אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות העיכובים והבעיות במתקני ההתפלה – האוצר שוב שוקל הקלות ל־IDE מנכ"ל IDE אבשלום פלבר. החברה ממשיכה לזכות במכרזים למרות הליקויים | צילום: סיון פרג'

למרות העיכובים והבעיות במתקני ההתפלה – האוצר שוב שוקל הקלות ל־IDE

אף שבעבר איחרה בפרויקט ואף נקנסה על איכות מים ירודה, חברת IDE מבקשת דחייה נוספת להקמת מתקן ההתפלה שורק 2. העיכוב יעלה את מחיר ההתפלה וימנע הוזלה של תעריף המים

28.01.2024, 06:25 | עדיאל איתן מוסטקי

ביולי האחרון ערכה חברת מקורות טקס להשקת מתקן חדש לקליטת מים ממתקן ההתפלה שורק 2. למרות שמתקן קליטת המים של מקורות מוכן, המים עצמם טרם הגיעו. הסיבה: עיכוב של הזכיינית שנבחרה להקים את מתקן ההתפלה, חברת IDE.

תאריך היעד המקורי להפעלת החלק הראשון של המתקן אמור היה להיות בחודש מאי 2023, אך כבר ביוני 2022 ביקשה IDE הארכה במועד ההפעלה. למרות שהמדינה הייתה רשאית לקנוס את IDE על העיכוב בפרויקט, החברה לא נקנסה. כעת נודע ל"כלכליסט" כי בימים אלו מתנהל משא ומתן נוסף בין האוצר ל־IDE על מתן הקלה נוספת בתשלומים להקמת המתקן -שטרם חובר.

על פי האוצר, השיחות בין הצדדים מתקיימות לבקשת IDE. במילים אחרות, המדינה שוקלת שוב להיחלץ לטובת מיזם שמאחר בהקמת מתקן תשתיתי חשוב, והעלות עלולה להתגלגל לציבור.

בסוף 2020 זכתה IDE במכרז של משרדי האוצר והאנרגיה ורשות המים להקמת מתקן ההתפלה שורק 2 במחיר חסר תקדים של פחות מ־1.5 שקל למ"ק. זאת, כאשר המחירים עד אז עמדו על כ־2 שקלים למ"ק. התעריף הנמוך יכול היה לאפשר למדינה לרכוש מים במחיר זול יותר וכך להפחית במידה מסוימת את תעריף המים.

אלא שככל שהקמת המתקן בתעריף הנמוך מתעכבת, כך עולים גם התשלומים עבור המים המותפלים. זאת מכיוון שמשק המים הוא משק סגור. כלומר, המדינה לא משקיעה כסף ממקורות אחרים בשוק המים, אלא כל המימון נעשה באמצעות תעריף המים (מקורות למשל מנפיקה אגרות חוב, אך משלמת עליהן באמצעות תעריף המים). מתקני ההתפלה מקבלים כ־16% מתעריף המים.

IDE גברה במכרז על האצ'יסון הסינית, שהייתה המתחרה היחידה שלה במכרז. הזכייה של IDE הישראלית מנעה משבר מול ממשל טראמפ באותה תקופה, שהפעיל לחץ כנגד זכייה של חברות סיניות במכרזים להקמת מתקני תשתית קריטיים בישראל.

עלות ההקמה של הפרויקט הוערכה ב־2.5 מיליארד שקל ובהיקף של 200 מיליון קוב מים בשנה, כאשר בשלב הראשון יחוברו 100 מיליון קוב מים (המועד המקורי היה מאי 2023), ובשלב השני יחובר שאר המתקן. המתקן היה אמור להגדיל את היקף התפלת המים בישראל בעשרות אחוזים. במסגרת המכרז הייתה אמורה החברה להיקנס במידה ולא תעמוד במועדי ההקמה, בסכומים שהיו יכולים להגיע לעשרות מיליוני שקלים.

משק המים בישראל נשען ברובו על מתקני ההתפלה ונחשב לאחד המובילים בעולם, גם בכמות המים המותפלים וגם בתשתיות המים המתקדמות שמובילות לאובדן נמוך מאוד של מים במהלך הולכתם לצרכן. בישראל שיעור פחת המים עומד על פחות מ־10% בממוצע. כלומר, יותר מ־90% מהמים שנכנסים לתשתיות ההולכה מגיעים לצרכן. באירופה, שיעור הפחת יכול להגיע עד ל־50% בהתאם לאזור. החשיבות של מתקני ההתפלה בישראל קריטית, שכן הם מפחיתים את התלות של ישראל בקידוחי מים ובשאיבה מנחלים.

גם מתקן ההתפלה בגליל המערבי מתעכב

על אף שהעיכובים בהקמת מתקן שורק 2 כבר היו ידועים למדינה, בנובמבר 2022 זכתה IDE במכרז נוסף של משרד האוצר להקמת מתקן התפלה נוסף בגליל המערבי מדרום לנהריה בהיקף של 100 מיליון קוב בשנה ובעלות של 1.5 מיליארד שקל. הקמת המתקן היתה אמורה להגדיל את כמות המים המותפלים בישראל בכ־13% ולהוביל לכך שכ־90% מהמים לצריכה ביתית בארץ יופקו באמצעות מתקני ההתפלה.

העבודות על הקמת המתקן היו אמורות להתחיל כבר בינואר 2023. בפועל, כפי שפורסם ב"כלכליסט", עד אוגוסט 2023 העבודות לא החלו. בכך, מועד ההקמה שנקבע בתחילה ל־2025, נדחה בשנתיים ל־2027. אחת הסיבות לעיכוב הייתה מחלוקת מול צה"ל בהקמת האתר בשל הקרבה של מתקן ההתפלה למחנה "שרגא" שבין נהריה לעכו.

כפי שפורסם ב"כלכליסט", באוצר טענו ביחס לעיכוב בהקמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי כי "מאז הזכייה במכרז מתעכב הזכיין בקבלת ההיתרים והאישורים הנדרשים לשם תחילת עבודות ההקמה, והמדינה פועלת מולו בכלים העומדים לרשותה על מנת לזרז את תחילת עבודות ההקמה ולהגיע לסיום הקמת המתקן בזמן. בהקשר זה יודגש כי בהתאם לתנאי ההסכם, על הזכיין מוטלת האחריות המלאה לקדם את קבלת ההיתרים והאישורים הנדרשים". לאחרונה החלו העבודות להקמת המתקן בגליל המערבי.

IDE משתתפת במכרזים - על אף שנקנסה בעבר

הדומיננטיות של IDE במתקני ההתפלה בישראל משמעותית. למעשה, החברה מעורבת במרבית מתקני ההתפלה בארץ, ושולטת ביותר מ־70% בשוק המים המותפלים. זאת למרות שב־2019 נקנסה החברה, יחד עם האצ'יסון הסינית, על כך שסיפקה מים באיכות נמוכה מהתקן הנדרש.

בוועדה שהקים משרד האנרגיה ב־2018 נכתב כי "מתקן שורק הפר באופן שיטתי את ההסכם מול המדינה באספקת מים שאינם עומדים בדרישות האיכות הקבועות בהסכם". למרות זאת, החברה זכתה מאז בשני מכרזים נוספים להקמת מתקני התפלה בישראל.

ממשרד האוצר נמסר: "בימים אלו נערכות שיחות מסחריות לבקשת היזם לצורך השלמת הפרויקט מהר ככל הניתן. לעניין המתקן בגליל מערבי, המתקן נמצא בשלבי ההקמה והזכיין עובד בשטח בהתאם להסכם הזיכיון".

חברת IDE בחרו שלא למסור תגובה.

תגיות