אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר מתעקש על ביטול הפטור ממע"מ לתיירים, תקציב המשרד יקוצץ ב-20% תיירים בשוק מחנה יהודה בירושלים | צילום: שאטרסטוק

האוצר מתעקש על ביטול הפטור ממע"מ לתיירים, תקציב המשרד יקוצץ ב-20%

לפי הצעת התקציב המעודכנת שפרסם היום האוצר ותעלה מחר לאישור הממשלה, תקציב משרד התיירות יעמוד על 183 מיליון שקל השנה - לעומת 229 מיליון שקל ב-2022. ביטול הפטור ממע"מ לתיירים נותר בחוק ההסדרים. שר התיירות חיים כץ: "מקווה שזה לא יקרה"

22.02.2023, 15:59 | יובל שדה

משרד האוצר פרסם היום (ד') את הנוסח המעודכן של הצעת תקציב המדינה לשנים 2024-2023 לקראת ישיבת הממשלה שתתקיים מחר לאישור התקציב. בנוסח החדש מופיע כי תקציב משרד התיירות יעמוד בשנת 2023 על 183 מיליון שקל - לעומת תקציב של 229 מיליון שקל בשנת 2022. כמו כן, במסגרת הצעת חוק ההסדרים עדיין מופיע הסעיף שמבקש לבטל את הפטור ממע"מ שממנו נהנים תיירים כאשר הם רוכשים שירותי לינה, הדרכות והשכרת רכב בישראל.

בהתייחס לקיצוץ האפשרי בתקציב משרדו, אמר שר התיירות חיים כץ ל"כלכליסט" היום כי "יכול להיות שזה יקרה אבל אני מקווה שלא. צריך סבלנות, מחר זה עולה בממשלה, עוד יום יקבלו החלטות".

לפני שלושה שבועות התבטא כץ נגד ביטול הפטור ממע"מ לתיירים והצהיר שיפעל מול האוצר לשינוי עמדתם. השר כץ אמר כי "כל תייר מרוצה הופך לשגריר של ישראל. יש לנו אותן מטרות, אני רוצה לבנות משרד טוב וחזק יותר שיוכל לעזור להביא אליכם תיירים. אני מחויב להגדלת ההיצע ושיפור השירות לתייר. לא תהיה פוליטיקה במשרד, אני בטוח שביחד נביא הישגים".

בתחילת השבוע אמר כץ את הדברים באופן מפורש יותר וקבע כי "התיירות, בניגוד לעמדת משרד האוצר, היא לא נטל כלכלי אלא זרז כלכלי. אנחנו ערב העברת התקציב והממשלה צריכה להחליט אם היא רוצה תיירות בישראל או לא. להתגלגל איך שזה מתגלגל לא יכול להיות. אעשה כמיטב יכולתי להגדיל את התקציב, למנוע את כל הגזירות המיותרות והלא חכמות".

לפני שבוע וחצי פורסמה ב"כלכליסט" עמדת האוצר, שהתבססה על סקירה של הכלכלנית הראשית, הטוענת כי אין צורך לקדם כניסה של תיירים לישראל וכי "התיירים מזהמים, מעלים את מחירי הדיור ויוצרים עומס על תשתיות התחבורה".

באוצר מצדיקים את ביטול הפטור בכך שמדובר בהטבה חריגה שאינה נהוגה בעולם, והמדינה היחידה ב-OECD חוץ מישראל שבה ניתן הפטור היא צ'ילה. יחד עם זאת, ביטול הפטור יעביר את ישראל לקיצון השני, ויהפוך את ישראל לאחת מהמדינות שמנהיגות את המע"מ הגבוה ביותר ב-OECD, כאשר רק הונגריה, צרפת, בריטניה ודנמרק מנהיגות מע"מ גבוה יותר. לפי דירוג הפורום העולמי הכלכלי (WEF) לשנת 2021, ישראל היא המדינה היקרה בעולם לתיירים.

מלשכת מארגני התיירות הנכנסת נמסר: "ההצעה שהונחה על שולחן הממשלה הכוללת את ייקור התיירות לישראל ב-17% וקיצוץ מחצית מתקציב השיווק היא בשורה מרה ל-10,000 משפחות בפריפריה שיאבדו את מקור הכנסתם. בפועל הממשלה מחליטה לנטוש את הפריפריה באופן חד-צדדי ללא כל צידוק כלכלי. הכוונה לייקר את התיירות לישראל ולחסל ענף שמייצר מקומות עבודה ללא השקעה ממשלתית בעיקר בפריפריה נוגדת את האינטרס הלאומי. ביטול הפטור ממע"מ לתיירים לצד הקיצוץ הדרמטי בתקציב המשרד הוא תוכנית לחיסול בפועל של ענף התיירות שטרם התאושש מנזקי הקורונה (חזר רק ל-59% מהיקף העבודה ב-2019). משרד האוצר החליט לומר קדיש על ענף התיירות בעודו בחיים. ראשי המועצות האזוריות, חברי כנסת ופורומים שעיסוקם בתיירות הנכנסת הודיעו שיצטרפו למאבק שלנו נגד סגירת שערי ישראל בפני תיירים".

תגיות