אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות התחרות נגד רכישת פקר פלדה ע"י יהודה רשתות מפעל פקר פלדה

בלעדי

רשות התחרות נגד רכישת פקר פלדה ע"י יהודה רשתות

הרשות, שחוששת מפגיעה בתחרותיות בתחום הגילוון, זימנה לשימוע את שתי החברות. פקר פלדה והקבוצה שמתכוונת לרכוש אותה מנסות בימים אלה לשכנע את הרשות לשנות את עמדתה, אך הסיכויים לכך אינם גדולים

28.02.2023, 06:12 | גולן חזני

רשות התחרות מתנגדת לעסקת רכישת פקר פלדה וגילוון בידי קבוצת יהודה רשתות. ל"כלכליסט" נודע נודע כי הרשות זימנה לשימוע את שני הצדדים לעסקה לשמיעת השגות על עמדתה כפי שהועברה להם. השימוע כבר החל למעשה והחברות מעבירות בימים אלה את הטיעונים שלהן, המתנגדים לעמדת הרשות, בניסיון לקבל את אישור לעסקה, אם כי הסיכויים לכך קטנים.

על פי הנתונים שנמסרו לחברות, החששות של רשות התחרות המנוהלת בידי מיכל כהן, נובעים מפעילות הרשתות והגדרות של פקר וקבוצת יהודה. הרשתות והגדרות שמשווקות שתי החברות עוברות גילוון בתוך בריכות אבץ כדי למנוע החלדה עתידית וכדי לשמור על צבע אחיד לאורך זמן. בארץ קיימות שלוש בריכות כאלה: אחת בידי פקר, אחת אצל המתחרה איסכור והשלישית בידי גוף פרטי. ברשות חוששים שאחת הבריכות עומדת בפני סגירה.

אבל חשש משמעותי יותר הוא שהמתחרים של יהודה רשתות לא יקבלו אפשרות להשתמש בבריכה של פקר, ובכל מקרה, המחסור בבריכות וההשתלטות של יהודה רשתות, שהיא השחקן המשמעותי בארץ בתחום, יביאו לייקור דמי השימוש בבריכות וההתייקרויות יגולגלו לצרכן הסופי. גם אם הבריכה השלישית לא תיסגר, הרי שהמחירים עשויים לעלות בשל התלות של המתחרים שתגבר בשתי הבריכות האחרות. המתחרים של יהודה רשתות הביעו התנגדות עזה למיזוג.

פקר פלדה ויהודה רשתות טענו כי הבריכה השלישית איננה עומדת בפני הסגירה וכי חסמי היבוא של מוצרים מוגמרים, כולל הגילוון והבריכות, אינם גבוהים כפי שטוענת הרשות. החברות טוענות שברגע שניתן לייבא מוצר מוגמר ללא בעיה, הרלבנטיות של ההתייקרות לצרכן פוחתת. כרגע הרשות לא מקבלת עמדה זו, ובימים הקרובים, כאמור, אחרי המשך ההתדיינויות תתקבל החלטה סופית.

לפי מתווה העסקה, שנחשף ב"כלכליסט" באוגוסט האחרון, יהודה רשתות אמורה לרכוש (100%) את פקר פלדה וגילוון, הפעילות העיקרית של פקר פלדה, תמורת 190 מיליון שקל. המחיר כפוף לביצועים עתידיים ועמידה באבני דרך, והתמורה עשויה לרדת עד ל־150 מיליון שקל. באותה תקופה רכשה יהודה רשתות שבשליטת אורן קפלן, יהודי מדרום אפריקה שחי בלונדון, גם את הפעילות והציוד של חברת הפח תעשיות מתכת תמורת 30-25 מיליון שקל.

ייתכן שאם העסקה לא תאושר, תחזור לתמונת הרכישה של פקר פלדה וגילוון לפידות של יעקב לוקסנבורג, שהציעה לרכוש אותה לפי שווי של 160 מיליון שקל אך לא הגיעה להסכמות על עלות הרכישה. לפני שלוש שנים רכשה (50%-50%) יהודה רשתות עם חברה־נכדה של שפיר הנדסה את החברה־הבת פקר פלדה וברזל.

יהודה רשתות, המנוהלת בידי נתן להב, החליטה לפני כחצי שנה לרכוש גם את פקר, קיבלה תקופת בלעדיות מהבנקים ועמדה להשלים את העסקה. יהודה רשתות סיכמה על רכישת הפעילות עצמה, שמרוכזת בחברה־הבת פקר פלדות וגילוון שהוקמה ב־1992 ועוסקת בגילוון מתכות, עיבוד ושיווק מוצרי פח ופלדה, פרופילים וצינורות, שיווק מוצרי בנייה וייצור עמודי תאורה.

הבנקים הנושים של פקר פלדה שהייתה בשליטת אפריקה ישראל - לאומי, הפועלים, אגוד, מזרחי טפחות, הבינלאומי ודיסקונט - חתמו על הסכם מול החברה ב־2020 שבמסגרתו נפרס החוב הבנקאי של קבוצת פקר פלדה שעמד על 470 מיליון שקל, ויחד עם החוב של פקר פלדה וגילוון (180 מיליון שקל) הצטבר החוב ל־650 מיליון שקל. מטעם הבנקים מונתה ליו"ר פקר פלדה רו"ח רגינה אונגר, שסיפקה הסדר שאיפשר לבנקים לגבות את מרבית החוב. מכירת החברה היא אחת הדרכים להחזיר חלק מהחוב. זאת, לאחר שבדצמבר 2021 פרסמה פקר פלדה תשקיף לקראת הנפקה בבורסה, הבנקים שאפו להנפיק את החברה לפי שווי של 300 מיליון שקל, אבל המהלך לא יצא לדרך בגלל תנאי השוק.

פקר מכרה ב־2020 קרקע בקריית מלאכי למגה אור של צחי נחמיאס ב־150 מיליון שקל, ואת החברה־הבת פקר מתכות איכות מכרה לקבוצת אמיליה של עודד פלר תמורת 65 מיליון שקל. המכירה ליהודה רשתות, אם תאושר, תניב 180 מיליון שקל ואילו קרקע נוספת אמורה להימכר בעוד כשנתיים תמורת 40 מיליון שקל. בחברה יישאר החוב השוטף (180 מיליון שקל) של פקר פלדה וגילוון שיעבור ליהודה רשתות, זאת אם העסקה תאושר כאמור.

תגיות