אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחנת כוח ניידת BLUETTI: תשמרו קצת חשמל בצד לשעת הצורך תחנת כוח BLUETTI | איתי שמושקוביץ

בדיקה

תחנת כוח ניידת BLUETTI: תשמרו קצת חשמל בצד לשעת הצורך

אולי כבר דאגתם לסמארטפון עם סוללת גיבוי, ומה עם גיבוי לבית? תחנות כוח ניידות מציעות רעיון דומה, ה-AC200max של BLUETTI קלה לשימוש, אבל לא נוח להזיז אותה אפילו בתוך הבית והמחיר גבוה

09.09.2023, 13:40 | איתי שמושקוביץ

נסו לדמיין את החיים שלכם בלי חשמל, או פשוט להיזכר בהפסקת החשמל האחרונה שחוויתם. זה תמיד לא נעים, וככל שיש יותר ויותר מכשירים חשמליים בבית, אי הנעימות גדלה - אין מזגן לקירור או חימום, מה יקרה למוצרים שבמקרר, איך מכינים אוכל אם בחרתם בכיריים חשמליות וגם מה עם טלוויזיה, הטענה של סמארטפון, שימוש במחשב נייח או נייד ועוד ועוד.

בשביל הסמארטפונים יש כבר סוללות גיבוי חיצוניות, ויש דגמים שמספיק חזקים גם בשביל מחשב. גם לבית יש פתרון דומה, חוץ מגנרטורים ומערכות אל-פסק - תחנות כוח ניידות וביתיות שמבוססות על סוללות ועל כך שתטעינו אותן מראש, שיהיו מוכנות למקרה הצורך. כלומר פשוט לאגור את החשמל.

חברת BLUETTI השיקה לאחרונה שורת מוצרים בתחום - מתחנות קטנות וניידות שתוכלו לקחת לקמפינג או פיקניק, למשל, דרך תחנות ביתיות קטנות או בינוניות, כולל כאלו שיכולות להטעין רכב חשמלי, ועד מערכות שיכולות להפעיל את הבית כולו. לקחתי לבדיקה מערכת ביתית קטנה-בינונית, שיכולה להתאים כגיבוי לשעת חירום, למי שמפעיל דוכן נייד במקום שאין בו גישה לחשמל או לצרכנים דתיים שרוצים להשתמש בשבת בחשמל שנאגר מראש.


תחנת כוח BLUETTI. אפשר להפעיל ממסך המגע או דרך אפליקציה, איתי שמושקוביץ תחנת כוח BLUETTI. אפשר להפעיל ממסך המגע או דרך אפליקציה | איתי שמושקוביץ תחנת כוח BLUETTI. אפשר להפעיל ממסך המגע או דרך אפליקציה, איתי שמושקוביץ

התפעול קל, המשקל כבד

ה-AC200MAX היא מערכת קטנה יחסית, קוביה בגובה ורוחב של כ-40 ס"מ ובעומק של 28 ס"מ, ובמשקל של 28 ק"ג שמרגיש הרבה יותר. אפשר לנייד אותה ויש בצדדים ידיות שעוזרות לסחוב אותה ממקום למקום, אבל היא מרגישה כאמור כבדה מאוד ולא היה נוח אפילו להזיז אותה בתוך הבית.

העיצוב פשוט: בחזית מרוכזות כל יציאות החשמל, ויש הרבה כאלה ובמגוון סוגים, ומסך מגע להפעלת התחנה. בצד שמאל נמצאות כניסות החשמל, דרכן אפשר להטעין את היחידה ולאגור חשמל, וצד ימין וגב המכשיר ריקים, חוץ ממאווררים שנמצאים בצדדים לקירור התחנה. החלק העליון מנוצל לטובת 2 משטחי הטענה אלחוטית בהספק של 15 וואט.

מה עוד אפשר לחבר אליה? יש 4 שקעי חשמל רגילים (לכבל עם שני פינים, לחיבור אחר צריך מתאם), 4 חיבורי USB-A (שניים רגילים ושניים מהירים יותר), חיבור USB-C בהספק של 100 וואט, חיבור של 12 וולט כמו זה שיש במכוניות ועוד.

התחנה יכולה לאגור 2,048 וואט, אז מה זה אומר? תלוי במכשיר/ים שתחברו אליה. לחיצה על כפתור ההפעלה רק מדליקה את התחנה ואחריה צריך לבחור, במסך המגע או באפליקציה שמתחברת אל התחנה, באילו סוגי יציאות אתם מעוניינים להשתמש - AC או DC או שניהם גם יחד. לא צריך לשלוט בהבדלים ביניהם, יש סימון פשוט בחזית המכשיר - שקע חשמל רגיל הוא AC וכל השאר DC. באפליקציה ובמסך המגע אפשר לראות מה קצב הטעינה וכמה אחוזים נשארו בסוללה של התחנה.


נשארו עוד כמה שקעים פנויים, איתי שמושקוביץ נשארו עוד כמה שקעים פנויים | איתי שמושקוביץ נשארו עוד כמה שקעים פנויים, איתי שמושקוביץ

הטענתי באמצעותה סמארטפון, שעון חכם, טאבלט, סוללת גיבוי חיצונית (כן, סוללה הטעינה סוללה) ונפח הסוללה של התחנה בקושי זז. זה משתנה כשמחברים מכשירים עם דרישות חשמל גבוהות יותר - מחשב נייד או טלוויזיה למשל התחילו להזיז את הסוללה. שעה של צפייה בטלוויזיה הורידה כ-10%, ולפי הנתונים של BLUETTI אפשר להפעיל באמצעות התחנה גם מקרר או מזגן לכמה שעות וגריל חשמלי לשעה אחת. לא חייבים להסתפק ביציאה אחת - אפשר לחבר כמה מכשירים שונים במקביל, אבל זה כמובן ישפיע על קצב צריכת החשמל שאגרתם.

בנוסף, מכשירים עם צריכת חשמל גבוהה יותר מכבידים על התחנה, ואז המאווררים שנמצאים בצדדים נכנסים לפעולה ושומעים אותם עובדים. זה לא רועש כמו גנרטור, אבל עדיין רועש. המאווררים לא עובדים ברציפות, אלא מקררים, עוצרים לכמה דקות ואז חוזרים לפעול. אולי עדיף דווקא פעולה רציפה ושקטה יותר.


יש גם פאנלים סולאריים מתקפלים, איתי שמושקוביץ יש גם פאנלים סולאריים מתקפלים | איתי שמושקוביץ יש גם פאנלים סולאריים מתקפלים, איתי שמושקוביץ

אפשר לייצר חשמל ירוק

כדי לאגור את החשמל, אפשר פשוט לחבר את התחנה לשקע ביתי, כמו שמטעינים סוללת גיבוי פשוטה. ל-BLUETTI יש גם פאנלים סולאריים מתקפלים, שלא דורשים התקנה אלא רק מקום פנוי - ושמש, כמובן. הם מגיעים עם מעין רגליים מתקפלות וכבלים לחיבור פשוט אל התחנה. במקרה הזה לא צריך להפעיל את התחנה - כשמטעינים אותה היא מתעוררת לחיים לבד.

גם כאן התפעול פשוט: הכבלים כבר מחוברים אל הפאנל הסולארי, בערכה יש מתאם שמחבר אותם אל תחנת הכוח ולכל חיבור בדרך יש צורה ייחודית, כדי שלא יישאר לכם מקום לתהות אם הרכבתם אותם בדרך הנכונה.

בחשיפה חלקית לשמש, כשרק פאנל אחד מתוך ארבעה היה בקו ישיר אליה, הטעינה הגיעה ל-75 וואט. כשהשמש יצאה מאחורי העננים ועוד פאנלים נחשפו אליה הטעינה טיפסה לכ-200 וואט ובשעה וחצי של חשיפה לא קבועה לשמש הצלחתי להטעין 10% מסוללות התחנה באנרגיה ירוקה.

בחיבור לרשת החשמל הטעינה מגיעה ל-465 וואט, וכדי להטעין 10% מסוללת התחנה נדרשו בערך 25 דקות. כלומר טעינה של 4 שעות בערך אמורה להספיק כדי למלא את התחנה, בהנחה שהתחלתם עם סוללה ריקה לחלוטין. וגם פה אפשר לשלב ולהטעין במקביל מרשת החשמל ומהפאנלים הסולאריים.


סיכום

לפעמים כשאין חשמל התחושה היא כאילו תסכימו לשלם הרבה כדי להחזיר את החיבור, אבל כל העסק הזה לא זול - ה-AC200MAX עולה 8,900 שקל וכדי לייצר חשמל "חינם" מהשמש תצטרכו לשלם עוד 3,600 שקל עבור הפאנלים הסולאריים.

יש תחנות קטנות יותר, המחירים מתחילים בכ-1,500 שקל ואפשר לבחור גם בפאנלים סולאריים עם הספק נמוך יותר שיעלו 1,300 שקל. יש גם סוללות הרחבה שמתחברות אל התחנה ומכפילות את כמות החשמל שניתן לאגור (או יותר מכך) והמחיר שלהן מתחיל ב-7,000 שקל.

התחנה של BLUETTI ידידותית וקלה לתפעול, לא מרעישה רוב הזמן וגם כשהמאווררים עובדים הרעש נסבל, אפשר להתמודד איתה בקלות בלי חוברת הוראות או מדריך הפעלה ומציעה שפע של חיבורים. המשקל שלה פוגע באפשרות להעביר אותה ממקום למקום, וגם על זה אפשר להתגבר.

קשה להמליץ על תחנה כזו במחיר כזה כדי שתהיה בבית "לכל מקרה", אבל זה לא צעצוע אלא מוצר שמתאים למי שבאמת צריך פיתרון למקום בו אין חיבור חשמל בכלל, או שהחיבור לא יציב. למצבים האלה, היא תעשה את העבודה בצורה טובה ונוחה.


תגיות