אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון היחיד לרצועת עזה: החזרתה למצרים אילון גנור | צילום: תומי הרפז

דעה

הפתרון היחיד לרצועת עזה: החזרתה למצרים

הדבר האחרון שמצרים, הסובלת כבר שנים מאכלוס יתר, מעוניינת בו כעת הוא תוספת של 2 מיליון עזתים לשטחה. מצד שני, היזם והצלם ד"ר אילון גנור, מצבה הכלכלי הרעוע של המדינה שכמעט לאורך כל ההיסטוריה המודרנית הייתה הריבון בעזה, עשוי לאלץ אותה להסכים לכך

19.10.2023, 19:23 | ד"ר אילון גנור

בעיית אכלוס היתר של מצרים היא בעיה מוכרת מזה דורות. בשנת 1831 עלה איברהים פאשא, בנו המאומץ של שליט מצרים דאז מוחמד עלי בראש, עם צבא בן 40,000 חיילים מצריים צפונה, לעבר שטחי ארץ ישראל וסוריה במרד שהצליח נגד השליט העותומני. הוא כבש את עזה לאחר מצור אכזרי של שישה חודשים ובהמשך הצפין לעכו ולמעשה כבש את כל שטחי ישראל וחלקים נרחבים מסוריה.

במסגרת כיבוש זה החליט שליט מצרים מוחמד עלי, שהיה מאוד רגיש לבעית אכלוס היתר במצרים כבר אז להעביר תושבי כפרים שלמים ממצרים העילית לתוך שטחי ישראל כחלק מפיתרון בעיית איכלוס היתר במצרים. כך נוצרו שכונות שלמות חדשות סביב יפו, למשל, שנקראו על שם הכפרים המקוריים במצרים עילית. מכאן שמן של אבו כביר, ג'לג'וליה, עג'מי ועוד. אלה שמות הכפרים המקוריים במצרים, מהם הובאו תושבי השכונות שנקראות כך עד היום.

בדרכו עבר פאשא גם בעזה, בה התיישבו רבים מ-40,000 חייליו, שרבים מהם הקימו גם ישובים צפוניים יותר, בין השאר בגליל ובאזור יפו. תושבים ערבים רבים ביפו שעימם שוחחתי לאורך השנים הכירו היטב את ההיסטוריה ואת מוצאם המצרי של משפחותיהם 6 או 7 דורות אחורה, בהתיחסות ישירה לצבאו של פאשא.בשעתו, פאשא התקבל על ידי תושביה היהודים של ארץ ישראל כמשחרר ומושיע מידם הקשה של העותומנים היות והקל מעליהם בחופש תפילה וגישה לכותל.

מאז 1831 היתה עזה תחת שלטון מצרי, שמאז 1948 החל להגדירה כ"פלשתינית" במסגרת התנגדותו לציונות ולהקמת מדינת ישראל ולכן יצר באיזור רפיח חיץ בינה לבין מצרים. בנאום שנשא נשיא מצרים ב-17 לאוקטובר אמר א-סיסי כי מצרים לא תרשה להכניס את תושבי עזה לסיני, משום שאלה, לטענתה, יגרמו לחיכוחים בין מצרים לישראל שיסכנו מאוד את השלום בין שתי המדינות.

נשיא מצרים מכיר היטב את ההיסטוריה ואת תולדותיה של עזה - מה שלא ניתן כנראה לאמר על מנהיגי ישראל, ולכן יצא בהודעתו מחשש לחיבור מחודש בין העזתים לבין מצרים.

הטעות האסטרטגית הישראלית נובעת מבורות וחוסר היכרות עם ההיסטוריה. ישראל לא צריכה לדרוש את דחיפת העזתים למצרים. היא צריכה לדרוש את חזרת המצרים לשליטה על עזה כחלק ממצרים, כפי שהיה לאורך רוב ההיסטוריה המודרנית. המצרים הם החידים שידעו לכפות שלטון בעזה כפי שידעו לעשות עם האחים המוסלמים במצרים עצמה.

אנו צפויים להתנגדות מסיבית מצד מצרים לדרישה כזו. מאז מוחמד עלי, "המודעות המצרית" לאוכלוסיה עודפת ולצורך בצמצום האוכלוסיה לאור המועקה הכלכלית והשלטונית רק הולכת וגדלה - והיא תגדל עוד יותר אם האמריקאים יוסטו מ"פתרון שתי המדינות לפיתרון "עזה היא מצרים". כדי לממש פיתרון זה נדרש סיוע כלכלי אמריקאי, כמו גם של מדינות נוספות כולל ישראל, למצרים. כלומר, יש להפוך את הנושא למו"מ עסקי: האם 50 מיליארד דולר כסיוע למצרים לאורך עשר שנים כדי לתמוך בחזרתם לעזה יספיקו? אולי שווה לנסות.

ד"ר אילון גנור הוא יזם הייטק, מייסד וולקטק וצלם מקצועי

תגיות