אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הונאת הענק בענף המיחזור: "החשודים הצליחו למוטט את כל השוק" בקבוקי פלסטיק למיחזור | צילום: באדיבות אדם טבע ודין

הונאת הענק בענף המיחזור: "החשודים הצליחו למוטט את כל השוק"

הוארך בשבוע מעצרו של בעלי חברת המשקאות, החשוד בפרשת המרמה, הזיוף והעלמת המס בתחום מיחזור מכלי המשקה שנחשפה הבוקר. החשד הוא שהחברה שלו דיווחה למשרד להגנת הסביבה דיווחים כוזבים בנוגע לכמות מכלי המשקה שאספה, ואף ייבאה פסולת מחו"ל לשם כך. במהלך דיון הארכת המעצר נחשף כי היקף העבירות בתיק הוא כ-335 מיליון שקל

19.12.2023, 22:02 | עמיר קורץ

בית משפט השלום בראשון לציון האריך עד ליום שני הבא את מעצרו של בעלי חברת יבוא משקאות גדולה ומוכרת שעסקה גם בתחום מיחזור מכלי המשקה, שנעצר הבוקר (ג') לאחר חקירה מורכבת ומקיפה של המשטרה ורשות המסים. בית המשפט עיכב בשלב זה את פרסום שמו של איש העסקים, החשוד המרכזי בפרשה. במהלך הדיון נחשף היקף העבירות הכולל בתיק, הידוע בשלב זה לצוות החקירה: "סכום חסר תקדים של כ-335 מיליון שקל, אשר נגנבו על פי החשד מקופת המדינה", כדברי נציגי המשטרה ורשות המסים.

מדובר בפרשת מרמה, זיוף והעלמות מסים בעולם מיחזור מכלי המשקה, במסגרתה נעצרו היום שבעה חשודים, ובהם גם רואת חשבון, עובדת בכירה בחברת היבוא ובעלים ונושאי משרה בחברות מיחזור ואיסוף מכלי משקה שעבדו עם חברת המשקאות. אותם חשודים, כך לדברי החוקרים, אף קשורים לארגון פשיעה מוכר מצפון הארץ. מעצר שאר החשודים בפרשה הוארך עד ליום חמישי.

בפתח הדיון בהארכת מעצרו של החשוד המרכזי, אותו איש עסקים מוכר המחזיק בחברת יבוא המשקאות, הסביר נציג המשטרה את משמעות הפרשה ביחס לכל תחום מיחזור מכלי המשקה בישראל, על פי חוק הפיקדון: "העבירות המיוחסות לחשודים הצליחו למוטט עולם שלם של שוק המיחזור והאיסוף במדינת ישראל כך שבעצם אין בפועל מיחזור ואיסוף מכלי משקה על פי הקבוע בחוק הפיקדון".

הוא הוסיף כי "עוד הגדילו החשודים לעשות בכך שהכניסו פסולת פלסטיק מזוהם ומכלי משקה ממדינות שונות בחו"ל על מנת לייצר מצג שווא של איסוף מכלים, דבר הפוגע באיכות חייו של כל אזרח בישראל ומגלם מסוכנות בריאותית כלפי הציבור".

נציג המשטרה סיפר בבית המשפט כי החקירה בפרשה נמשכה כשנה וחצי, וכי מהחומרים שאותרו בשלב הסמוי של החקירה עולה שהעבירות מבוצעות החל משנת 2018 ועד היום. איש העסקים בעלי חברת יבוא המשקאות, כך עלה מהחקירה, חשוד יחד עם אחרים בביצוע עבירות מס ועבירות מרמה כלפי המשרד להגנת הסביבה ביחס לחוק הפיקדון. החשד הוא שהחברה שלו דיווחה למשרד להגנת הסביבה דיווחים כוזבים בנוגע לכמות מכלי המשקה שאספה ושלחה למיחזור כדי לחמוק מהטלת קנסות, זאת תוך מה שתואר בבית המשפט כ"מגוון שיטות הונאה ומרמה מתוחכמות ומורכבות", בין השאר באמצעות שימוש בחשבוניות פיקטיביות ובמסמכים מזוייפים.

בין השאר נחקר החשד לפיו בוצעו הצהרות כוזבות למכס. בחלק מהמקרים, ההצהרות הכוזבות התייחסו למכולות שיוצאו ליוון, שהחברה טענה כי הן נושאות מכלי משקה המיועדים למיחזור, אולם בפועל הן נשאו מכלי משקה ריקים אשר הוחזרו לאחר מכן לארץ במסווה של יבוא לחברה אחרת על מנת שתוכל להשתמש בהם לרישום כמכלי משקה לצורך מיחזור בדיווחים הנמסרים למשרד להגנת הסביבה. במקרים אחרים, כך החשד, ההצהרות הכוזבות התייחסו למכולות מיובאות שיעדן המוצהר היה שטחי הרשות הפלסטינית, שם לא חל חוק הפיקדון ולא חלה חובת איסוף, אולם בפועל נמכרה תכולתן בישראל.

את החקירה ניהל צוות חקירה מיוחד הכולל את היחידה למאבק בפשיעה כלכלית בלהב 433 במשטרה, חקירות מכס ומע"מ חיפה בשיתוף עם פקיד שומה חקירות חיפה, המשרד להגנת הסביבה וגורמים נוספים. לחקירה הפלילית קדם גם הליך אזרחי של רשות המסים מול החברה, כאשר חוקרי מכס ומע"מ חיפה הם אלה שדחפו לקדם את החקירה לאחר שנחשפו למלוא חומר הראיות בפרשה כבר לפני כמה שנים והחלו להתחקות אחר דפוסי המרמה והזיוף רחבי ההיקף שבה. איש העסקים גם מוכר להם היטב מפרשה קודמת שבה הוא נעצר בעבר כחשוד בעבירות כלכליות, בתיק שלא הבשיל עד כה לכתב אישום.

החברה שבמרכז הפרשה היא יבואנית מותגי משקה פופולאריים ובנוסף היא גם עוסקת במשך שנים בתחום מחזור מכלי המשקה, בין השאר גם בשותפות עם אחת מחברות המשקה הגדולות בארץ, שכרגע אינה חשודה בפרשה.

הבוקר בשעה 5:50 נעצר איש העסקים בביתו, במהלך פשיטה שנערכה על בתי 7 חשודים שנעצרו, במהלכה נתפסו מזומן בהיקף רב ומכוניות יוקרה. במשטרה ציינו כי המעשים הנחקרים הביאו ל"אי סדרים חמורים בענף המיחזור, הונאה וגניבה מקופת המדינה", כאשר איש העסקים, לדבריהם, חשוד ש"גרף מיליוני שקלים מכספי הפיקדון לכיסו הפרטי".

עו"ד שרון נהרי, המייצג את איש העסקים, צילום: יריב כץ עו"ד שרון נהרי, המייצג את איש העסקים | צילום: יריב כץ עו"ד שרון נהרי, המייצג את איש העסקים, צילום: יריב כץ

העבירות המיוחסות לאיש העסקים רבות: עבירות מס ומע"מ כולל הוצאת חשבוניות פיקטיביות, קשירת קשר לביצוע פשע, עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון, קבלת נכסים שהושגו בפשע, שימוש במסמך מזויף בנסיבות מחמירות, הברחת טובין, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועוד. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו ב-10 ימים, אך השופטת דורית סבן נוי האריכה את המעצר בשבוע. היא כתבה בהחלטתה כי "עילת המעצר הדומיננטית היא חשש לשיבוש הליכי חקירה. בשל היקפי העבירה של מאות מיליוני שקלים, הרי שקמה אף עילת מעצר מסוג מסוכנות כלכלית".

עורכי דינו של איש העסקים, שרון נהרי ואבי וינרוט, הכחישו את החשדות נגדו. הוא עצמו אמר בדיון כי הוא עובד כבר 15 שנה עם חוק הפיקדון ואף פעם לא עלה מולו חשד. "כל שנה שולחים את החומר, עשינו 5-4 ביקורות כל החיים. אף פעם לא דיברו על חשדות, אותם לקוחות וספקים, אותם אנשים".

עו"ד נהרי גם מייצג את רואת החשבון הבכירה מהחברה של איש העסקים, שמעצרה הוארך. בדיון הגדירו אותה נציגי המשטרה ורשות המסים כמי ש"עוברת כחוט השני" בין החשודים השונים בפרשה, כמי שמתוקף תפקידה בחברה "נוגעת בכל העבירות המיוחסות לה ובכל עבירות המרמה". נהרי מסר בתגובה כי "מרשתי היא רו"ח במקצועה אשר אין לה כל מניע ואינטרס לביצוע עבירות, והיא מכחישה את החשד".

תגיות