אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשלת צרפת מתכוונת להעלות את גיל הפרישה ל-64; חשש מגל שביתות ענק במדינה ראש ממשלת צרפת אליזבת בורן | צילום: Bertrand Guay / EPA-EFE

ממשלת צרפת מתכוונת להעלות את גיל הפרישה ל-64; חשש מגל שביתות ענק במדינה

על פי דיווח בפייננשל טיימס, מתכוונת הממשלה הצרפתית להעלות בשנתיים את גיל הפרישה שעומד מאז 2010 על 62; המהלך הוא חלק מרפורמה נרחבת במערכת הפנסיה ואמור להתבצע בהדרגה עד 2030; איגודי העובדים: "אם מבחינת מקרון מדובר באם כל הרפורמות - עבורנו זה האמא של כל המאבקים"

11.01.2023, 10:29 | חדשות חוץ

הממשלה הצרפתית מתכוונת להעלות את גיל הפרישה במדינה בשנתיים, מ-62 ל-64, עד 2030. זאת, כחלק מרפורמה נרחבת יותר במערכת הפנסיה של צרפת, על פי דיווח ב"פייננשל טיימס". העיסוק בגיל הפרישה, שנחשב לתפוח אדמה לוהט במיוחד בצרפת, צפוי להוביל לגל של שביתות ענק בהמשך החודש.

ראשת הממשלה הצרפתית אליזבת בורן הציגה אתמול (ג') את פרטי התוכנית. עליית גיל הפרישה נמוכה יותר מכפי שהצהיר הנשיא עמנואל מקרון בקמפיין הבחירות שלו בשנה שעברה, אז תכנן להעלות את גיל הפרישה מ-62 ל-65. יש לציין, כי גיל הפרישה בצרפת הועלה מ-60 ל-62 רק ב-2010, בעקבות מאבק שניהל הנשיא דאז סרקוזי עם איגודי העובדים.

הצרפתים חייבים להבין שרפורמת הפנסיה הכרחית המערכת הפנסיונית הנוכחית אינה בת־קיימא לאור תוחלת החיים העולה. השארתה תעמיק את גירעונות קרנות הפנסיה ותותיר את הזכאים עם קצבה עלובה. הצרפתים צריכים להכיר במציאות המשתנה ולרדת מהעץ פייננשל טיימסלכתבה המלאה

לפי התוכנית, העובדים הצרפתים יידרשו להפריש למערכת הפנסיה במשך 43 שנים נתח משכרם כדי להיות זכאים לפנסיה מלאה, זאת בעוד שכיום הדרישה היא להפרשות במשך 41 שנים. מערכת הפנסיה הצרפתית תומכת בכ-17 מיליון פנסיונרים.

טיוטת החוק תוצג בפרלמנט בשבועות הקרובים, ובניסיון להשיג לה תמיכה היא כוללת גם הטבות, ביניהן העלאת תשלום הפנסיה המינימאלי לסביבות 1,200 יורו לחודש מסביבות 900 יורו כיום, והטבות נוספות לאנשים מבוגרים עם עבודות פיסיות.

בורן קראה לאיגודי העובדים ולמפלגות האופוזיציה לתמוך בשינויים בטענה שמערכת הפנסיה של צרפת, הנסמכת על הפרשות מצד עובדים פעילים כדי לממן את התשלומים לפנסיונרים, תסבול מגירעונות בעשורים הבאים לנוכח הזדקנות האוכלוסיה. לדבריה, המערכת חייבת "להתפתח כדי להבטיח את המשך קיומה".

לפי הטענות, בלי שינוי במערכת הפנסיה במהלך העשור הבא צרפת צפויה לרשום גירעון שנתי של 0.8% מהתוצר הכלכלי השנתי. בממשלה מתעקשים כי התוכנית של בורן תחסוך סכום מוערך של 17.7 מיליארד יורו בשנה עד 2030 ותחזיר את המערכת לעודף שנתי במקום גירעון של 13.5 מיליארד יורו שצפוי אם לא יעשה דבר.

בורן ציינה עוד כי מספר מדינות באירופה העלו כבר את גיל הפרישה. "אני יודעת שהציבור הצרפתי מודאג מהשינויים, אבל בכוונתנו להסביר הכל ולשכנע אותם".

צפויה להם עבודה קשה בעניין. לפי הסקרים האחרונים, כ-70% מהציבור מתנגד לתוכנית ואיגודי העובדים מתכננים מחאות כלל ארציות החל מהשבוע הבא. על מנת להעביר את החוק יצטרך מקרון לזכות בתמיכת המפלגה השמרנית, הרפובליקנים, שכבר הביעה נכונות לסייע, זאת בעוד שמפלגות השמאל ומפלגת הימין הקיצוני של מארין לה פן מתנגדות בנחרצות להעלאת גיל הפרישה, בטענה שעובדי הצווארון הכחול ייפגעו מכיוון שהם לרוב מתחילים לעבוד בגיל צעיר יחסית.

הרפורמה היא חלק מהותי במדיניות של מקרון. ב-2020 הוא נאלץ לנטוש תוכנית אחרת ושאפתנית יותר למערכת הפנסיה בעקבות חודשים של שביתות ולאחר פרוץ הקורונה. מקורבים אליו טוענים כי חשוב לו להעביר הפעם את התוכנית, שנתפסת בעיניו כמרכזית לקידום האג'נדה הפרו–עסקית שלו. אולם, פרדריק סוילו שעומד בראש אחד האיגודים הגדולים במדינה, כבר איים להשבית את המשק. "אם מבחינת עמנואל מקרון מדובר באם-כל-הרפורמות, אז עבורנו זה האמא של כל המאבקים", אמר.


תגיות