אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אף אחד לא יודע אם השווקים הגיעו לתחתית" הראל גילאון | אמנדה סורודוי

"אף אחד לא יודע אם השווקים הגיעו לתחתית"

הראל גילאון, מנכ"ל משותף באופנהיימר ישראל, סקפטי בנוגע ליכולת של הפד ליצור "נחיתה רכה" לכלכלה, מאמין שהתנודות האגרסיביות יימשכו עוד כחצי שנה, ושגם שוק הנדל"ן המקומי מאוים

18.06.2022, 22:27 | אמיר פרגר

העצבנות והטלטלות בשווקים נמשכות. וול סטריט אמנם הגיבה בעליות להחלטת הפד להעלות את הריבית ב־0.75% נוספים ביום רביעי, אך בחמישי נרשמו ירידות, ולאחר העליות של שישי, מדד S&P 500 סיים את השבוע בירידה של 5.8% - הירידה השבועית החדה ביותר מאז מרץ 2020. מדד הדאו ג'ונס חתם את השבוע בירידה של 4.8%, הירידה השבועית הקשה ביותר מאז אוקטובר 2020. "השוק מגיב באופן תנודתי ולא תמיד ברור. היה ניתן לצפות שהשווקים יגיבו בירידות להודעת הפד על העלאת הריבית, אך הם רשמו דווקא עליות, וזאת מכיוון שהמשקיעים ראו בצעד של הנגיד ג'רום פאוול איתות חיובי ביחס לנחישות שלו להילחם באינפלציה", אמר הראל גילאון, מנכ"ל משותף באופנהיימר ישראל, בשיחה עם "כלכליסט".

לדבריו, "יש רצף של גורמים שמאיימים על הכלכלה העולמית ומזינים זה את זה, ואף שהם איתנו כבר לאורך זמן הם עדיין רלבנטיים, ואף אחד לא יכול להבטיח שהגענו לתחתית מבחינת ההשפעה שלהם". בין הגורמים האלה הזכיר גילאון את השיבוש בשרשראות האספקה והסחורות, מחירי האנרגיה והפתעות שעוד נכונות לנו מצד הקורונה. להערכת גילאון, "התנודות בשווקים צפויות להימשך בחצי השנה הקרובה, כשבין לבין נוכל לראות לא מעט אירועים נקודתיים של Turn Market Rally - עליות חדות שעשויות לגרום למשקיעים לחשוב שאלו הן נקודות מפנה, אך בפועל הן יהיו מתוחמות בין רצפים של ירידות מתמשכות".

לדעת גילאון, "המצב אינו גרוע כפי שהיה לאחר פיגועי 11 בספטמבר ב־2001, אך השווקים צריכים להיגמל מההרחבה הכמותית ומסביבת הריבית האפסית שנקטו הבנקים המרכזיים כחלק ממאמצי ההתאוששות מהקורונה, ויש לכך מחיר בדמות ההעלאות הריבית".

גילאון מזכיר כי החשש הגדול הוא שהמלחמה באינפלציה תוביל להאטה עד לכדי מיתון, ומציין כי אינו מאמין שהפד יצליח במשימה להוביל את הכלכלה ל"נחיתה רכה" מהאינפלציה. זאת כיוון שלא ראה עד כה מקרים שבהם ניסיונות כאלה הצליחו. להערכתו, "רמת המינוף כה גבוהה וכמות השחקנים כל כך גדולה, שהיכולת לנווט את התנודות נמוכה, ואלה יהיו אגרסיביות". לדבריו, יש כבר סימנים להאטה בביקושים, והוא מציין כדוגמה קרנות הון סיכון שהודיעו כי בשנתיים הקרובות לא יפנו כספים לגיוסים חדשים.

בכל הקשור לישראל גילאון מזהיר כי "האינפלציה והריבית העולה מאיימות על שוק הנדל"ן המקומי, ובכך גם על הבנקים שמממנים אותו". להשקפתו, משקי בית רבים שנטלו משכנתאות תוך שהסתמכו על סביבת הריבית הנמוכה עשויים למצוא את עצמם מתמודדים מול דרישה להחזרים גבוהים יותר בשל עלית הריביות על המשכנתאות וההלוואות, שמגיעה במקביל לעלייה בהוצאות המחייה השונות בשל האינפלציה.

עם זאת, גילאון שומר על אופטימיות: "השווקים התאוששו מכל המשברים ואף הגיעו לשיאים שלא היו בהם בימים שטרם המשבר".

תגיות