אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלטשולר שחם ומיטב דש: דמי הניהול על הצבירה בקרנות הפנסיה יעלו, ועל ההפקדות - יירדו כסף חיסכון קופה מטבע מטבעות חסכון | צילום: shutterstock

אלטשולר שחם ומיטב דש: דמי הניהול על הצבירה בקרנות הפנסיה יעלו, ועל ההפקדות - יירדו

מצטרפים חדשים ישלמו את דמי הניהול שהתקבלו במכרז לקרנות ברירת מחדל; דמי הניהול על ההפקדות יירדו לשיעור של 1%, ודמי הניהול על הצבירה יעלו ל-0.22%

01.11.2021, 21:53 | אלמוג עזר

אלטשולר שחם ומיטב דש משנות היום את מודל דמי הניהול בקרנות הפנסיה שבניהולן. מעתה מי שיצטרף כעמית לקרנות הפנסיה של הגופים ישלם דמי הניהול כפי שהתקבלו במכרז החדש לקרנות ברירת מחדל ולא על בסיס דמי הניהול הישנים. 


קראו עוד בכלכליסט:


קרן הפנסיה של אלטשולר שחם מנהלת בקרן הפנסיה המקיפה שלה 27 מיליארד שקל לאחר שצמחה ביותר מ-20 מיליארד שקל בתוך פחות משנתיים. דמי הניהול בקרן פנסיה מתחלקים לשניים, דמי ניהול על ההפקדות החודשיות ודמי ניהול על הצבירה הקיימת בחשבון. דמי הניהול שהונהגו באלטשולר שחם עד היום עמדו על 1.49% מההפקדות ו-0.1% מהצבירה. קרן הפנסיה של מיטב דש מנהלת בקרן הפנסיה המקיפה שלה כמעט 11 מיליארד שקל. דמי הניהול שהונהגו בקרן של מיטב דש עד היום עמדו על 2.49% מההפקדות ו-0.05% מהצבירה. בתנאים החדשים של המכרז, שתי הקרנות יגבו דמי ניהול דומים  דמי הניהול על ההפקדות יירדו לשיעור של 1% ודמי הניהול על הצבירה יעלו ל-0.22%.

על פי הנתונים, התנאים החדשים של הקרנות מציגים עדיפות לעמיתים בתחילת דרכם, כאשר החיסכון שלהם מאופיין בצבירה נמוכה וההפקדות גבוהות, לעומת חוסכים עם צבירה גבוהה והפקדות נמוכות. 

לפי החברות, לעמיתים קיימים יתאפשר לעבור לתנאים החדשים של קרן ברירת המחדל. אם כי על מנת לעבור לתנאים החדשים, העמיתים יצטרכו לפנות באופן אקטיבי לחברות. מעבר הפוך של עמיתים חדשים לתנאים הישנים לא יתאפשר. 


(אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק


התנאים החדשים של דמי הניהול כפי שנקבעו במכרז שנוהל על ידי רשות שוק ההון זכו לביקורת בענף הפנסיה מקרב הסוכנים. זאת לנוכח סימולטורים שונים שנוסו במערכת תפעול וניתוח מידעים. הסימולטורים שבאו למדוד את היקף החיסכון הסופי של העמית הראו כי הפחתה של דמי ניהול על הפקדות והגדלת דמי ניהול על הצבירה פוגעת בהיקף החיסכון בעת פרישה ללא קשר לגיל העמית, משכורתו או גודל הצבירה שלו.

לדוגמה עמית בגיל 30 עם שכר של 7,000 שקל וללא צבירה כספית, על פי התנאים החדשים בקרן ברירת המחדל יפרוש עם חיסכון בהיקף של 1.17 מיליון שקל וקצבה חודשית של 5,700 שקל. בתנאים הישנים, אותו עמית היה פורש עם חיסכון בהיקף של כמעט 1.2 מיליון שקל וקצבה חודשית של 5,800 שקל בחודש (הן בקרן של אלטשולר שחם והן בקרן של מיטב דש). 

המצב מחריף במקרים בהם עמיתים שמצטרפים לקרן הם בעלי צבירה. לדוגמה, עמית בגיל 35 עם הפקדות בהיקף של 15 אלף שקל וצבירה בהיקף של 100 אלף שקל, היה מגיע לפנסיה בהיקף של 2.28 מיליון שקל וקצבה של 11.2 אלף שקל בחודש בשתי הקרנות בתנאים הקודמים של קרן ברירת המחדל. בתנאים החדשים היקף החיסכון של העמית תסתכם ב-2.23 מיליון שקל, הבדל של 48.5 אלף שקל. בהתאם הקצבה החודשית של החוסך תקטן ביותר מאלף שקלים למעט פחות מעשרת אלפים שקלים. הסימולציות נעשו תחת הנחות של חוסך מן השורה, כלומר גבר נשוי, הפקדות עד גיל 67, מסלול ביטוח ברירת מחדל, תשואה שנתית 4.6%, 0.3% דמי ניהול בפרישה.

כך או אחרת, קרנות אלטשולר שחם ומיטב דש יתפקדו כקרנות נבחרות עד אוקטובר 2024. עד אפריל 2022, יוספו להן שתי קרנות נבחרות נוספות, שיישאו את אותם דמי ניהול, הקרן של אינפיניטי והקרן של מור גמל. 

תגיות