אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההקלטות הכריעו המאבק על יוניבו שקרסה: "לא צריך לדעת את האמת. אח"כ ננסה לעשות זאת חוקי" גולן ביטון. "שלא יוצא חוטא כנשכר" | צילום: אייל טואג

ההקלטות הכריעו המאבק על יוניבו שקרסה: "לא צריך לדעת את האמת. אח"כ ננסה לעשות זאת חוקי"

ביהמ"ש המחוזי פסק כי מאחורי המיזוג והשליטה בחברת הקנאביס יוניבו עמד הסכם פיקטיבי בין גבי גבריאלי וגולן ביטון, שנועד להסתיר את מעורבותו של גבריאלי בחברה בשל עברו הפלילי. השופט חייב את ביטון להעביר חצי מהחזקתו לגבריאלי

26.11.2023, 06:30 | עמיר קורץ

את פסק הדין שניתן החודש בבית המשפט המחוזי בתל אביב, במסגרת סכסוך על בעלות במניות חברת הקנאביס יוניבו שקרסה, ואת תמלולי השיחות שנחשפו בהליך - חייבים לקרוא היטב ברשות לני"ע. תמלולים אלה מראים את הקלות שבה ניתן לתת חזות מהוגנת לחברה ציבורית, באמצעות הסכמים פיקטיביים שנחתמים מאחורי הקלעים, באופן לא חוקי ותוך הסתרת מידע מציבור המשקיעים.

בשורה התחתונה קבע ביהמ"ש כי שני השותפים בחברה, גולן ביטון וגבי גבריאלי, הסתירו את אחזקתו ומעורבותו של גבריאלי בחברה - עוד כשהיתה פרטית ופעלה תחת השם מדיסין - בגלל הרשעתו ב־2001 בסחר בסמים וריצוי שנתיים מאסר בגינה שהיתה מונעת ממנו להפוך לבעל רישיון בתחום הקנאביס. מסיבה זו יצרו השניים הסכמים פיקטיביים שלפיהם ביטון הוא בעל המניות היחיד בחברה כדי להונות את היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי) במשרד הבריאות ולקבל רישיון לעסוק בתחום, ובהמשך כדי לאפשר את מיזוג החברה לתוך שלד בורסאי תוך הסתרת האמת מפני רשות ני"ע ומשקיעי חברת יוניבו בבורסה.

השופט יעקב שרביט קיבל את תביעתו של גבריאלי והורה לביטון להשיב לו מחצית ממניות יוניבו שבבעלותו (20.5%). מניות אלה כבר לא שוות היום יותר מדי לאחר שיוניבו נקלעה לתסבוכת כלכלית ולהסדר חוב, וגם הושעתה מהמסחר בבורסה. בתביעה שהגיש גבריאלי, באמצעות עוה"ד ערן פרזנטי, דני כביר ויעל ליטוין ממשרד עו"ד פירון לפני 3 שנים, הוא העיד על המעשים החמורים שבהם הוא לקח חלק ביחד עם ביטון. ב־2016 השניים החליטו להקים ביחד את חברת מדיסין לגידול, ייצור ושיווק מוצרי קנאביס רפואי, וחתמו על הסכם שקבע כי גבריאלי הגה את הרעיון אך מי שיקים את החברה בפועל יהיה ביטון, כאשר כל מניות החברה יירשמו "בשלב זה" על שמו בלבד. בהסכם ניתנה לגבריאלי אופציה לרכוש 50% מהון המניות תמורת 300 אלף שקל.

גבריאלי טען כי האופציה לרכישת מחצית המניות מומשה על ידו, אך השניים נמנעו מרישום גבריאלי כבעל 50% ממניות החברה וביטון נותר רשום כבעלים יחיד, טענה שביטון הכחיש. השניים פעלו יחדיו לקידום החברה וגיוס משקיעים, והצליחו ב־2017 לקבל מהיק"ר אישורים להקמת מפעל לייצור מוצרי קנאביס. במרץ 2018 מדיסין חתמה על מזכר הבנות עם השלד הבורסאי די פארם, במטרה להכניס אליו את פעילותה ולהיסחר בבורסה תחת השם יוניבו.

בתביעתו טוען גבריאלי, שבאפריל 2018, ולקראת המיזוג הוא חתם עם ביטון על הסכם נוסף שהיה לטענתו פיקטיבי. לדבריו, ביטון הבהיר לו שמשום שהחברה הממזגת היא ציבורית היא "נבחנת בשבע עיניים", וכי אין בה מקום ל"שלדים בארון" שעלולים לסכן את הצלחת המיזוג, ולכן על גבריאלי "להוריד פרופיל". מסיבה זו, טען גבריאלי, ביטון ביקש ממנו לחתום על "מסמך פיקטיבי אשר יניח את דעתה של חברת יוניבו (די־פארם) כי לגבריאלי אין כל מעורבות במדיסין ויאפשר לחברה לצלוח את עסקת המיזוג".

גבריאלי טען שביטון הבטיח לו שהמסמך הזה לא ישנה את היותם שותפים, וביטון ימשיך להעביר לו כספים שיקבל בעקבות המיזוג לרבות כתוצאה ממימוש מניות. גבריאלי מנגד ביקש מביטון לחתום על מסמך נלווה המבהיר שהם נותרים שותפים מלאים בחברה, אולם ביטון נמנע מכך "שכן האמת ידועה לשניהם". ההסכם הזה שנחתם לבסוף הצהיר על סיום יחסיהם העסקיים.

מינוי אולמרט ליועץ מעורר את חשדו של גבריאלי

המהלך אפשר לביטון לקדם את המיזוג עם די־פארם (יוניבו) שנחתם במאי 2018 והושלם בספטמבר אותה שנה, כאשר ביטון הפך לבעל המניות הגדול ביוניבו ושימש כמנכ"ל החברה. יוניבו גם משכה אליה שמות נוצצים שהשקיעו בחברה כמו מייסד פאלו אלטו ניר צוק, יזם הנדל"ן עידו חג'ג, חיים הורוביץ שמונה כיו"ר וראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט שמונה כיועץ לחברה. אולם בסוף 2022 החברה התרסקה, בדומה לעוד חברות בענף, הותירה חובות של עשרות מיליוני שקלים, ונכנסה להסדר חוב.

הפיכתו של אולמרט לבעל מניות ביוניבו, טען גבריאלי בתביעה, היא שהדליקה אצלו נורה אדומה, שהרי גם הוא הורשע בעבר וישב בכלא. לדברי גבריאלי, גילוי זה הבהיר לו שלא היתה כל מניעה שביטון יעביר לו מחצית ממניותיו ביוניבו, וש"ביטון רימה אותו לאורך כל הדרך". במהלך ניהול המשפט התברר שגבריאלי הקליט את השיחות שלו עם ביטון, ואלה שימשו אותו להוכחת גרסתו על האופן שבו השניים פעלו להסתיר את מעורבות גבריאלי בחברה, כשבפועל הם סיכמו שהוא ימשיך לקבל ממנה כספים, למשל בתור "יועץ".

כך למשל, בהקלטה ממרץ 2018, שבה נשמע ביטון מסביר לגבריאלי למה אסור שעבריין מורשע יהיה רשום כבעל מניות בחברה: "פה זה חברה בורסאית. זה לא עיגול פינה. הכיווצוץ הכי קטן שאתה חושב, אתה בכלא. אין פה משחק… עכשיו עושים לך בדיקות, אין שלדים בארון. שלד בארון - אתה בכלא". אבל לשניהם היה ברור שגבריאלי ימשיך להיות שותף סמוי ולקבל את חלקו. "אני אנסה להוציא איזה משהו אני אתן לך ישר, אני גם אקח רכב מהחברה, אני אתן לך ישר… ומתי שיש כסף אני אתן לך, ככה זה יעבוד. זה מקובל עליך? אם לא, אין לנו מה לעשות. אחי, זה מה שיש", אמר ביטון לגבריאלי באותה שיחה."

גבריאלי הסכים להצעה ואמר "אם זה מה שעוצר את העסקה אני זז הצידה", אבל הדגיש בפני ביטון, "שאתה מחר לא תשכח אותי… את האמת אני ואתה יודעים... אף אחד לא צריך לא לדעת ולא כלום. אחרי זה אולי אפשר לעשות חוקי, דרך למכור מניות, אני יודע, או שאני מקבל מניות באיזו שהיא צורה". וביטון ענה לו: "אחרי זה אולי אכניס אותך דרך הציבור".

השופט: "ההסכמים כוזבים ובדויים. חוזה למראית עין"

בפסק הדין קיבל השופט שרביט את גרסת גבריאלי שלפיה הוא מימש את האופציה מכוח הסכם 2016 לרכישת 50% ממניות מדיסין מביטון, וקבע כי השניים התנהלו כשותפים שווי ערך בחברה לכל דבר. כמו כן קבע פסק הדין שהסכם 2018 שנחתם בין גבריאלי וביטון לצורך מיזוג החברה לתוך יוניבו הבורסאית הינו "חוזה למראית עין", כלומר הסדר משפטי שנועד להציג כלפי חוץ את סיום הקשר העסקי בעוד בפועל היתה ביניהם הסכמה סמויה שגבריאלי ימשיך לקבל את החלק המגיע לו בשותפות הנסתרת. בנוסף, קבע השופט שהשניים חתמו על עוד "הסכמים בדויים, כוזבים" שיציגו מצג שווא לפיו כספים שגבריאלי מקבל ממדיסין הם כביכול עבור "שירותי ייעוץ והשכרת משרדים".

השופט כתב לסיכום בפסק הדין שלמרות אי החוקיות שבהסכמים ואף שגבריאלי היה שותף למעשים הפסולים, הוא מקבל את תביעתו לקבלת מחצית ממניות יוניבו שהוקצו לביטון במועד המיזוג. זאת מאחר שביטון הוא האחראי העיקרי להסתרת העובדות האמיתיות מהיק"ר ומבעלי מניות יוניבו, בהיותו מנכ"ל ודירקטור בחברה ו"על מנת שלא יוצא חוטא כנשכר".

תגיות