אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר באינטל מזהיר: "חייבים לעצור את הטירוף. אנחנו רגע לפני היעלמות ההייטק מכאן" צחי וייספלד, סגן נשיא באינטל. "אני יודע שאני מסכן את עתידי המקצועי, אבל עתיד ילדיי חשוב יותר" | צילום: עמית שעל

בכיר באינטל מזהיר: "חייבים לעצור את הטירוף. אנחנו רגע לפני היעלמות ההייטק מכאן"

צחי וייספלד, סגן נשיא באינטל העולמית ומנהל פעילות תוכנית הסטארט־אפים של החברה, מדבר בגילוי לב, בשם עצמו, על הסכנות שבהפיכה המשטרית: "בשבועות האחרונים משהו בי נשבר, ואני לא לבד. אני יודע שאני מסכן את עתידי המקצועי אבל עתיד ילדיי חשוב יותר. אנשים לא מבינים את הנזק שייגרם אם ההפיכה המשטרית תתתרחש״

01.03.2023, 06:00 | מאיר אורבך

"אינני יכול לשתוק יותר, יש לי אחריות גדולה לילדיי ולעתיד שלנו, אנחנו מאבדים את זה בקצב גדול. אמרתי לילדיי שלא אסלח לעצמי אם לא אקום ואדבר' לא משנה מה יהיו התוצאות. חייבים לעצור את הטירוף שמתרחש כאן". כך אומר ל"כלכליסט" סגן נשיא באינטל ומנהל פעילות תוכנית הסטארט־אפים העולמית של ענקית השבבים, צחי וייספלד.

בהפגנות של תעשיית ההייטק נגד ההפיכה המשטרית נפקד עד כה מקומם של התאגידים הרב־לאומיים היושבים בישראל ומעסיקים עשרות אלפי עובדים. תאגידים כמו מיקרוסופט, גוגל, אינטל, מטא ואחרים חוששים מאוד מפגיעת הממשלה. ענקית השבבים אינטל מעסיקה בישראל מעל ל־12 אלף עובדים.

וייספלד שמדבר בשם עצמו ולא בשם אינטל, הוא אחד מוותיקי התעשייה. הוא היה בין מקימי מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בארץ והקים את תוכנית הסטארט־אפ של החברה. הוא הבכיר הראשון מקרב ענקיות הטכנולוגיה שיוצא באופן גלוי נגד ההפיכה המשטרית. הוא מדגיש שאינו מדבר בשם אינטל אלא בשם עצמו בלבד. "אני יודע שאני מסכן את עתידי המקצועי אבל העתיד של ילדיי חשוב לי יותר".

לדבריו, "ראש הממשלה בנימין נתניהו פגש הרבה מנהלים של חברות ענק בינלאומיות, שר הכלכלה ניר ברקת חי ומכיר את תעשיית ההייטק ומבין את הנזק הבלתי הפיך שיכול לקרות. איני מבין איך ברקת לא עוצר את הטירוף הזה ונותן יד להרס של מה שבנינו כאן במשך שנים. יש כאן אנשים שעובדים קשה מאוד לאורך שנים. בנינו תעשייה מדהימה ולא יכול להיות שראש הממשלה לא עוצר את הטירוף הזה.

"אני 30 שנה בתעשייה וראיתי כבר הכל. הקמתי את תוכנית הסטארט־אפ של מיקרוסופט עם תקציבי ענק כשלא הבינו למה המנהל שלהם יושב בישראל. סייעתי להקים הרבה חברות ענק בישראל. עשיתי זאת מכאן כי אני ציוני וישראלי גאה ומחויב לתעשייה. תמיד הצלחתי להסביר למה הכל חייב להיות מנוהל מכאן. הרבה פעמים נקראתי לשכנע מנהלים של חברות רב־לאומיות למה צריך לבוא לכאן. בשבועות האחרונים נשבר בי משהו ואני לא היחיד שזה קורה לו".

וייספלד אומר כי "לאנשים כמוני בחברות הרב־לאומיות זה לא טריוויאלי לדבר ואנשים לא מבינים את גודל הסכנה של לאבד את מה שאני ודומים לו מייצגים. בין הגורמים שהובילו אותי לדבר ולצאת מהשבלול שלי היו הקריאות לאנשים כמו עינת גז (מנכ"לית היוניקורן פאפאיה גלובל) ותום ליבנה (מייסד הסטארט־אפ ורביט) 'בוגדים' ו'תסתלקו מישראל' אחרי שהעזו לדבר בגנות ההפיכה המשטרית – זה הרתיח אותי. אנשים לא מבינים מה עומד מאחורי האמירות. אם אנשים כמו עינת גז ודומיה ייקחו מכאן את החברות שלהם, זה תחילת הסוף".

לדבריו, "חזרתי לכאן אחרי הרבה שנים כי רציתי שילדיי יגדלו כאן. אם אני עוזב, המשמעות היא שהתקנים שלי עוזבים, לא יהיה צורך יותר בישראל ובמשרדים כאן. ההחלטות שאני תומך בהן כאן ובעבר גם במיקרוסופט הן החלטות של מאות מיליוני דולרים שלא יגיעו יותר לישראל. החברות הרב־לאומיות שמחזיקות כאן עשרות אלפי אנשים יתחילו להיעלם לאט לאט. חברות רב־לאומיות יעדיפו מקומות אחרים. ייתכן שאנחנו בנקודה שכבר לא נוכל לעצור אותה. זה לא ייעצר אצלי וזה רק יתחיל כאן ויעלה לכל המנהלים. אנחנו רגע לפני היעלמות ההייטק מכאן. אנשים לא מבינים את הנזק שייגרם אם ההפיכה המשטרית הזו תתרחש".

וייספלד מספר כי "השיח בקרב משקיעים שאיתם אני מדבר כולל הרבה מאוד תהיות מצדם. מצב ההייטק מאוד רגיש וקשה להסביר למה את מעט ההשקעות שעושים צריך עדיין לעשות כאן. אנחנו רוצים לעשות ורוצים לתקן אך קרובים לנקודת האל־חזור שבה לא יהיה יותר הייטק שמגיע לארץ".

הוא מוסיף כי "היו לנו חיים נפלאים מעבר לים אבל החזרנו את הילדים לכאן כי רצינו זאת. כעת אנחנו חשים שזה נהרס ולי יש את האפשרות לבחור. לא הייתי רוצה שאף אחד מהחברות שבארץ יקבלו החלטות שחלק מהשיקול שלהן יהיה על בסיס המצב הפוליטי בישראל. ב־2023 ו־2024 העולם יהיה במציאות שלא היה בה הרבה שנים, שתכלול החלטות קשות של צמצומים. אני לא רוצה שבאוסף השיקולים יהיה 'בוא נקטין סיכון לישראל'. אם זה ייכנס יהיה קשה מאוד לעצור את זה ואנחנו קרובים מאוד לשם בשנתיים הקרובות. ישראל הופכת להיות מסוכנת מאוד לחברות אלו בתקופה שבה כל העולם הכלכלי סוער".

תגיות