אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרכזי הדאטה זוללים חשמל, וממשלות מקשות על הקמת אתרים חדשים חוות שרתים באורגון, ארה"ב. בשנת 2026 ייצגו מרכזי הנתונים 32% מהביקושים ברשתות החשמל הארציות | צילום: Google

FT

מרכזי הדאטה זוללים חשמל, וממשלות מקשות על הקמת אתרים חדשים

מאירלנד ועד ארה"ב, ממשלות ורשויות מגבירות את הרגולציה על מפעילות מרכזי הנתונים בגלל עומסים על תשתיות. בתגובה, מיקרוסופט, אמזון וגוגל משקיעות באנרגיה ירוקה ודוחות מטלות מחשוב לא דחופות

14.02.2024, 22:33 | קנזה בריין, פייננשל טיימס

ממשלות ברחבי העולם מגבירות את הרגולציה על הקמת מרכזי נתונים, זאת בשל החשש שצריכת האנרגיה העצומה שלהם תקשה על עמידה ביעדי אקלים ותפעיל לחץ גובר על תשתיות החשמל הארציות.

אירלנד, גרמניה, סינגפור וסין וכן מחוז בארצות הברית והעיר אמסטרדם בהולנד אימצו בשנים האחרונות הגבלות על מרכזי נתונים חדשים, כולל דרישות סביבתיות מחמירות יותר. האיום המשמעותי ביותר נמצא באירלנד, מקום מועדף לבניית חוות שרתים עבור חברות שירותי ענן כמו גוגל ומיקרוסופט, זאת בזכות מסים נמוכים וגישה קלה לכבלים תת־ימיים, שדרכם עוברת תנועת האינטרנט העולמית. להחלטה שקיבל רגולטור האנרגיה והמים במדינה ב־2021, להגביל חיבורים חדשים של מרכזי נתונים למערכת החשמל, מתחילה להיות "השפעה חומרית בשטח" — כך לפי היראל פטאל, מנהלת חטיבת הקיימות והמחקר התימטי בברקליס ומחברת דו"ח על מרכזי נתונים. התופעה הזו ניכרת בקרב מפעילות מרכזי הנתונים ונטאג', אקוויניקס ו־EdgeConneX, שבקשותיהן לאישור פרויקטים חדשים בדבלין נדחו בשנה שעברה בידי הרשויות המקומיות.

לפי תחזית שפרסמה בחודש שעבר סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), ב־2026 ייצגו מרכזי הנתונים 32% מהביקושים ברשתות החשמל הארציות. מרכזי הנתונים הם מתחמי ענק שבהם מוחזקים השרתים המספקים אחסון מקוון לנתונים של מיליוני משתמשים, והשפעתם הסביבתית היא בעיה עולמית גדלה והולכת.

מחוז לודון בווירג'יניה בארצות הברית וגרמניה הטילו לאחרונה הגבלות על פרויקטים מסוג זה, בהן צמצום האישורים לבניית מרכזי נתונים באזורי מגורים ודרישה להוסיף אנרגיה מתחדשת למערכת החשמל. אנליסטים בברקליס הזהירו כי ממשלות עדיין לא לקחו בחשבון את השלכות העלייה בשימוש באינטרנט, כך שההערכה היא כי בשנים הקרובות יוטלו הגבלות "במידת חומרה ותדירות דומות" במדינות נוספות.

מהלכים מסוג זה יפעילו לחץ על עסקי מרכזי הנתונים של חברות הענן, שהיקפם מוערך ב־220 מיליארד דולר וצפוי לטפס ל־418 מיליארד דולר עד סוף העשור, על רקע הזינוק העולמי בביקושים לנתונים, כך לפי חברת מחקרי השוק ARC. לפי הערכה נפרדת של Dell’Oro, ההוצאות על מרכזי נתונים יעמדו על יותר מ־500 מיליארד דולר ב־2027.

צריכת האנרגיה של מרכזי הנתונים נמצאת בעלייה בארצות הברית, שם פועלים כשליש מ־8,000 מרכזי הנתונים העולמיים, ובסין, שבה פועלים כעשירית מהמרכזים, כך לפי IEA. "תשתיות חשמל רבות בעולם מתקשות להתמודד עם העומס הגובר בגלל ה־AI", ציינה פטאל. "המעבר למדיניות ירוקה קל יותר על הנייר מאשר בפועל". לדבריה, "מפעילי מרכזי נתונים וחברות הטכנולוגיה יצטרכו לקחת תפקיד פעיל יותר במערכת", לדוגמה על ידי ייצור יותר אנרגיה מתחדשת ואימוץ צעדים להגברת היעילות האנרגטית.

מיקרוסופט, גוגל ואמזון, ספקיות הענן הגדולות שעומדות מאחורי חלק ממתחמי מרכזי הנתונים הגדולים בעולם, משקיעות באנרגיית רוח ובאנרגיה סולארית כדי לעמוד ביעדי קיימות. הן גם פונות למקורות אנרגיה נוספים. כך, מיקרוסופט הודיעה בשנה שעברה כי תרכוש אנרגיה גרעינית כדי לכסות על 35% מצורכי האנרגיה הנדרשים למרכזי הנתונים שלה בווירג'יניה, זאת במקרים שבהם אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית אינן זמינות. היא גם ביצעה הימור עתידני על אנרגיית היתוך גרעיני המדמה את הליך ייצור האנרגיה בשמש, לאחר שחתמה על הסכם רכישת אנרגיה עם החברה הפרטית הליון.

אתגר נוסף הוא הפסקת השימוש בדלקי הדיזל שמפעילים בדרך כלל את הגנרטורים המיועדים לגיבוי. אמזון מתכננת לעבור לדלקים אורגניים לשימוש בגנרטורים במרכזי הנתונים שלה באירופה, בשלב ראשון באירלנד ובשבדיה. בסוכנות האנרגיה העריכו בחודש שעבר, כי צריכת החשמל של מרכזי נתונים, מטבעות קריפטו ו־AI עשויה להכפיל את עצמה בין 2022 ו־2026. להערכת מורגן סטנלי, בינה מלאכותית גנרטיבית תייצג יותר מ־75% מהביקושים במרכזי הנתונים ב־2027.

על מפעילי מרכזי הנתונים גובר הלחץ להציג הוכחות לכך שהם פועלים לצמצום צריכת האנרגיה ולא מסתפקים רק באימוץ מדיניות ירוקה יותר. כריסטופר ווליס, ראש חטיבת הקיימות באקוויניקס, אמר שהחברה מנהלת דיונים עם ממשלות על ניהול צריכת האנרגיה. "כל תחום שיש בו התרחבות וצמיחה גבוהה מושך תשומת לב מסוימת", אמר. גוגל בוחנת דרכים להפחתת צריכת האנרגיה במרכזים שלה באורגון, נברסקה ודרום־מזרח ארצות הברית, למשל דחיית מטלות מחשוב לא דחופות, כמו עדכון אוצר המילים בכלי התרגום, או העברת מטלות למרכזי נתונים אחרים.

בלונדון הוקם כוח משימה לענייני מרכזי נתונים, זאת לאחר שהתברר ב־2022 כי הצמיחה במרכזי נתונים בסמוך לתשתיות כבלים מסיבים אופטיים פוגעת באספקת החשמל למשקי בית.

פתיחת מרכזי נתונים נוספים חיונית ללונדון כדי "לשמור ולהרחיב את מעמדה כמרכז טכנולוגי עולמי וכדי לאמץ טכנולוגיות מתפתחות ובינה מלאכותית", אמר תיאו בלאקוול, מנהל הדיגיטל במשרד ראש העיר. בה בעת, הוסיף, "המתכננים מוטרדים מסוגיות של תכנון אורבני וכיצד מרכזי הנתונים ישתלבו בשכונות המקומיות ובצריכת החשמל".

תגיות