אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הסטארט-אפים המבטיחים

הנפילה בהשקעות ההון סיכון מבליטה חברות עם מודל רווח אמיתי

אחרי 2021 הפנומנלית ו־2022 שעוד נישאה על אדי השיאים של השנה הקודמת, הגיע החורף של 2023. והחברות פוגשות את קרנות ההשקעה שדווקא עכשיו "יושבות על הידיים"

26.04.2023, 18:21 | מאיר אורבך וסופי שולמן

האווירה בחוץ קודרת, הן בגלל ההפיכה המשטרית בישראל שהובילה לקרע בעם, והן בגלל רוחות המיתון שמנשבות מכיוונה של ארצות הברית. עם הגמילה מהכסף החינמי לאורך השנה האחרונה, החיים של כולם הפכו לקשים יותר, בין אם מדובר בסטארט־אפ שנלחם על הישרדות ובין אם בחברת הייטק ציבורית ותיקה.

לדירוג המלא של הסטארט-אפים המבטיחים - לחצו כאן

הריבית הגבוהה שבה לעולם לאחר שני עשורים שבמהלכם שכחנו שהיא יכולה גם לעלות. לאחר שנים שבהן פקדונות והשקעות באגרות חוב הניבו תשואות אפסיות ודחפו את כולם אל חיק הסיכונים הטמונים בהשקעות בהייטק, פתאום לא שווה להסתכן. באפס מאמץ אפשר לקבל 5% ואף יותר אם מדובר בסכומים גדולים, ללא כל סיכון - וגם אם כן, בוודאי לא ברמות הסיכון המאפיינות את ההשקעה בקרנות הון סיכון.

וכך, אחרי 2021 הפנומנלית ו־2022 שעוד נישאה על אדי השיאים של השנה הקודמת, הגיע החורף של 2023. החברות, שאולי כבר מוכנות לרדת מהגדר שעליה ישבו בשנה שעברה ולהכיר בכך שרמות השווי של 2021 לא היו מציאותיות, פוגשות את קרנות ההשקעה שדווקא עכשיו "יושבות על הידיים". הקרנות המתינו עד שחברות ההייטק יפנימו את השינוי בסיטואציה כדי לצאת לסבבי גיוס בתנאים נוחים יותר, אלא שכעת רבות מהן מתקשות לקרוא לכסף או חוששות לבצע השקעות, מתוך העדפה לשמור את הכסף למקרי חירום בחברות הטובות ביותר בפורטפוליו שלהן.

הבייבי בום של היוניקורנים נגמר. חברות צעירות מדי שהונפקו במיליארדי דולרים, אף שהכנסותיהן לא הגיעו ל–50 מיליון דולר, מוצאות את עצמן בתיבת הספאם של וול סטריט

כך נוצר כדור השלג שהתגלגל לכל אורך גזרת ההשקעות בהייטק והקפיא אותן כמעט לגמרי ברבעון הראשון של 2023, וזאת בהמשך להרעה ניכרת שנרשמה כבר ב־2022. בשנה שעברה, במאמר שליווה את דירוג הסטארט־אפים הטובים ל־2022, כתבנו שכבר לא די ברעיון מבריק וקצב צמיחה מהיר כדי להיכנס לרשימה. לקראת שנים מורכבות יותר בסביבה הכלכלית הגלובלית, הקריטריון של מודל עסקי בר קיימה שמוביל בסופו של דבר לרווחיות ולא רק לצמיחה שניזונה מתקציבי שיווק ומכירות בזבזניים, מקבל משנה חשיבות. השנה, המציאות נהפכה למורכבת אף יותר. לכן בבחינת הסטארט־אפים המבטיחים הוספנו קריטריונים חדשים ברוח התקופה: לכמה זמן יספיק הכסף המצוי בקופת החברה ומה קורה במצבת כוח האדם שלה. חברות רבות פיטרו עובדים בשנה האחרונה ונדמה כי גם בימים אלה ממש, אחרי חגי האביב, מתרחש גל נוסף של קיצוצים. אך הנהלות טובות נבחנות בדיוק בתקופות כאלה. מי שלא השתגע בתקופה הטובה והקפיד על התנהלות אחראית וזהירה, הצליח לחמוק מגלי הפיטורים וכנראה יוכל להימנע מהם גם בהמשך.



אפשר לומר, אולי בניגוד לאינטואיציה, כי דווקא השנה מלאכת הבחירה של 50 הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל הייתה קלה יותר מאשר בשנתיים הקודמות. יש לכך כמה סיבות. קודם כל, יש הרבה פחות רעשי רקע: ברגע שהמועמדות עוברות דרך מסננת הקריטריונים, רבות מאוד נושרות. שנית, הבייבי הבום של היוניקורנים נגמר, וגם בכך אפשר למצוא יתרונות. הפיכתם של סטארט־אפים רבים לחברות בשווי של מיליארד דולר ויותר יצרה עיוות של ממש, כשחברות בתחילת דרכן עם הכנסות שלעיתים לא הגיעו אפילו ל־50 מיליון דולר, שלא לדבר על 100 מיליון דולר ויותר, היו פתאום להבטחות שכבר מומשו - אבל רק לכאורה. הדבר נכון גם לגבי חברות צעירות מדי שהונפקו במיליארדי דולרים וכיום מוצאות את עצמן בתיבת הספאם של וול סטריט. על רקע זה, העשירייה הראשונה של הסטארט־אפים המבטיחים בגיליון שלפניכם מורכבת מחברות בשלות הרבה יותר, עם התאמה בדוקה של מוצר לשוק שלהן ומודל עסקי מוכח. במלים אחרות, לפני שנה רובן ככל הנראה היו הופכות כבר ליוניקורנים ונשאבות למרוץ אחרי הצמיחה בכל מחיר. השנה הן רק בגדר מבטיחות. כנראה שזה עדיף.

כך בחרנו

זו השנה ה־14 שבה "כלכליסט" מדרג את 50 חברות הטכנולוגיה הפרטיות המובילות בישראל. לצורך כך פנינו לשורה של משקיעים, יועצים ויזמים בולטים בשוק הישראלי. ביקשנו מהמשתתפים לסמן את חברות הסטארט־אפ הצומחות, המכניסות, בעלות המומנטום הגדול ביותר והסיכוי הגבוה ביותר לעשות צעד עסקי מהותי בשנה הקרובה, תוך שימת דגש על חברות שאינן בפורטפוליו של המדרגים. לאחר שקלול הנתונים ומגוון הדעות שנאספו ממיטב המומחים, גיבשו הכתבים ועורכי ההייטק של "כלכליסט", המכירים היטב את אחורי הקלעים של התחומים הללו, את רשימת 50 חברות הטכנולוגיה הפרטיות המבטיחות ביותר.

המשקיעים שהשתתפו בדירוג - Yl , Jvp , Qumra, Pitango, Viola, Index, Third Point, Insight, Somv, Intel Capital, Brm, A Moon, Firstime, Stageone, Ourcrowd, General Atlantic, Dell, Glenrock, Bessemer, Amiti, Vertex, Hertz, Peregrine, Ibex, City, Blumberg, Upwest, Team 8, Grove, Elron, 10D, Bvc2, Accel, Syn, Psg, Meron, Eight Roads, Fort Ross, Greenfield, TLV, Tau, Square Peg, Aleph

עריכת הדירוג וכתיבתו: מאיר אורבך וסופי שולמן; עורך המוסף: ליעד ליבנה; מעצב המוסף: רועי קורן; מפיקה: הילה דביר; הגהה: מיכל רמות, עמירה שטרית;אינפוגרפיקה: דגנית בלבן; עורך אחראי: אמיר זיו; מעצב אחראי: אבנר הברפלד; צילום שער: אוראל כהן

תגיות