אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוסן של קטאר: גז, נפט וקרן עושר של חצי טריליון דולר נמל דוחא הישן | צילום: אי.אף.פי

פרשנות

החוסן של קטאר: גז, נפט וקרן עושר של חצי טריליון דולר

המדינה המפרצית, המזוהה עתה בעיקר עם חמאס, נהנית מאינפלציה נמוכה, אבטלה אפסית ועתודות גז מהגדולות בעולם. קרן העושר שלה מושקעת בנכסי פרימיום ברחבי העולם, מכלבו הרודס ומלון ריץ ועד פולקסווגן ודויטשה בנק

28.10.2023, 18:03 | דורון פסקין

מאז החלה המלחמה נגד חמאס ברצועת עזה, אין להתעלם מנוכחותה של מדינת המפרץ קטאר שמשמשת ערוץ יעיל להעברת מסרים לראשי חמאס וממלאת תפקיד חשוב בשחרור החטופים. הקטארים, שסובלים מתדמית בעייתית של מממני טרור, מנסים למצב עצמם כ"מתווך האולטימטיבי" בסכסוכים עולמיים, ולא רק כשזה מגיע לרצועת עזה. בחודשים האחרונים הם יכולים לזקוף לזכותם הצלחה בתיווך עסקת אסירים והפשרת כספים בין איראן לבין ארה"ב וכן בעסקה לשחרור ילדים חטופים בין רוסיה ואוקראינה.




הצלחתה של קטאר הקטנה להפוך עצמה לשחקנית משמעותית בזירה העולמית היא ללא ספק תוצאה של עוצמתה הכלכלית. קטאר היא ספקית גז טבעי עולמית מובילה, וככזו, בעלת השפעה בהרבה מבירות העולם. בנוסף, היא ידעה למנף היטב את הכנסות הענק שלה מהגז להשקעות עולמיות שהעלו את קרנה הרבה מעבר למשקלה הסגולי.

כלכלת קטאר נחשבת לאחת הכלכלות העשירות בעולם לפי נתוני התוצר המקומי הגולמי לנפש שנע סביב 80 אלף דולר בשנה. אוכלוסיית קטאר מונה כ־3 מיליון - 85% מהם זרים - והתמ"ג שלה הסתכם בשנה שעברה בכ־240 מיליארד דולר. האבטלה אפסית והאינפלציה בשליטה - כ־2% השנה. המגזר התעשייתי (כולל תחום הנפט והגז) תורם כ־55% מהתמ"ג ו־54% מהתעסוקה בעוד מגזר השירותים (בעיקר פיננסיים) מהווה כמעט 45% ומעסיק כ־45% מהאוכלוסיה בגיל העבודה.

בעשור שהוביל למונדיאל 2022 חוותה כלכלת קטאר שינוי אדיר שבא לידי ביטוי בעיקר בהשקעות מסיביות שנאמדות בלמעלה מ־200 מיליארד דולר לשדרוג התשתיות במגוון תחומים, ובדגש על תחבורה, תקשורת ותיירות. פחות משנה לאחר תום המשחקים, קטאר נהנית אומנם מתשתיות מתקדמות, אך הן עודפות ביחס לצורכי השוק המקומי ולכן ראשיה חייבים למצוא להן שימוש. אם לא כן, ייצא שכרה בהפסדה נוכח עלויות התחזוקה הגבוהות והחשש כי פרויקטים ייהפכו ל"פילים לבנים". העלייה במחירי האנרגיה סייעה לכלכלת קטאר בצמצום החוב הממשלתי לכ־40% מהתמ"ג כיום וזאת בהשוואה ליותר מ־58% בשלהי 2021. בנאום שנשא בשבוע שעבר אמיר קטאר, שיח' חמד בן תמים אאל ת'אני, הוא ציין כי ממשלתו מנצלת את ההכנסות האדירות להקטנת החוב, מגמה שצפויה להימשך בשנים הבאות.

חוזי גז ארוכי טווח

משאבי הנפט והגז הטבעי אחראים על 80% מהכנסות הממשלה. עם זאת, חשוב לזכור שקטאר חתומה על חוזים ארוכי טווח ליצוא גז, ואלה קשורים למחירי הנפט הגולמי בשוק העולמי. לפיכך, תנודתיות וירידה במחירי האנרגיה משפיעות על הכנסותיה.

כיום נראה שעתידה הכלכלי של קטאר מובטח, שכן עתודות הגז הטבעי המוכחות שלה מדורגות במקום השלישי העולמי והיא היצואנית השנייה בגודלה, אחרי ארצות הברית. בימים אלה נמצאת קטאר בעיצומו של מגה־פרויקט להרחבת תפוקת הגז הטבעי שיושלם ב־2027. עתודות הנפט המוכחות של קטאר, שאינה חברה באופ"ק, עולות על 25 מיליארד חביות, דבר שיאפשר לה את המשך ההפקה ברמה הנוכחית, קצת יותר ממיליון חביות ביום, למשך עוד כ־56 שנים.

בשל דומיננטיות היתר של מגזר הנפט והגז הטבעי, האתגר העיקרי של קטאר הוא לגוון את כלכלתה. ואכן, המדינה נמצאת בעיצומו של יישום חזון 2030, תוכנית שמטרתה להגדיל את חלקו של המגזר הפרטי ולהרחיב את הפעילות במגזרים שאינם נפט, כמו תעשייה, בנייה, תקשורת וטכנולוגיה, בריאות ושירותים פיננסיים. בנוסף, קטאר נחשבת למרכז תעופה בינלאומי, בזכות שדה התעופה שלה וחברת קטאר איירווייז הנחשבת לאחת הטובות בעולם. לפיכך, קטאר מעוניינת לפתח את מגזר התיירות שלה, התורם כיום כ־3% בלבד לתוצר. האתגר העומד בפניה לבסס עצמה כהאב בתחום שאינו נפט וגז הוא עצום, שכן היא ניצבת בפני תחרות אזורית כשהיא בעמדת נחיתות ביחס לשכנותיה ובדגש על איחוד האמירויות וסעודיה.

אחד הכלים המשמעותיים של קטאר לגיוון כלכלתה, אך גם להגברת השפעתה באזורים שונים בעולם, הוא רשות ההשקעות של קטאר. זוהי זרוע ההשקעות של הממשלה שמנהלת תיק בשווי מוערך של 475 מיליארד דולר. הקרן הקטארית שנוסדה בשנת 2005 מדורגת בין עשר קרנות העושר הריבוניות הגדולות בעולם, ולקטארים תוכניות להרחבת פעילותה.

אחרי שנים של התמקדות בנכסים נבחרים ביבשת האירופית, ובהם כלבו היוקרה הרודס, מועדון הכדורגל הצרפתי פריז סן ז'רמן, דויטשה בנק וענקית הרכב פולקסווגן, מעוניינת הקרן הקטארית בהרחבת פעילותה באסיה ובארצות הברית. כך, למשל, היא סייעה לאלון מאסק להשתלט על טוויטר. הקרן מתמקדת בהשקעות נדל"ן, תשתיות, טלקומוניקציה, מדיה וטכנולוגיה, שירותי בריאות, מוסדות פיננסיים, קמעונאות וספורט.

האטה אחרי המונדיאל

בתחילת השנה חוותה הכלכלה הקטארית האטה שנבעה מירידה במחירי הנפט והגז, אך גם היתה תוצאה מתבקשת לאחר סיום המונדיאל, עם עזיבת התיירים, חלק מהעובדים הזרים והפחתת ההשקעות. זו הסיבה שהכלכלה האטה ברבעון הראשון בהשוואה לרבעון הרביעי של 2022, אז נערך הטורניר. התמ"ג צמח ב־2.7% ברבעון הראשון בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, ביחס לרבעון האחרון של 2022, התוצר התכווץ ב־3.9% ואילו פעילות המגזר שאיננו נפט התכווצה ב־6.3%.

עד לאחרונה, מרבית הכלכלנים והאנליסטים צפו צמיחה איטית יותר עבור קטאר השנה בהשוואה ל־2022. צפי זה התבסס על מחירי אנרגיה נמוכים יותר. בדו"ח האחרון שלה על קטאר פרסמה קרן המטבע הבינלאומית צפי שלפיו התמ"ג יצמח השנה ב־2.4% לאחר צמיחה של יותר מ־4% בשנה שעברה. עם זאת, יש לזכור כי הדו"ח נכתב בטרם החלה מגמת התחזקות מחירי הנפט בשוק העולמי (החל מיוני), ולכן סביר כי נתוני הצמיחה עד סוף השנה ירשמו עלייה.

מומחי קרן המטבע היו אופטימיים יותר בנושא הצמיחה בטווח הבינוני, שצפויה לנוע סביב 4.5%-4% בחישוב שנתי, בייחוד לאחר שפרויקט הרחבת שדה הגז יושלם וייכנס לשימוש. במהלך החודשים האחרונים קטאר כבר חתמה על כמה חוזי אספקה ארוכי טווח (עד 27 שנים) של גז טבעי עם שורה של מדינות, ובהן סין, הודו, הולנד ואיטליה. חוזים אלה צפויים להבטיח את עתידה הכלכלי וככל הנראה גם המדיני.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת


תגיות