אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גפני: "אי הכנסת גופי ההצלה לבסיס התקציב - כישלון אישי שלי. אני מתבייש בזה" יו"ר ועדת הכספים משה גפני בדיון על תקצוב ארגוני החירום, היום | צילום: ערוץ הכנסת

גפני: "אי הכנסת גופי ההצלה לבסיס התקציב - כישלון אישי שלי. אני מתבייש בזה"

כך אמר יו"ר ועדת הכספים בדיון על התקצוב החסר של גופי החירום וההצלה. מנכ"ל איחוד הצלה אלי פולק סיפר כי מיום הקמת הארגון העבירה לו המדינה כשני מיליון שקל, "אבל הוצאנו 100 מיליון על מע"מ של ציוד רפואי". ד"ר ברכה זיסר מעזר מציון סיפרה כי הארגון עמד בפני קושי לאחר שתורמים רבים של מח עצם גויסו בצו 8

28.11.2023, 14:15 | יובל אזולאי

הסכמה מקיר לקיר נרשמה היום (ג') בוועדת הכספים של הכנסת בדבר הצורך לתקצב את גופי החירום וההצלה, ובהם זק"א (זיהוי קורבנות אסון), איחוד הצלה, עזר מציון ועזר למרפא, בבסיס תקציב המדינה.

הדיון בוועדה התקיים הבוקר, כשברקע פעילותם הנרחבת של גופים אלה מאז פרוץ המלחמה בעזה ב-7 לאוקטובר וטענות חוזרות ונשנות של מנהליהם על היעדר תקצוב סדור מצד המדינה, ועל כך שהם נסמכים על כספי תרומות שהם מגייסים בחו"ל ועל כספים קואליציוניים שגם בהעברתם חל עיכוב.

מנכ"ל זק"א דובי וייסנשטרן אמר במהלך הדיון כי כבר בשעות הראשונות של מתקפת חמאס על עוטף עזה ויישובי הדרום מתנדבי הארגון טיפלו תחת אש בכ-400 גופות ועוד לפני שהם החלו לפעול בתוך היישובים שהותקפו, הם טיפלו בכ-650 גופות. לדבריו "החוק בישראל לא מתייחס לטיפול בדם, איברים, רקמות ובכבוד המת והפעילות של מתנדבי זק"א נעשית בכפוף לאגף המתנדבים של המשטרה".

"התפרצתי, צרחתי, איבדתי עשתונות, מדינה פקקטה, זה לא יכול להיות" מנכ"ל זק"א דובי וייסנשטרן תוקף את התנהלות אגף החירום במשרד הפנים: "התחננתי לקבל 5 מיליון שקל כדי לחדש מלאים אחרי המתקפה הרצחנית. אמרו לי: 'אולי נעזור לך עם שתי חבילות של כפפות'". לדבריו, 23 שנה בארגון לא הכינו אותו למראות הקשים עמיר קורץלכתבה המלאה

לדבריו, "כ-15 מתנדבים בזק"א, שנחשפו למראות הזוועה הקשים בעוטף, נזקקים מאז המתקפה של חמאס לפסיכיאטרי תרופתי. אחד מהם נקרא ליחידת להב של המשטרה כדי למסור עדות על מה שראה בשטח והוא התפרק לגמרי".

מנכ"ל איחוד הצלה אלי פולק סיפר בדיון כי מאז הקמת הארגון ב-2006 הוא קיבל מהמדינה כ-2 מיליון שקל בלבד בזמן שגייס בעולם תרומות בהיקף מצטבר של כמיליארד שקל: "מיום הקמת איחוד הצלה שילמנו למדינה 100 מיליון שקל מע"מ על ציוד רפואי שאנחנו רוכשים כדי למלא את ייעודנו", אמר.

ד"ר ברכה זיסר מעמותת עזר מציון סיפרה לחברי הוועדה כי עמדה לפני קושי בקבלת תרומות להשתלת מח עצם לאחר שתורמים פוטנציאליים רבים נקראו למילואים בצו 8 ולא שוחררו מהם. בשל כך העמותה נאלצה לקיים מבצע ארצי לגיוס כ-20 אלף דגימות מהמגזר החרדי, במחיר של 180 שקל לדגימה. היא סיפרה כי מאז תחילת הלחימה פונו לבית ההחלמה אורנית שבפתח תקווה עשרות משפחות של חולי סרטן מהדרום בלי כל תמיכה תקציבית מצד המדינה.

מנכ"ל יד שרה הרב משה כהן אמר לחברי הוועדה כי בשל הלחימה והפינוי הנרחב של אזרחים מקו האש העמותה פתחה שלושה סניפים חדשים, אחד מהם בקרבת המלונות שאליהם הם פונו בים המלח וזאת כדי לאפשר לה הגשת שירותים בסיסיים.

בקרב חברי ועדת הכספים היתה תמימות דעים באשר לצורך להסדיר את מעמדתם של גופים אלה מול המדינה, לרבות תקצוב סדור של פעילותם בימי שגרה ובחירום. יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) שיזם את הדיון אמר בעקבות הדברים של מנהלי הארגונים: "אני מכהן בכנסת 34 שנים ורואה את זה שלא הכנסנו את הגופים האלה לבסיס תקציב המדינה ככישלון אישי. אני לוקח על כך אחריות ומתבייש בזה".

הוא סיכם את הדיון בהבטחה שיקדם שינוי בבסיס תקציב המדינה באופן שיכלול תקצוב נאות של גופים אלה וביקש מנציגת משרד הבריאות בדיון לקדם חקיקה שמסדירה את מעמדם "כדי שלא נהיה מדינת עולם שלישי בנושא הזה", כדבריו.


תגיות