אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עיריית ת"א מענישה את מתנגדי פינוי־בינוי" שכונת קרני שמעוני תל אביב | צילום: יובל חן

"עיריית ת"א מענישה את מתנגדי פינוי־בינוי"

ועד מתחם קרני־שמעוני ברמת אביב הירוקה טוען שהעירייה גרעה זכויות מתושבים שבחרו בהתחדשות מרקמית מתונה ולא בהריסה ובנייה, והפחיתה להם קומה שלמה

06.10.2022, 06:30 | גיא נרדי

התנגדויות שהוגשו לתוכנית התחדשות עירונית במתחם קרני שמעוני ברמת אביב הירוקה בתל אביב חושפות פערים בין שני מחנות בשכונה הפסטורלית בצפון העיר: אלה שמעוניינים בפרויקט התחדשות מסיבי ואלה שמעדיפים התחדשות מתונה ומרקמית. התוכנית הופקדה להתנגדויות במאי האחרון.

מתחם קרני שמעוני – ששטחו 15.7 דונם בין דרך נמיר ממערב, רחוב שמעוני מצפון מזרח, רחוב קרני מדרום מזרח ומבנה השירות הפסיכולוגי מדרום – כולל שבעה מבני שיכון בני ארבע קומות משנות ה־60 של המאה הקודמת, ובהם 168 דירות, ובין הבניינים יש הרבה שטחים פתוחים ובהם עצים ותיקים. התוכנית להתחדשות המתחם, שמקדמות החברות ב.ס.ר, ע.ט והחברה להתחדשות עירונית, ושעליה חתום האדריכל צביקה גבאי, מאפשרת הריסת מבנים ישנים ובנייה מחדש או חלופת חיזוק, שני המסלולים מכוח סעיף 23 לתמ"א 38.

שישה מתוך שבעה המבנים הסכימו להריסה ובנייה מחדש, ומנגד מבנה אחד, שבו יש שתי כניסות (שמעוני 11-13), מבקש לייצר התחדשות באמצעות עיבוי ותוספת קומות מעל. המבנים החדשים לאורך דרך נמיר יהיו בגובה של 15 קומות והמבנים שפונים לשכונה יהיו בגובה 8 קומות. המבנה שיסתפק בתוספת ועיבוי יגיע לגובה של 5.5 קומות. התוכנית מציעה תוספת של 288 דירות בסך הכל.

התושבים שמעוניינים בבנייה מרקמית תוך כדי שמירה על הצביון הירוק, טוענים כי העירייה פגעה להם בזכויות הבנייה. לטענת ועד השכונה, העירייה מתעלמת ממסמך המדיניות שהיא עצמה יצרה ופועלת להרס הצביון המקומי: "בהיפוך יוצרות מוזר, במעין אקט של ענישה, העירייה מקטינה את זכויות הבנייה של בעלי הזכויות באותם בניינים שהעזו לבחור במסלול של התחדשות מתונה ומרקמית".

על ההתנגדות של ועד שכונת רמת אביב הירוקה חתום יו"ר הוועד, עו"ד איתן עקיבא. נקודת המוצא של התנגדות הוועד היא שלרמת אביב הירוקה "צביון ייחודי בהשוואה לרוב פרויקטי השיכון הציבורי שנבנו בארץ" ו"איכויות אורבניות ייחודיות". הטענה היא כי מסמך המדיניות לשכונה, שאושר ב־2018, קבע כי מטרת־העל של הפיתוח העתידי תהיה "התחדשות עירונית תוך שמירה על העמדת הבינוי הקיים". יעד נוסף שהוזכר במסמך היה "התוויית כיווני פיתוח לאזור בשיתוף פעולה בין העירייה לתושבים, תוך יצירת אופק תכנוני ברור ומוסכם ככל הניתן".

ההתנגדות של ועד השכונה מתריעה מפני ההגבהה המתוכננת בפרויקט: "אלה המנסים להצדיק בניינים גבוהים נוטים לעתים לומר כאילו הודות להגבהת המבנים, תתאפשר תכסית 'רזה' יותר בתחומי המגרשים, וממילא תתאפשר יתרת שטח ירוקה משמעותית יותר. ברם, הצדקות לחוד ומציאות לחוד". עוד נטען כי "מדובר במתכונת ברורה להפיכת השכונה לתאומה סיאמית של שכונות רבות נוספות בצפון העיר, שמורכבות בעיקרן משורות שורות של בניינים גבוהים וחסרי ייחוד, ההפך בדיוק ממה שמסמך המדיניות ניסה להשיג".

לתוכנית הוגשה גם התנגדות על ידי עו"ד ענת בירן, שמייצגת את חברת מאי טאון, החברה היזמית של הבניין ברחוב שמעוני 13-11, שמעוניין בעיבוי וחיזוק. "המתנגדים הופתעו לגלות שבחלופה של עיבוי ותוספת מאפשרת התוכנית תוספת 1.65 קומות בלבד, זאת בניגוד לתיק המידע להיתר שקיבלו המתנגדים לאחרונה, ולפיו בהתאם למדיניות ניתן להוסיף 2.65 קומות", נטען על ידי עו"ד בירן.

לטענתה, הפחתת מספר הקומות אינה מקרית: "ברור כי התוכנית חייבת להיות כלכלית כדי שתמומש, ולא ניתן להציע תוספת של 1.65 קומות בחלופה של חיזוק ועיבוי למראית עין בלבד, ובמטרה שחלופה זו לא תצא אל הפועל עקב היעדר כלכליות".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "קיבלנו את ההתנגדויות והמענה יינתן במסגרת הוועדה המקומית אשר תקבל את ההחלטה בהתאם. העירייה מתייחסות לכל התנגדות באופן ענייני".


תגיות