אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיל דויטש, אמיר אפרתי והאחים בירם מגבשים גרעין שליטה לשופרסל גיל דויטש ורוני בירם |

בלעדי

גיל דויטש, אמיר אפרתי והאחים בירם מגבשים גרעין שליטה לשופרסל

קרן הגידור ברוש, שהקימו גיל דויטש, רוני בירם ואמיר אפרתי, וקרן הנדל"ן JTLV, שבה שותף עמיר בירם, אחיו של רוני, מקיימות מגעים עם כמה גורמים כדי לגבש קבוצה שתרכוש 25% מרשת הקמעונאות. מספר גופים מוסדיים מגבשים במקביל מהלך דומה

28.05.2023, 06:30 | גולן חזני

לאחר כמה חודשים של שקט בגזרת מאבקי השליטה, שופרסל והשליטה בה שוב עולות על הכוונת של קרנות ההשקעה והגופים המוסדיים. ל"כלכליסט" נודע שקרן הגידור ברוש וקרן הנדל"ן JTLV, וכן חלק מחברות הביטוח הגדולות, משקיעות בשבועות האחרונים מאמצים על מנת לאתר בעל שליטה לחברה ולגבש קבוצה שתצליח לבצע את המהלך. שתי הקרנות והמוסדיים מקיימים את המהלכים בנפרד.

אחרי חשיפת כלכליסט: מניית שופרסל קפצה ב-7.2% לאחר החדשות המעודדות בדבר הסכם עקרונות בארה"ב על תקרת החוב: המדדים ת"א 35 ות"א 125 טיפסו ב-0.7%; ארביטראז' חיובי הקפיץ את מניית נובה מיקי גרינפלדלכתבה המלאה

עם זאת, השאיפה היא דומה – לגבש קבוצה שתרכוש 25% ממניות שופרסל, שבה יהיה משקיע בעל ידע וניסיון בתחום הקמעונאות, שיוכל להפוך באופן מעשי לבעל השליטה בחברה במטרה להשביח אותה ולדחוף מעלה את המניה. ב־12 החודשים האחרונים איבדה מניית שופרסל כ־26% מערכה, זאת בשעה שמדד ת"א־125, המדד המייצג של הבורסה, ירד ב־11% בלבד. שווי השוק של החברה עומד כיום על 4.8 מיליארד שקל.

ברוש היא קרן גידור שהוקמה על ידי גיל דויטש, רוני בירם ואמיר אפרתי שמנהל אותה. דויטש ובירם עשו את הונם כשמכרו את בית ההשקעות אקסלנס להפניקס, שהייתה בשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, ומאז הקימו שורה של קרנות בתחומים שונים דוגמת קרן התשתיות קיסטון וקרן החוב שקד. בראש קרן JTLV עומדים עמיר בירם (אחיו של רוני בירם), שלמה גוטמן ואריאל רוטר, בנם של בעלי השליטה בחברת האופנה קסטרו.

שתי הקרנות כבר שיתפו פעולה ביחס לשופרסל בשנה שעברה, כשבאפריל 2022 הציעו להזרים 540 מיליון שקל תמורת 15% ממניות שופרסל נדל"ן, ההצעה שיקפה שווי של 3.3 מיליארד שקל לשופרסל נדל"ן שהיווה באותה העת 43% מהשווי של שופרסל כולה. כיום, לאור הירידה במניה, שווי זה מהווה שני שלישים מהשווי של שופרסל.

ככל הידוע, ברוש כבר מחזיקה בעצמה ב־1%–2% ממניות שופרסל. השותפות עם JTLV נועדה על מנת שככל שהמהלך יצליח, קרן הנדל"ן תפעל על מנת להשביח את הנדל"ן של שופרסל, שכולל כ־90 נכסים, בעוד השותף בעל הידע הקמעונאי יוכל לעסוק בהשבחת הפעילות המסורתית של החברה.

חלק מהמוסדיים שמחזיקים בשופרסל תומכים במהלך של הקרנות ועשויים להסכים למכור מניות ככל שהקרנות יגבשו קבוצה מתאימה.

שתי הקרנות, וכן המוסדיים, מנסים לעניין שורה של גורמים ומשקיעים במהלך, כולל גורמים מחו"ל, אולם לנוכח המצב בשווקים ואי־הוודאות הפוליטית, איתור המשקיעים אינו דבר פשוט. כיום מתנהלים מגעים עם 2–3 גורמים. שתי הקרנות והן המוסדיים פנו למספר גורמים, אולם בשל העסקה הזו השניים מנועים מלהתחרות בפז בתחום הקמעונאות עד 2025, והדבר מונע את כניסתם לעסקה.

שופרסל נסחרת כיום ללא גרעין שליטה וישנם מספר מוסדיים שמחזיקים במניות שלה בשיעור ניכר, בראשם הפניקס, עם כ־13% מהמניות. מגדל ביטוח מחזיקה ב־12%, אלטשולר שחם בכ־11% ומנורה מבטחים בכ־10%. נוכח המצב הזה, גורמים רבו לטשו עיניים לשליטה ברשת הקמעונאית הגדולה בישראל. באוקטובר־נובמבר האחרונים ניהל אהרון פרנקל משא ומתן מתקדם לרכישת נתחים מהאחזקות של המוסדיים בחברה, על מנת להגיע ל־20% ממניות שופרסל. פרנקל לא הצליח להגיע להסכמות עם מנורה מבטחים ועם מגדל ביטוח בנוגע למחיר, ולכן נסוג מהעסקה.

לפני כן לטשה עיניים גם משפחת קרסו, באמצעות קרסו מוטורוס הציבורית שבשליטתה, דלק ישראל שבשליטת להב אל.אר של אבי לוי, האחים אמיר עצמם שנאלצו למשוך את ההצעה בשל אי־התחרות שלה הם מחויבים מול פז, והאחים ויליגר.

ברקע למהלכים הנוכחיים של ברוש, JTLV והמוסדיים נמצאת עמדתם של חלק מבעלי המניות כי מוטב לחברה שיהיה לה בעל שליטה, משום שלהערכתם החברה עוד סובלת ממנגנון מנופח של עובדים ומנהלים, שהשתמר מימי הזוהר שלה, וטרם כניסת רשת קרפור לארץ. כמו כן הם סבורים, על סמך שיחות עם ספקים, ששופרסל לא מצליחה להיות אגרסיבית מספיק מול הספקים, בין היתר משום שאין לה בעל שליטה. להערכת חלק מבעלי המניות, אספקטים נוספים יטופלו טוב יותר אם יהיה בעל שליטה בחברה, וכך השווי יעלה.

​​



בספטמבר תיערך אסיפה כללית של בעלי המניות בשופרסל, בה הם יצטרכו להחליט אם להאריך את כהונת הדירקטוריון הנוכחי שהתגבש לאחר שורה של טלטלות ודרמות שעברו על החברה בשנה האחרונה. כיום עומד בראש הדירקטוריון איציק אברכהן, המנכ"ל שהודח בינואר 2022 לאחר עשר שנים בתפקיד וחזר לתפקיד היו"ר ביוני של אותה שנה. אברכהן חזר בברכת המוסדיים, שבחרו לדירקטוריון גם ארבעה דירקטורים שעליהם התעקש אברכהן — שלמה זוהר (סמנכ"ל הכספים של שופרסל בתקופת אברכהן) רון הדסי, משה אטיאס ואילן רון.

לאחר שחזר לשופרסל, תוך שהמוסדיים — הפניקס, מנורה מבטחים וקרן ספרה – הראו ליו"ר הקודם יקי ודמני שהדיח את אברכהן את הדרך החוצה, אברכהן הביא להדחת המנכ"ל עופר בלוך שנבחר על ידי ודמני ובמקומו מינה את אורי וטרמן, מנכ"ל רשת הפארם Be של שופרסל. וטרמן מינה את אורן הוד לתפקיד מנכ"ל שופרסל נדל"ן. הוד היה המשנה למנכ"ל גזית גלוב, אך הוא טרם ביצע מהלכים משמעותיים בחברה, והמוסדיים וברוש סבורים שניתן להשביח את הנכסים שלה.

בעת חזרתו של אברכהן המוסדיים היו מחויבים במידת מה ללכת איתו באופן מלא — כלומר, לבחור לדירקטוריון את אברכהן ואת כל ארבעת הדירקטורים — אולם כיום המחויבות הזו כבר לא קיימת. ייתכן שחלק מבעלי המניות יציעו דירקטורים במקום הדירקטורים המזוהים עם אברכהן, ויתכן שחלק מהם לא יבחרו לכהונה נוספת. אם לא יאותר בעל שליטה חדש לשופרסל עד אז, סביר להניח שעל מנת למנוע טלטלה נוספת בשופרסל, בעלי המניות יימנעו מלזעזע את הדירקטוריון. המשמעות היא שבזמן שנותר, מי שלוטשים עיניים לשופרסל יצטרכו להעלות הילוך.

תגיות