אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה לא מצליחה להתמודד עם עליות המחירים וזורקת את האשמה על המגזר העסקי חן שרייבר נשיא לשכת רואי חשבון בישראל | צילום: ניב קנטור

דעה

הממשלה לא מצליחה להתמודד עם עליות המחירים וזורקת את האשמה על המגזר העסקי

סימון חברות והתמודדות מתישה עם בירוקרטיה אינה הדרך לייצר שותפות אמיתית וגורלית בעת הזאת. אני מצפה מההנהגה למצוא ולייצר פתרונות מהשורש בשביל לטפל בבעיות רציניות ועמוקות, ולא להסית את האשמה למגזר המייצר

07.03.2024, 12:13 | חן שרייבר

כמה קל לזרוק תפוח אדמה לוהט שאף אחד לא רוצה ואולי גם לא יכול להתמודד איתו ובכך לקוות ש"מישהו אחר" יספוג את הנזקים. ככה בדיוק נראה הניסיון של הממשלה להתמודד עם גל עליות המחירים, שאם לא היינו עדיין במלחמה, היה כנראה הנושא המרכזי בעל סדר היום.

האיומים בחרם, "קואליציית רשתות", סימון מוצרים על ידי מדבקות שחורות, היוזמות של שר הכלכלה ברקת, הן לא אחר מאשר גימיקים שנועדו בעיקר ליצור כותרות על גבן של החברות. אני מניח שגם הוא יודע, שאפילו אם תהיה הורדה מסוימת של המחירים בשל מדיניות זו, היא תהיה רגעית ולא משמעותית כלל לציבור הרחב. מעניין לעומת זאת, מה חושב שר הכלכלה על תקציב המדינה והממשלה המנופחת בעת המלחמה. האם ברקת עתיד להוציא לממשלה "מדבקה שחורה"?

מבלי להיכנס לפוליטיקה של תקציב המדינה, קשה שלא למתוח ביקורת על אי הרצון לבצע קיצוצים במשרדים מסוימים שיכולים וצריכים להתמזג עם משרדים אחרים, בטח בעת הזו של המלחמה. את המימון להוצאותיה של הממשלה יישא הציבור שישלם יותר בשנה הבאה על כלל השירותים והמוצרים כאשר המע"מ יעלה בעוד אחוז אחד - וזה המון.

נקודה נוספת ומרגיזה שמצביעה על הניתוק של המדינה מהמגזר העסקי היא סוגית הפערים בתשלום הפיצויים. במקום שיתוקנו במהרה הליקויים והפערים בתשלום לבעלי העסקים המילואימניקים ולתושבים הזכאים, דווקא שם אין מי שיסמן את החולייה החלשה בדמות מדבקה שחורה. אנו בלשכת רואי החשבון קיבלנו פניות רבות של בעלי עסקים בדרום, בצפון ועל מדי ב', מאלו שלא קיבלו את המגיע להם בכל התקופה הזו. האם את המאמץ, הקריאטיביות וההשקעה של משרד הכלכלה לא ראוי יותר להפנות בשביל לסייע להם?

ויש גם דוגמה נוספת על כך שהמדינה מציבה בינה לבין המגזר העסקי חוצץ גבוה, והיא החלת פיילוט לתוכנית חשבוניות ישראל. במשך חודשים ארוכים התרעתי בפני האוצר ורשות המסים שהעסקים אינם מוכנים לתחילתו של המודל שעל פיו הם יצטרכו לאשר את כל העסקאות של מעל ל-25 אלף שקל עם רשות המסים באמצעות מערכת ממוחשבת. בתחילת המלחמה דחתה רשות המסים את יישומה לסוף חודש מרץ וכעת לאחר מפגש משותף שערכנו יחד קבעה הרשות דחייה של חודש נוסף. אני יודע באופן אישי שנעשים כאן מאמצים של האוצר, אבל שוב דווקא בעת הזו היית מצפה מהמדינה שתפחית את הבירוקרטיה לעסקים עד כמה שניתן ותאפשר להם זמן התארגנות ארוך ונוח יותר.

חשוב להזכיר כי העסקים הם אינם האויב. הם מייצרים מקומות תעסוקה ומצמיחים את המשק. סימון חברות והתמודדות מתישה עם בירוקרטיה אינה הדרך לייצר שותפות אמיתית וגורלית בעת הזאת. אני מצפה מההנהגה למצוא ולייצר פתרונות מהשורש בשביל לטפל בבעיות רציניות ועמוקות, ולא להסית את האשמה למגזר המייצר.

חן שרייבר הוא נשיא לשכת רואי החשבון בישראל


תגיות