אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להוריד פרופיל: כך תמחקו את עצמכם מהאינטרנט פרטיות בגוגל | צילום: AP

מדריך

להוריד פרופיל: כך תמחקו את עצמכם מהאינטרנט

פרטים אישיים רבים שלנו פזורים ברחבי הרשת ולא תמיד זה פועל לטובתנו. למחוק את כולם זה סיפור לא פשוט בכלל, אבל עם קצת התמדה וסבלנות אפשר, לכל הפחות, לצמצם מאוד את הנוכחות שלהם שם. 6 צעדים שיסייעו לכם להיעלם דיגיטלית

07.01.2023, 08:00 | רפאל קאהאן

פרטיות ברשת היא מושג שאבד עליו הכלח עוד בתחילת העשור הקודם. לקח לציבור קצת זמן להתרגל לרעיון הזה ומאז נראה שאין לנו כל כך ברירה אלא להשלים עם המצב: גוגל, פייסבוק, טיקטוק, אמזון או אליאקספרס - כולן עוקבות אחרינו. אבל אם יש משהו שצריך ללמוד מהיכולת של המדינה או של חברות פרטיות לדעת עלינו הכל זה שלא לעולם חוסן. קחו לדוגמה את המהפך החוקתי בארה"ב, שהפך את ההפלה ללא חוקית ב-13 מדינות.

הרשויות במדינות הללו מיהרו לרשת כדי לזהות כוונות או ניסיונות של נשים להפיל - והמידע פומבי לחלוטין. חברות מסחר במידע - מה שמכונה דאטה ברוקר בעגה מקצועית - סוחרות במידע הזה כדי למקד פרסום או לבנות מאגר לידים לאנשי מכירות, אבל באותה מידה ממשלה או ארגון עם כוונות פחות מסחריות יכול לקבל גם הוא מידע פרטי עליכם.

הנתונים עלינו מפוזרים בכל רחבי הרשת: באפליקציות, במדיה החברתית או באתרי מסחר שמהם הזמנו פעם מוצר. גם גוגל אוגרת הרבה מאוד נתונים על מעשינו ברשת - בעיקר אם יש ברשות המשתמש סמארטפון אנדרואיד. הרגולטורים האירופיים כבר נתנו דעתם לנושא ופייסבוק וגוגל לא מפסיקות לחטוף קנסות ותביעות ביבשת, אבל בשאר העולם נראה שאין מודעות או שפשוט הממשלות לא חושבות שמדובר בנושאים שכדאי לטפל בהם.

כך למשל, בישראל חוק הפרטיות משית קנסות של עד 25 אלף שקל על הפרת פרטיות. לא מזמן, חברה ישראלית סוררת שסחרה בצורה לא חוקית במידע של גולשים ועשתה מזה רווח של מיליונים חטפה קנס מצחיק של 320 אלף שקל, כך שאם אתם מצפים להגנה מהכיוון הזה, כדאי לחשב מסלול מחדש. מאידך, זה לא אומר שאי אפשר להקשות על אספני המידע האלה. הנה כמה דרכים שיאפשרו לכם למחוק את עצמכם, לפחות חלקית, מהרשת.

1. היעזרו בגוגל - מנוע החיפוש של חברת אלפבית הוא שער הכניסה לרשת עבור רבים. החברה הזאת יודעת מה רוב האנושות מחפשת ויש תחום שלם של שיווק מקוון שמיועד להקפיץ שמות בתוצאות כלפי מעלה. הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לבדוק מה גוגל יודעת עלי. גגלו את השם שלכם במנוע החיפוש גם בעברית וגם באנגלית. נסו לראות היכן המידע שלכם מופיע. למשל, רישיון נהיגה או מספר ת''ז מהווים דרך מצוינת לזהות או לנצל אתכם. אם אתם רוצים שגוגל תסיר מידע עליכם, תצטרכו למלא טופס מקוון שנמצא כאן. אם יש תוכן מיושן שאתם רוצים להסיר מהרשת, כמו למשל תמונות שלכם במצבים מביכים או דף באתר עם מידע לא מעודכן, תוכלו למלא את הטופס הזה.

2. פנו לסוחרי מידע - יש אלפי חברות סחר במידע בעולם. בישראל, החוק קובע שמספיק לפנות למי שמחזיק במידע שלכם במאגר מוכר כדי שיסיר את השם או מידע אודותיכם מהמאגר. עם זאת, קשה מאוד לוודא שאכן הדבר מתבצע. כך למשל, אם מתקשרים אליכם אנשי מכירות של ספקית תקשורת כלשהי ללא הרף ואתם מתעדים את הניסיונות האלה ומראים שביקשתם הסרה מרשימות הלידים שהחברות האלה רוכשות, תוכלו אולי לקבל פיצויים והחברות יכולות לחטוף על זה קנסות. תוכלו למצוא על כך מידע כאן.

3. נסו פשוט לא לפזר מידע פרטי אונליין - זו עצה שלפעמים קשה מאוד ליישם במציאות, אבל זה אפשרי. יש כל מיני אפליקציות שמפוצצות בכל מיני פרטים שלנו. הדרך הכי טובה היא לוודא ככל שניתן שאתם מזינים את המידע המינימלי הנדרש לשימוש. באתר סחר שאמור לשלוח לכם חבילה זה אולי יותר טריקי, אבל אם תבחרו למנוע מהאתר לשמור את הפרטים שלכם לרכישה הבאה (שאולי תהיה בעוד שנה) זה ישפר את המצב. לפעמים חברות משתמשות בניסוחים לא ברורים כדי שתסכימו להעביר להן את המידע שלכם. כך למשל, כל מיני תכניות חוויית משתמש, סיוע בשיפור המוצר או אפילו פרופיל פרסומי אישי הן למעשה שמות קוד להסכמתכם לשלוח את הנתונים הפרטיים שלכם. מעבר למערכות ההפעלה, בידקו את הרשתות החברתיות שלכם - פייסבוק, טוויטר, טיקטוק, לינקדין וכו'. כולן מחזיקות ביותר מידע ממה שאתם יודעים על עצמכם וגם אצלן יש הרבה מאוד נתונים שאפשר למחוק, בעיקר אם יצרתם את הפרופיל שלכם לפני שנים רבות כשעוד לא היתה מודעות לפרטיות כמו היום.

4. שלמו לחברת צד שלישי כדי שתעשה את העבודה עבורכם - כמו שבוודאי שמים לב, למחוק את עצמכם מהרשת זו הרבה עבודת נמלים. אבל כמו כל דבר, גם כאן תמצאו ספקי שירות שבשמחה יעשו את זה עבורכם בתשלום. חלק מהשירותים האלה מסופקים על ידי חברות אבטחת מידע וחלק על ידי ספקי שירות ייעודיים. קשה לומר עד כמה השירותים האלה יעילים למשתמשים ישראלים. חלקם יעילים יותר אם אתם גרים בארה"ב או באירופה, אבל אם חשוב לכם לצמצם את החתימה המקוונת שלכם - אולי יהיה שווה לכם לשלם כמה דולרים לחברה כזו.

5. עברו לכלים מוכווני פרטיות - כיום ניתן בקלות לגלוש ברשת מבלי שהאח הגדול יידע מה עשיתם בכל שלב. הכלים האלה חוסמים העברה של מידע לגורמים שונים ובכך למעשה מצמצמים את הנוכחות שלכם אונליין. דפדפנים כמו Brave, פיירפוקס או DuckDuckGo חוסמים קבצי קוקיז או פרסומות ויש גם תוספי חסימת פרסומות לדפדפנים מסחריים, כמו uBlock או אדבלוק. בנוסף, ללא מעט חבילות אנטי-וירוס יש גם כל מיני כלים שחוסמים את הנתונים שמועברים לאתרים אליהם אתם גולשים. אגב, אם אתם ממש פרנואידים תמיד אפשר לעשות שימוש ברשת TOR המוצפנת והמבוזרת ותמיד אפשר לרכוש מנוי לשירות VPN מסחרי שיסתיר את המיקום שלכם ובחלק מהשירותים גם יותר מכך. המתקדמים שביניכם יכולים גם לרכוש סמארטפון או מחשב מאובטח, אבל מדובר בהוצאה גדולה.

6. בדקו את הרשאות האפליקציות בסמארטפון ובמחשב - האם אפליקציית הפנס שלכם צריכה גישה לאנשי הקשר? האם אפליקציית משלוחים צריכה גישה למיקום שלכם? הרשות להגנת הצרכן השיקה לאחרונה כלי שמאפשר לכם להוסיף את מספר הטלפון ולמנוע מהמפרסמים ליצור איתכם קשר, אם הוא מופיע במאגר. זה כלי שיש איתו הרבה בעיות, אבל הוא יותר טוב מכלום. כמו כן, בדקו באופן קבוע באתר haveibeenpwned אם כתבות המייל שלכם או מספר הטלפון דלף. כך תוכלו להחליף אותם או את הסיסמאות במקרה הצורך.

בסך הכל, אין כלי אחד שיודע להסיר את כל המידע שלכם מהרשת. מדובר באוסף של פעולות שנדרש לבצע - ולא כולן יניבו תוצאות בשלב הראשון. ואולם, אם תיישמו לפחות חלק מההמלצות כאן, תוכלו לצמצם מאוד את היקף החשיפה שלכם - גם אם זה ייקח קצת זמן ומאמץ.


תגיות