אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיעור האבטלה המורחב בנובמבר - 10%, נמשכת הירידה בהשתתפות בכוח העבודה לשכת התעסוקה בירושלים. שיעור האבטלה נותר גבוה | צילום: שלו שלום

שיעור האבטלה המורחב בנובמבר - 10%, נמשכת הירידה בהשתתפות בכוח העבודה

באוקטובר זינק שיעור האבטלה המורחב, הכולל את היוצאים לחל"ת, ל-10.4% - והוא נותר גבוה גם בחודש שחלף; נראה כי "המובטלים הסטטיסטיים" שנדגמו באוקטובר בגלל שהמלחמה השאירה עובדים בבית, התחלפו בנובמבר במובטלים אמיתיים

18.12.2023, 13:19 | שחר אילן

בנובמבר, החודש השני של המלחמה, עמד שיעור האבטלה בחישוב המורחב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על 10%, שהם 448 אלף איש. זהו החודש השני בו רמת האבטלה גבוהה מאוד, לאחר ששיעורה עמד באוקטובר על 10.4%.

אם באוקטובר חלק גדול ממי שהוגדרו כמובטלים הם בעצם אנשים נשארו בבית בגלל המלחמה, כלומר "מובטלים סטטיסטיים", הרי שבנובמבר ככל הנראה מדובר במובטלים ממש. כיוון שנתוני הביטוח הלאומי ושירות התעסוקה מגלים רק בין 300 ל-250 אלף מובטלים רשומים, ישנם לפחות מאה אלף מובטלים שאינם זכאים או אינם תובעים דמי אבטלה. כך עולה מנתוני סקר כוח האדם לחודש נובמבר שמפרסמת היום (ב') הלמ"ס.

עד משבר הקורונה נהגה הלמ"ס לפרסם נתון אבטלה אחד - הבלתי מועסקים שמחפשים עבודה. הנתון הזה כמו נתון קו העוני, סובל מחד ממדיות ואינו מגלה מובטלים רבים שמסיבות שונות אינם מחפשים עבודה וגם אינו כולל מי שנמצאים בחל"ת. הנהגת החל"ת ההמוני במשבר הקורונה גרמה ללמ"ס לעבור לשיטה של פרסום ארבעה מדדים. בעיתות שגרה יש חשיבות בייחוד לחישוב המצומצם. אבל מרגע שמונהג הסדר תעסוקה חריג כמו חל"ת, החישובים המורחבים יותר הופכים למשמעותיים הרבה יותר.

אלה הנתונים השונים: שיעור הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלאסית – אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) ירד מ-3.4% שהם 150 אלף באוקטובר, ל-3% שהם 133 אלף בנובמבר. אפשר לראות את זה ששיעור המובטלים שמחפשים עבודה אינו עולה כנתון חיובי משום שהוא מעיד שחלק גדול מהמובטלים עדיין מחוברים למקום העבודה הקודם שלהם. מצד שני יכול להיות שהדבר נובע מהקושי לחפש עבודה בזמן מלחמה.

שיעור הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע הסקר מעבודתם, ירד בכמעט נקודת אחוז מ-9.6% שהם 428 אלף איש ל-8.5ֵ% שהם 374 אלף. ההגדרה של נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם אמורה לאתר בין היתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום. זה הנתון באמצעותו מדד משרד האוצר את האבטלה בקורונה. הוא אינו כולל מובטלים לטווח ארוך.

ללמ"ס שני נתונים מרחיבים שקרובים מאוד ולכן יובא כאן רק הגדול שביניהם. הוא כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בשנתיים האחרונות ואינם מחפשים עבודה ומובטלים שחיפשו עבודה בתקופה האחרונה אבל התייאשו. שיעור המובטלים בהגדרה הרחבה זינק מ-4.2% בספטמבר ל-10.4% שהם 468 אלף באוקטובר. בנובמבר נרשמה ירידה קלה ל-10% שהם 448 אלף איש.

שיעור התעסוקה (שיעור האנשים העובדים מכלל הבוגרים בגיל 15), לא כולל אנשים בחל"ת עלה קלות מ-56.5% באוקטובר ל-56.9% בנובמבר. זה עדיין רחוק מאוד מהרמה של 61.1% בספטמבר.

שיעור המשתתפים בכוח העבודה ממשיך לרדת: מ-63.4% בספטמבר ל-62.6% ו-62.1% בנובמבר. שיעור המשתתפים כולל מועסקים, מובטלים שמחפשים עבודה וכאמור גם אנשים בחל"ת. הירידה של שיעור המשתתפים מעידה כנראה על הקושי לחפש עבודה בימים אלה.



תגיות