אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איילון, הראל ו־IBI נותנים עוד לגיטימציה להסתה של ערוץ 14 יעקב ברדוגו פרשן פוליטי ערוץ 14 | צילום מסך: ערוץ 14

איילון, הראל ו־IBI נותנים עוד לגיטימציה להסתה של ערוץ 14

22 גופים השתתפו בשלב המוסדי של הנפקת האג"ח של אנשי העיר, החברה־הבת של רוטשטיין נדל"ן של יצחק מירילשווילי, בעלי ערוץ 14, שפועל כערוץ תעמולה בשירות ממשלת נתניהו. מנכ"ל החברה רון חן: "החיבור לרוטשטיין נעשה כשערוץ 14 לא היה קיים"

25.07.2023, 06:10 | אלמוג עזר

הגופים המוסדיים מספקים רוח גבית לבעלים של ערוץ 14, שפועל כערוץ תעמולה, הסתה ופייק ניוז, בפעם השנייה בתוך כחודש. שלשום השלימה חברת הנדל"ן אנשי העיר, שמתמחה בהתחדשות עירונית, את השלב המוסדי בהנפקה של סדרת אג"ח חדשה. אנשי העיר היא חברה־בת (57%) של רוטשטיין נדל"ן הציבורית שבשליטת (66%) יצחק מירילשווילי, הבעלים של ערוץ 14, שמשמש כשופר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הקואליציה שלו וההפיכה המשטרית שהיא מקדמת.

הגופים המוסדיים שהשתתפו בהנפקה למעשה מעניקים באמצעות כספים של הציבור לגיטימציה לאיש שמממן ערוץ שהפך בשנה האחרונה למכונת הסתה פרועה ומשולחת רסן; ערוץ תעמולה לראש הממשלה נתניהו, שעל הדרך משמש להעברת מסרים גזעניים, שקריים ומסיתים, תוך הפרה של כללי השידור הציבורי בישראל. מוסדיים רבים אוהבים לדבר בשבח החשיבות של תזת ההשקעה האחראית (ESG), שגורסת כי מעבר להשגת תשואה, יש להתחשב בביצוע השקעות בהיבטים נוספים כמו סביבה, צדק חברתי וממשל תאגידי. ההשקעה בעסקיו של מי שמממן ערוץ כמו ערוץ 14 חותרת תחת התזה הזו, או לכל הפחות מאתגרת אותה בצורה משמעותית.

רואים רק את התשואה: בשלב המוסדי גייסה אנשי העיר 90 מיליון שקל, לאחר שזכתה לביקושי יתר של 147 מיליון שקל. בשלב הציבורי תבקש החברה לגייס עוד 22.5 מיליון שקל. השלב הציבורי ייערך ביום שני הקרוב. בשלב המוסדי השתתפו 22 גופים. שני הגופים שהזרימו את הסכומים הגדולים ביותר הם בית ההשקעות איילון, באמצעות קרנות הנאמנות שלו, שרכש אג"ח ב־14 מיליון שקל, וחברת האשראי החוץ־בנקאי אחים נאוי שבשליטת דורי נאוי, שרכשה באמצעות חשבון הנוסטרו שלה אג"ח ב־13.5 מיליון שקל.

בין המשקיעים בגיוס ניתן למצוא גם שניים מהגופים המוסדיים הגדולים בישראל — קבוצת הראל וקבוצת מגדל.הראל רכשה באמצעות החברה־הבת הראל פיננסים אג"ח של אנשי העיר ב־8.4 מיליון שקל, ואילו מגדל רכשה באמצעות קרנות הנאמנות שלה אג"ח ב־4.5 מיליון שקל. ברשימה ניתן למצוא גם את קרנות הנאמנות של IBI שרכשו אג"ח ב־6.2 מיליון שקל. חברת החיתום של IBI שימשה כחתם של רוטשטיין בהנפקת האג"ח שביצעה בחודש שעבר.

סדרת האג"ח החדשה, א', נושאת ריבית שנתית קבועה של 8.9%. הסדרה תיפרע בשישה תשלומים במהלך 3.5 השנים הקרובות. התשלום הראשון יבוצע ביוני 2024, והאחרון יבוצע בשנת 2026. בכוונת אנשי העיר לעשות שימוש בכסף שגייסה כדי לפרוע הלוואה של 36 מיליון שקל שנטלה מהאחים נאוי, שכאמור, גם משתתפת בגיוס האג"ח, וכן לפרוע הלוואת בעלים של 16 מיליון שקל שהעמידה לה רוטשטיין.

"כלכליסט" פנה לגופים שהשתתפו בשלב המוסדי של אנשי העיר בשאלה האם הם לקחו בחשבון את העובדה שהחברה נמצאת בשליטת בעלי ערוץ 14 ואת הפעילות הבעייתית של הערוץ בעת שהחליטו להשתתף בהנפקה. בחברת אחים נאוי הסבירו שהחברה מתמקדת בתשואה הגבוהה שמבטיחה הסדרה. אמיר אייל, מנכ"ל בית ההשקעות אילים, הסביר שהוא מסתכל על ההנפקה רק בהיבטים מקצועיים ושלהשקפתו ריבית של 9% היא אטרקטיבית. תשובה דומה התקבלה מבית ההשקעות סיגמא.

גופים אחרים מסרו תשובות מתחמקות יותר. כך, באיילון הסבירו שההזמנות שביצעו במכרז הן הזמנות מצד גופים חיצוניים שמנהלים בקרנות של החברה כסף בצורה עצמאית. כלומר, שאיילון מספקת להם שירותי הוסטינג, ושמשום כך לאיילון לא היה שיקול דעת בנושא. אולם הקרנות שאיילון כן מנהלת בעצמה הזמינו אג"ח במיליון שקל. הראל פיננסים ומגדל שוקי הון סירבו להגיב.

כאמור, בסוף יוני רוטשטיין גייסה אג"ח גם כן. בשלב המוסדי, שבו השתתפו 14 גופים מוסדיים, החברה גייסה 70 מיליון שקל. בין היתר השתתפו בגיוס איילון, ילין לפידות והראל. חברת החיתום של IBI, שבעצמו השתתף בגיוס, הובילה את ההנפקה. באותה העת, יו"ר IBI עדו קוק אמר ל"כלכליסט" כי "האם הייתי מוותר על העסקה? התשובה שלי היא כן". הוא פירט שיקולים נוספים כמו העבודה ארוכת השנים של חברת החיתום עם רוטשטיין, עוד לפני שמירילשווילי הפך לבעל השליטה. אולם בהנפקה של אנשי העיר IBI חיתום לא שימשה כחתם, ובכל זאת, בית ההשקעות השתתף והזרים יותר מ־6 מיליון שקל. IBI מסר כי "אנו מבחינים בין ההתנהלות שלנו כבעלי עסק לבין ההתנהלות שלנו כמנהלי כספי ציבור, וזאת על רקע התנגדותינו הנחרצת להפיכה המשטרית".

מי ששימשה כחתם של הגיוס היא חברת החיתום ברק קפיטל של אייל בקשי, שגם רכשה אג"ח ב־1.8 מיליון שקל. מברק קפיטל נמסר כי "כל ניסיון לקשור את הנפקת מפעל חייהם של המייסדים למצב הפוליטי המורכב שכואב לכולנו אינו ראוי וחוטא למציאות".

הוקמה על ידי טייסים: אנשי העיר הוקמה ב־2007 על ידי שלושה טייסים שהשתחררו ב־2006 מחיל האוויר — החיל שרבים מאנשיו הודיעו שיפסיקו להתנדב אם ההפיכה המשטרית תקודם: רון חן, רועי דור וערן חפץ, שמחזיקים ב־43% מהמניות בחלוקה שווה. חן מכהן כמנכ"ל החברה. את סמנכ"ל הכספים של אנשי העיר, רועי טוויזר, הכיר גם כן בחיל האוויר. אנשי העיר מתמקדת בתחום ההתחדשות עירונית בתל אביב. רוטשטיין נדל"ן הפכה לבעלת שליטה בחברה באנשי העיר ב־2018 כשרכשה 51% ממניותיה לפי שווי של 20 מיליון שקל. שנתיים לאחר מכן רכשה רוטשטיין 5% נוספים לפי שווי של 100 מיליון שקל, וב־2023 רכשה עוד 2% לפי שווי של 500 מיליון שקל. אנשי העיר היא חברה פרטית, אך כעת בעקבות גיוס האג"ח תהפוך לחברה מדווחת.

חן אמר ח"כלכליסט" כי "בתקופה שבה נעשה החיבור בינינו לבין רוטשטיין, ערוץ 14 לא היה קיים. אנשי העיר היא חברה תל־אביבית וליברלית. 80% מחברי ההנהלה הן נשים, 10% הם להט"ב. אנחנו מאוד מאמינים בליברליות ודמוקרטיה, ותל אביב היא הקטר של הליברליות הישראלית. אנחנו תורמים המון לקהילה, בסופו של דבר אנחנו צריכים את האמון של האנשים. אם אני אהיה מזוהה פוליטית עם צד מסוים, זה יהווה בעיה, ואנחנו נזהרים מלתפוס צד. עשיתי 30 מצגות מול מוסדיים לקראת הגיוס הזה. הם מכירים את הסיפור האישי שלי ומה שאני מאמין בו. ביום שבו לא אוכל לנהל את החברה לפי רצוני — אעזוב". חן התגאה בייצוג הנשי והלהט"בי של אנשי העיר, אך כשנשאל על העמדות המיזוגניות וההומפוביות של ערוץ 14 השיב בצורה מתחמקת כי "איני צופה בערוץ והוא לא מעניין אותי".

תגיות