברה בתוך הענף". לפידות מסביר כי הקרן של ילין לפידות הצטיינה מול המתחרות במסלול הכללי מאחר שההשקעות הלא סחירות שלה הן מהנמוכות במסלול. לדבריו השקעות אלו הן "משקולות שמכבידות על שאר השחקנים, מאחר שאינן עולות עם השוק ושוויין אמור לרדת בשנים הקרובות".

בשבועות שלאחר השבת השחורה, חלק מהמוסדיים הצהירו כי הם מגדילים את החשיפה לישראל — מאחר ששוק המניות הישראלי מהווה הזדמנות. לפידות טוען כי זו טעות. לדבריו "אנחנו לא סבורים שזה הזמן להגדיל פוזיציה ישראלית. החל מ־7 באוקטובר זינקה אי־ הוודאות בנוגע לכלכלה המקומית. דבר אחד ברור, התנאים מהמלחמה יביאו את כלכלת ישראל למקום גרוע יותר ולא באופן זניח. הצורך להגדיל את הכוננות והגדלת תקציב הביטחון בהיקפים שלא היו כאן בשנים האחרונות, בעוד הסיטואציה הגיאופוליטית של איראן וגרורותיה לא הולכת להיעלם לשום מקום. אנשים מניחים שהלחימה תסתיים כמו הסיבובים הקודמים אבל אנחנו במציאות אחרת לחלוטין. אם אנחנו משקיעים בישראל אז אנו מחפשים עסקים שפחות נפגעים מהמשבר הפוליטי והמלחמות, בהן חברות ישראליות שעסקיהן מוטים לחו"ל או חברות ביטחוניות שנהנות מהמצב הנוכחי".

בחודשים האחרונים מיליארדי שקלים זרמו למסלולי השקעה עוקבי מדדי S&P 500 ונאסד"ק. לפידות יוצא נגד המגמה וגם נגד בתי ההשקעות וחברות הגמל והפנסיה שמציעות את המסלול לחוסכים שלהם. לדבריו "בשוק הישראלי מוכרים לך את מה שעלה הכי הרבה, זה הדבר שאנשים אוהבים ונצמדים אליו. חיסכון במסלול עוקב מדד S&P 500 אומר בעצם חשיפה של 100% למניות, וחשיפה זו לא מתאימה לכל המשקיעים. אפילו האמריקאים לא עושים את זה. האם אתה רוצה להשקיע את כל החיסכון שלך בדולר? זה גם סימן שאלה".

גם בסיום 2023, קרן ההשתלמות הגדולה ביותר בישראל מנוהלת באלטשולר שחם עם נכסים מנוהלים של 39 מיליארד שקל. את 2023 סיימה הקרן עם תשואה של 8.95% ונמצאת במקום החמישי לאחר מור שממוקמת במקום הרביעי עם תשואה של 9.66%.

ההתאוששות של אלטשולר: זוהי השנה הראשונה שבה הקרן של אלטשולר שחם מתברגת בצמרת התשואות מאז 2020, כאשר את 2021 ואת 2022 היא סיימה במקום האחרון, בעיקר בשל השקעה לא מוצלחת בסין ב־2021 וירידת מניות הטכנולוגיה ב־2022. על רקע החולשה בתשואות סובלת אלטשולר שחם מעזיבת משקיעים, אולם נראה כי בחודשים האחרונים שיא המשבר כבר מאחוריה כאשר היקף העוזבים מדי חודש מסתכם בין מיליארד שקל ל־2 מיליארד שקל, לעומת בין 3 מיליארד שקל ל־4 מיליארד שקל ב־2022. לאורך 2023 איבדה קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם כמעט 10 מיליארד שקל למתחרים.

במסלול המניות התשואות של קרנות ההשתלמות היו אף חדות יותר מהמסלול הכללי. הקרנות במסלול המנייתי הניבו תשואה ממוצעת של 20.2%, לאחר זינוק של יותר מ־4% בדצמבר. הקרן המצטיינת ביותר היתה הקרן של אנליסט, עם תשואה של 22.95%, במקום השני נמצאת הקרן המנייתית של ילין לפידות עם עלייה בשיעור של 20.87%; ובמקום השלישי מיטב עם תשואה של 16.21%.

שיא הגיוסים של אנליסט: הקרן במסלול המניות של אנליסט, בניהולו של ערן גולדרינג, נהנתה מגיוס של 550 מיליון שקל ב־11 החודשים הראשונים של השנה מהמתחרים, ונכון לדצמבר היא מנהלת 5 מיליארד שקל, שיא כל הזמנים עבורה. לדברי איציק שינדובסקי, מנכ"ל אנליסט, כמה סיבות תרמו ב־2023 לתשואת הקרן, בהן "חשיפה גבוהה לשוק האמריקאי בכלל ולטכנולוגיה בפרט. בנוסף לאורך השנה הקפדנו על חשיפה למט״ח מעט מעל המתחרות; ניצלנו כמה הזדמנויות, כמו הגדלה בביג־טק בתחילת השנה ואחר כך בניירות שירדו מאוד בשל עליית התשואות בעיקר בסקטור הנדל״ן בישראל ובחו"ל". שינדובסקי מפרט כמה מניות ספציפיות שתרמו לתשואה ב־2023 בהן קטמק, שעלתה ב־231%, נובה (75.5%), אאורה (89.5%) ונאוויטס (82.6%), שבהן מושקעת הקרן של אנליסט.

כלל סוגרת את הטבלה: את 2023 מסיימות קרנות ההשתלמות של כלל במקום האחרון הן במסלול הכללי והן במסלול המניות. זאת, כפי הנראה, בשל התמהמהות בהוצאת ההשקעות לחו"ל לאורך השנה. 7 באוקטובר תפס את ברק בנסקי, מנהל חטיבת ההשקעות בחברת הביטוח, במהלך רכישות עבור החוסכים בשוק המקומי ביותר מ־2 מיליארד שקל. כך, כלל השקיעה בחודשים האחרונים במניות אפריקה מגורים, שיכון ובינוי נדל"ן, אאורה ואמות ובחברות התעופה אל על וישראייר. אם השוק המקומי יסגור בעתיד את הפער מול שוק המניות בארה"ב, כלל תיהנה מתשואת יתר.

תגיות