אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק החמץ – לקראת חלוקת בתי חולים לדתיים וחילוניים? בית חולים מעייני הישועה. החוק עשוי להוביל לכך שחרדים יעדיפו להתאשפז שם | צילום: שאול גולן

פרשנות

חוק החמץ – לקראת חלוקת בתי חולים לדתיים וחילוניים?

הנוסח החדש של חוק החמץ מאפשר למנהלי בתי החולים להחליט על המדיניות שלהם. התוצאה עשויה להיות בתי חולים שיקבלו אוכלוסיות שונות במהלך החג. החוק לא מסמיך מאבטחים לחפש חמץ, ועולה השאלה כיצד יאכפו את האיסור

01.03.2023, 22:34 | שחר אילן

חוק החמץ שאושר היום בוועדת הבריאות של הכנסת לקריאה ראשונה משאיר חופש פעולה ניכר למנהלי בתי החולים. נכון, זה חופש שיוגבל על ידי רבני בתי החולים, אבל דווקא בגלל החופש הזה אף אחד לא יודע איך זה יעבוד. חברת הכנסת אפרת רייטן מרום מהעבודה שאלה: "האם אתם לא יוצרים עכשיו במו ידיכם הפרדה איומה בין חילונים לדתיים בבתי החולים כך שיהיה בתי חולים לדתיים ובתי חולים לחילונים? ממשיכים ליצור פה קרע".

הטענה הזו מבוססת על ההנחה שבבתי חולים חרדיים כמו לניאדו או מעייני הישועה לא יהיה כלל חמץ ולכן אוכלוסייה דתית וחרדית תעדיף להתאשפז לקראת החג שם ולא במרכזים רפואיים כמו איכילוב או שיבא. חבר הכנסת משה ארבל מש"ס לא נבהל מכך: "המטרה שכל מטופל יוכל לבחור את בית החולים שמתאים לו".

הנוסח שאישרה ועדת הבריאות היום מאוד גמיש והיה בהחלט יכול להיות תוצאה של משא ומתן על פשרה. כמובן שבעולם של ההפיכה המשטרית כל דבר נתפס כצעד חד צדדי ועוין. את הבעיה הזאת ניסח החבר כנסת הדתי אלעזר שטרן מיש עתיד: "כתוצאה מההצעה הזאת יהיה יותר חמץ בבתי החולים, והתרחקות של אנשים מהיהדות. היא מגבירה שנאה כלפי היהדות".

יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' חגי ציון אמר שהוא מתנגד להסדרת הנושא בחקיקה, מתונה ככל שתהיה. "לא לכל נושא צריך חוק. זה רק גורם לזלול בחקיקה". לדבריו, "במצב הנוכחי יש סובלנות וכבוד הדדי בין החולים". ציון אומר שהחוק "מאלץ מנהלי בתי חולים לנהוג בניגוד להשקפת עולמם כדי למשוך מאושפזים". אבל הוא מאמין שבבתי חולים רבים מנהלים פשוט ימשיכו במצב הקיים.

הצעת החוק קובעת ש"מנהל בית חולים רשאי להחליט על הסדרים מיוחדים הנדרשים לשם שמירת כשרות לפסח. בין היתר הוא רשאי, לאחר ששקל חלופות אחרות, לקבוע הוראות בדבר איסור או הגבלה של הכנסת חמץ למבנה בית החולים כולו או חלקו". הנוסח גם מאפשר לעובדי בתי החולים "ליידע את הבאים בשערי בית החולים בדבר ההוראות שקבע המנהל". זה מאפשר לבתי חולים, למשל ביישובים ערביים, לא לנקוט כל פעולה. זה גם מאפשר למנהלי בתי חולים לאמץ את הפשרה של מתחמי חמץ.

החוק מתקדם בהליך מזורז בשל הצורך לסיים אותו כמה שיותר זמן לפני פסח. סביר שיובא למליאה לקריאה ראשונה כבר בשבוע הבא. לקראת הקריאה השנייה והשלישית תעלה השאלה עד כמה המהפכה המשטרית משאירה לאופוזיציה אנרגיות לאלפי הסתייגויות ופיליבסטר גם על חוק החמץ. מצד שני יכול להיות שזה יקרה ולו כדי לעכב עוד קצת את ההפיכה.


ח"כ אפרת רייטן: "האם אתם לא יוצרים עכשיו במו ידיכם הפרדה איומה בין חילונים לדתיים בבתי החולים כך שיהיה בתי חולים לדתיים ובתי חולים לחילונים?"


בתי חולים לא אוהבים להרגיז אף אחד ולכן בשאלת חוק החמץ הם רואים שדה מוקשים. בזה אחר זה סירבו מנהלי בתי החולים להתראיין בנושא. עם זאת מנהל בית החולים פוריה בטבריה ד"ר ארז בראון הביע בדיון בוועדת הבריאות שביעות רצון מחופש הפעולה שקיבל. "חששנו תחילה שזה יגרום לנו לסיטואציות שלא נוכל לעמוד בהן, אבל ההחלטה הסופית מאוד מאוזנת וזה מבורך", אמר. "אנחנו יודעים לתת את האיזונים הנכונים בתוך המרכז הרפואי", ציין.

כמובן שרבני בתי החולים ומשגיחי הכשרות ילחצו להנחיות כמה שיותר נוקשות. אלא שלפחות בגוש דן וחיפה המנהלים יצטרכו להתחשב גם בקהל, והקהל, ביחוד בימי ההפיכה המשטרית, מאוד לא ידידותי לממסד הדתי.

בסופו של דבר השאלה העיקרית איננה איסור החמץ אלא האכיפה. שוב ושוב הדגיש יו"ר הועדה חבר הכנסת אוריאל בוסו מש"ס שהחוק אינו מאפשר לחפש חמץ בתיקים. לכאורה זה מובן מאליו, אבל מה יעשה מאבטח שבית החולים יורה לו לאתר מטעני חמץ מסוכנים? תנועת נאמני תורה ועבודה לא כל כך סומכת על ההבנה המשפטית של המאבטחים וקראה לעגן את איסור החיפוש בחקיקה.

למרות שנוסח הצעת החוק מעביר את כל האחריות אליהם בתי החולים לא ממהרים לנקוט עמדות, אולי גם כי משרד הבריאות נשלט על ידי ש"ס. מהמרכז הרפואי איכילוב בתל אביב נמסר ש"כשנראה את הנוסח הסופי של החוק נגבש את עמדתנו". מהדסה בירושלים נמסר ש"נמתין לאישור החוק". מהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה נמסר שאינם מעוניינים להתייחס. מהמרכז הרפואי שיבא תל השומר לא נמסרה תגובה.

תגיות