אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המניה ירדה והמשקיעים התנגדו, אבל ביטוח ישיר שדרגה את שכר המנכ"ל קובי הבר מנכ"ל ביטוח ישיר | צילום: אוראל כהן

המניה ירדה והמשקיעים התנגדו, אבל ביטוח ישיר שדרגה את שכר המנכ"ל

בעלי מניות המיעוט סירבו פעמיים להקפיץ ב־12.5% את עלות השכר של קובי הבר ל־4.5 מיליון שקל, ודירקטוריון חברת הביטוח ביצע אובר־רולינג. מאז שמונה למנכ"ל ביוני 2018, ירדה המניה ב־49%, בעוד מדד הביטוח עלה ב־29%

17.04.2023, 07:41 | אלמוג עזר

לאחר שני ניסיונות כושלים לשדרג את שכרו של מנכ"ל ביטוח ישיר קובי הבר בדרך המלך — כלומר, לקבל את אישור האסיפה הכללית של בעלי המניות — דירקטוריון ביטוח ישיר החליט לבצע אובר־רולינג ולאשר את תנאי התגמול החדשים של המנכ"ל חרף התנגדות בעלי המניות.

ב־2 בפברואר הובאו תנאי התגמול החדשים לאישור אסיפת בעלי המניות אך זו לא אישרה אותם. ב־3 באפריל הועלתה ההצעה שוב, בשינויים קלים, אולם 61.5% מבין בעלי מניות המיעוט הרלבנטיים שהשתתפו בהצבעה החליטו לא לאשרה. עם בעלי מניות המיעוט הבולטים נמנים חברת הביטוח הפניקס, שמחזיקה ב־7% מביטוח ישיר (יחד עם החברה־הבת הפניקס בית השקעות) וחברת הביטוח הראל (5%). ביטוח ישיר נמצאת בשליטת משפחת שנידמן (49%, באמצעות חברת צור שמיר) והיא נסחרת לפי שווי שוק של 1.27 מיליארד שקל.

ביטוח ישיר ביקשה לאשר להבר שכר בעלות כוללת של 4.5 מיליון שקל לעומת שכר בעלות כוללת של 4 מיליון שקל שממנו הוא נהנה כיום. התגמול המבוקש מורכב משכר קבוע בעלות של 4.15 מיליון שקל ומתגמול הוני (אופציות) בהיקף של 350 אלף שקל. בעלי מניות המיעוט סירבו לאשר את השדרוג, בעיקר משום שהרכיב המשתנה — התגמול ההוני, שאמור לקשור בין האינטרס של המנכ"ל לאינטרס של בעלי המניות ליהנות מהצפת ערך — הוא קטן יחסית בעוד הרכיב הקבוע הוא גדול.

בנוסף, בעלי מניות המיעוט לא ראו בעין יפה את השינוי בתנאי מימוש האופציות של הבר. בתחילת 2021 קיבל הבר מביטוח ישיר חבילת אופציות בשווי כלכלי של 1.4 מיליון שקל. החבילה הורכבה מ־284 אלף אופציות לרכישת מספר זהה של מניות במחיר של 102.2 שקל למניה (מחיר המניה כיום עומד על 86 שקל, כך שהאופציות מחוץ לכסף). 25% מהחבילה יבשילו בסוף השנה הנוכחית ו־25% ממנה בסוף 2024. להבשלה יש כמה תנאים, דוגמת תשואה על ההון של מעל 15% בשנה. במסגרת התגמול החדש נקבע שהאופציות יבשילו גם אם התשואה על ההון תהיה נמוכה יותר.

התשואה על ההון היא אחת הדרכים למדוד את רמת הרווחיות של חברות הביטוח. עד 2018 ביטוח ישיר הייתה אחת מחברות הביטוח המצטיינות בסעיף זה, אולם משנה זו התשואה על ההון שלה נמצאת במגמת ירידה. ב־2018 התשואה על ההון הייתה 25.2% ואילו ב־2022 היא ירדה ל־9.9%. במילים אחרות, הבר יוכל לקבל עוד נתח מחבילת האופציות שלו גם אם התשואה על ההון לא תשתפר.

לאחר שאסיפת בעלי המניות לא אישרה את השינוי בתגמול, החברה ביצעה אובר־רולינג, וזאת לפי החוק שמאפשר לדירקטוריון לבצע זאת בתנאי שדן בנושא מחדש והגיע לכלל מסקנה שאישור תנאי התגמול הוא לטובת החברה. ואכן, החברה דיווחה כי "למיטב ידיעת החברה, המדיניות של המוסדיים היא להתנגד באופן גורף לשינוי תנאי אופציות במהלך תקופת האופציות".

כמו כן, במסגרת תנאי התגמול החדשים של הבר הוא יהיה זכאי למנצח זהב בהיקף של עלות שכר שנתית במקרה של פרישה, כלומר 4.5 מיליון שקל.

תנאי התגמול של הבר הופכים אותו למנכ"ל בעל השכר הגבוה בעולם הביטוח, הגם שביטוח ישיר אינה אחת מהחברות הגדולות בתחום במונחי שווי שוק.לשם השוואה, אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס, החברה הגדולה בענף במונחי שווי שוק (כ־9 מיליארד שקל), נהנה משכר בעלות של 3.74 מיליון שקל ב־2022. שגיא יוגב, המנכ"ל היוצא של חברת הביטוח מגדל שנסחרת בשווי שוק של 4 מיליארד שקל, קיבל שכר בעלות של 3.55 מיליון שקל.

כמו כן, בתקופת הבר ביטוח ישיר לא הניבה תשואה עודפת. הבר, שהיה בעבר ראש החטיבה העסקית־מסחרית של בנק לאומי, נכנס לתפקיד מנכ"ל ביטוח ישיר ביוני 2018. הוא החליף את המנכ"ל המיתולוגי של ביטוח ישיר רביב צולר (שכיום מכהן כמנכ"ל ICL שבשליטת עידן עופר), שכיהן בתפקיד זה במשך עשור. מאז תחילת יוני 2018 ירדה מניית ביטוח ישיר ב־49% בעוד מדד חברות הביטוח עלה בתקופה זו ב־29%. עם זאת, מתחילת השנה הנוכחית עלתה מניית ביטוח ישיר בכ־18%, בשעה שהמדד ירד ב־3.5%. שרון רייך מונה בפברואר 2022 לתפקיד מנכ"ל איילון.



תגיות