אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחאת פורום העסקים: "זה מפגן כוח אדיר. יש פה אנשי עסקים שיש להם הרבה מה להפסיד" מחאת פורום העסקים | צילום: עמיר קורץ

מחאת פורום העסקים: "זה מפגן כוח אדיר. יש פה אנשי עסקים שיש להם הרבה מה להפסיד"

הפגיעה בכלכלה הביאה את בכירי המשק לאוהל המחאה בירושלים. הפורום טרם קרא לשביתה במשק וממתין לצעד ראשון של ההסתדרות. אך גם המסר הממלכתי ייזנח בקרוב

23.07.2023, 09:49 | עמיר קורץ

החל מיום חמישי בערב, פקדו את מאהל המחאה של פורום העסקים בירושלים, בעלי חברות, יזמים, מנכ"לים, יושבי ראש ונושאי משרה בכירים מכל הענפים במשק באירוע שכמותו לא זכור. "יש פה מעסיקים של יותר ממיליון איש במדינה", אמר אחד ממובילי פורום העסקים, "זה מפגן כוח אדיר, ותבין שיש פה אנשי עסקים שיש להם הרבה מה להפסיד — בעלי חברות ציבוריות ואנשים שצריכים את הממשלה והרגולטור. אין סיכוי שהיית רואה משהו כזה בארה"ב או באירופה".

ועדיין, הקריאות הפומביות בנאומים היו מרוככות יחסית, זהירות ומדודות, והשלטים נשאו את הסיסמה "עוצרים, מדברים" — מסר שנבחר כדי שיוכל להכיל תחתיו את כל קצוות הקשת, כאשר בדרך נדחו הצעות מיליטנטיות יותר.

יו"ר מליסרון ליאורה עופר באוהל המחאה של פורום העסקים בירושלים, צילום: שלו שלום יו"ר מליסרון ליאורה עופר באוהל המחאה של פורום העסקים בירושלים | צילום: שלו שלום יו"ר מליסרון ליאורה עופר באוהל המחאה של פורום העסקים בירושלים, צילום: שלו שלום

על הבמה אמנם נשמעו אמירות על הסכנה הכלכלית שהחקיקה מביאה איתה, על הפגיעה בלכידות העם והצבא, ועל האחריות של הממשלה והעומד בראשה למנוע את ההתדרדרות, אך בלט מאוד הניסיון לשמור על מסרים של אחדות והידברות. למתוח את החבל, אבל בלי שייקרע.

"צריך להגיד משהו שכולם יזדהו איתו", הסבירה ליאורה עופר לפני שעלתה לנאום בערב הראשון, "יש פה ימנים, שמאלנים ומכל הקצוות".

"זה מפגן כוח מרוסן", הגדיר זאת היטב אחד ממובילי ההתארגנות. "אלה לא סטודנטים מודלקים, שיכולים לשרוף את המועדון". מסיבה זו, בשלב הזה הפורום גם לא קרא לשביתה במשק או לצעד אופרטיבי אחר.

יו"ר ומנכ"ל פימי, ישי דוידי באוהל המחאה, צילום: עמיר קורץ יו"ר ומנכ"ל פימי, ישי דוידי באוהל המחאה | צילום: עמיר קורץ יו"ר ומנכ"ל פימי, ישי דוידי באוהל המחאה, צילום: עמיר קורץ

רבים מאלה ששוחחנו עמם היו רוצים לראות את יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד מכריז על שביתה, כמו גם את יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס. "ברגע שהם יזוזו כמו שהיה אחרי אירוע גלנט — ברור שהקהילה העסקית תצטרף. בר דוד הוא זה שצריך לתת לנו את הגב לשביתה", אומר אסף חרל"פ מבעלי כלמוביל.

"תשמע", מסביר לי מנכ"ל אחד הבנקים - כל חמשת הבנקים הגדולים התייצבו ביום שישי במאהל ומנכ"לי לאומי והפועלים, חנן פרידמן ודב קוטלר אף נאמו. "בעניין של שביתה, לבנק יש מגבלות שאין לעסקים אחרים, הוא לא יכול לעשות זאת ללא אישור בנק ישראל, מה גם שיש לנו המוני לקוחות מכל המגזרים הפוליטיים".

גם מנכ"ל מימון ישיר ערן וולף אומר ש"בחברה שלי חלק מהעובדים תומכים ברפורמה וחלק מתנגדים, ואני לא חושב שהשבתה זו הדרך הנכונה, זה בעיני צעד קיצוני".

מנכ"ל הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל לאומי חנן פרידמן באוהל המחאה  , צילום: עמיר קורץ מנכ"ל הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל לאומי חנן פרידמן באוהל המחאה | צילום: עמיר קורץ מנכ"ל הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל לאומי חנן פרידמן באוהל המחאה  , צילום: עמיר קורץ

לדברי נדב צפריר, שותף מנהל ב־team8, "כפורום אמרנו שנעשה כל דבר כדי למנוע את החקיקה החד־צדדית, ובמידה שהיא תתבצע - נעצור את המשק, כל אחד כפי יכולתו, כי יש פה גם עניינים רגולטוריים. אנו מבינים שעל הפרק נמצאים הקרע בעם, בניין הכלכלה שלנו והקשר עם ארה"ב שלא תעשה עסקים עם מדינה שהיא לא דמוקרטיה על מלא. אנו על סף תהום ואי אפשר כבר לברוח מזה".

לא מעט מהנוכחים הם בעלי שליטה ובכירים בחברות ציבוריות, והם מכירים את השיח על חשש מתביעות נגד החברות מצד בעלי מניות במידה וינקטו בצעדים כמו השבתה או עצירת פעילות, שיפגעו במניה. "אני דווקא חושבת שזה הפוך, שצריכים לתבוע את מי שלא מצטרף", אומרת אלה אלקלעי, שותפה בבית ההשקעות IBI. "האחריות שלנו היא לנסות לעצור את ההידרדרות הזו".

לצד שדר של אופטימיות, לא מעט מאנשי העסקים דיברו על "חרדה קיומית" ו"דיכאון מהמצב". לדברי בעלי חברה ציבורית גדולה "אין מצב רוח להתחיל פרויקטים. אנו במצב שלא רואים את הסוף, איך אפשר לחשוב קדימה ולתכנן תוכניות עבודה כשאתה לא יודע מה יהיה מחר? אני יוצא לחופשה בחו"ל ויש לי חלום שכשאחזור כל הסיוט הזה ייעלם כלא היה".

תגיות