אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת החוסן

עמית לנג: "החדשנות במקורות מאפשרת לנו לספק מים גם באירועי קיצון"

לדברי מנכ"ל מקורות בוועידת החוסן הישראלי של כלכליסט, "מאז 7 באוקטובר אנו בהערכות מצב יומיות. אנו מורגלים למצבי קיצון ויש לנו השקעות שמיועדות למוכנות למצב של אתגר למערכת אספקת המים"

09.04.2024, 13:03 | תומר הדר

"מ-7 באוקטובר אנחנו במצב חירום – יש לנו נוהל למצבי קיצון שעונה על כל תרחיש אפשרי לרבות מצב מלחמה ומצבי אקלים", כך אמר עמית לנג, מנכ"ל מקורות בוועידת החוסן הישראלי של כלכליסט בשיתוף הפניקס. לדבריו, "אנו מורגלים במצבי קיצון ויש לנו השקעות שמיועדות למוכנות למצב של אתגר למערכת אספקת המים. זה לא חייב להיות בהכרח רק אירוע של מלחמה, ויש מצבי אקלים קיצוניים שמייצרים מגבלות של אספקת חשמל שיכולה להשפיע על אספקת מים, או סערות בים שפוגעות ביכולת ההתפלה. בהיבט זה אנו הטובים בעולם ואנו נמצאים זה חצי שנה בכוננות. ולמרות המציאות המאתגרת אני אומר בגאווה שעד כה לא היתה כל פגיעה באספקת המים".

איך 7 באוקטובר השפיע עליכם כחברה?

"יש לנו מערכת שלמה שמיועדת למצב קיצון. כבר ב-7 באוקטובר בבוקר היינו בהערכת מצב. יש לנו תפיסת חירום מיוחדת ואנו באירוע מאז עם הערכות מצב יומיות. הובן מהר שעלינו לתת מענה לעובדינו - חלקם פונו, חלקם במילואים, חלקם בקשיי הגעה. יש לנו גם עובדים שנפגעו ואיבדו את יקיריהם, כך שהופעל מערך רווחה לעובדינו כי הם נותנים ביטחון שאספקת המים תמשיך. הענקנו מענה לכל עובד וכך נשמר חוסן החברה".

גוגל ציינה שהיא בוחנת להציע טכנולוגיה שלכם במרקטפלייס. כיצד טכנולוגיה משנה את מקורות?

"מקורות פועלת לא מעט בתחומי החדשנות. יש לנו כבר קרוב ל-10 חברות בהן אנו מושקעים ואנו גם מייצרים טכנולוגיה אין האוס, המסלולים האלה הוכיחו את עצמם ומקורות עוברת טרנספורמציה דיגיטלית. כבר שנים שאנו עובדים עם AI ויש לנו אלגוריתמים שפועלים בנושא כי אנו צרכני אנרגיה גדולים. בהתאם לצרכים אנו יודעים לתכנן צריכת צרכנים ויודעים בדיוק כמה לספק, גם לפי עונות השנה וגם לפי הצריכה היומית והשבועית. יש לנו חדרי בקרה מצוינים, אנו יודעים לנהל מספר מקורות מים מאותה מערכת, למשל מים מותפלים ומי כינרת. השת"פ שמתגבש עם גוגל עשוי להוביל להטמעת מערכות שפותחו במקורות גם לסקטורי תשתיות אחרים".

כיצד שינוי האקלים משפיע עליכם?

"זה מתבטא באירועי קיצון: חום, קור, סערות, שרב של שבוע, דברים אלה משפיעים בעיקר על רשת החשמל ואנו זקוקים לחשמל כדי להוביל מים. זה אתגר שמטופל על ידינו ואנו מייצרים גיבויים רבים למערכת ומוצאים פתרונות אנרגטיים עצמאיים לחברה. מעבר לכך אנו עובדים כל העת על יתירות במערכת. כלומר גם אם נפלו מתקנים באזור מסוים אנו יודעים להעביר מים מאזורים אחרים. אנחנו מחזקים את יכולת העבודה העצמאית שלנו כל הזמן, גם כי מבינים שמצבי הקיצון יאתגרו אותנו לא הסתיימו".

כעת יש לשקם את הדרום והצפון - מה האתגרים?

"יש לחבר את האזורים הכי מרוחקים לרשת המים הארצית. לא כל נקודות הישוב במפה בישראל מחוברות למערכת המוביל הארצי. כולם מקבלים מים כמובן אבל האתגר הוא לחבר גם את הישובים המרוחקים ביותר למערכת ההולכה הארצית. וזו מערכת מאוד אמינה. ומעבר לכך יש להמשיך לפתח את המערכת כך שתספק יותר מים. אומנם אין לנו מחסור במים אבל נדרש פיתוח נוסף, למשל פיתוח של מים לחקלאות בדרום גם אחרי השיקום שיגיע לשם. ובצפון יש לנו תכניות לחיבור רמת הגולן והעמקים המזרחיים למערכת הארצית כדי ליצר אמינות אספקה ויתירות גבוהה".


תגיות