נמצאה דרך לחדש את מרכז עתלית: הפרד ובנה
מתווה שאישרה חוף הכרמל משפר את הכדאיות לחידוש גבעת קנדי. במזרח יבוצע "עיבוי־בינוי", במערב יבוצע פינוי־בינוי, וכן יינתנו שטחי השלמה
מליאת המועצה האזורית חוף כרמל אישרה בחודש שעבר מתווה להתחדשות מבני השיכון של מתחם גבעת קנדי במרכז היישוב עתלית. המתחם, הנמצא בנקודה הגבוהה ביותר בעתלית, הוא אי של הזנחה בתוך היישוב המבוקש והמטופח. ב־2009 אושרה תוכנית לב עתלית, שעסקה במתחם, וב־2020 הוא הוכרז כמתחם מועדף לדיור, אולם עד כה לא נוצר מנגנון שיהפוך את המהלך לכלכלי. גיבוש המתווה בין המועצה האזורית, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומשרד הבינוי והשיכון עשוי להביא לשינוי המיוחל.
המתווה המוצע מחלק את גבעת קנדי לשניים. החלק המזרחי, שהוא חדש יותר, מיועד ל"עיבוי־בינוי", תהליך שכולל תוספת דירות למבנים קיימים והרחבתם. החלק המערבי, שהוא במצב גרוע יותר, יעבור פינוי־בינוי, שהוא תהליך התחדשות יקר יותר. את כמות הדירות הנוספת הנדרשת להפיכת הפרויקט לכלכלי יתאפשר לבנות בשני מגרשים נוספים, האחד משמש כיום למבני ציבור והשני שטח ריק.
מתחם גבעת קנדי, שגבולותיו הם הרחובות החרוב ממערב, הסלע מצפון והזית ממזרח, כולל 14 מבני "רכבת" בני ארבע קומות ובהם 243 דירות, מבנה מסחרי, מבנה ספורט וקופת חולים. על פי התכנון המוצע, ייבנו במקום 556 דירות נוספות במבנים בגובה של שבע עד עשר קומות, ובסך הכל 268 דירות ייבנו במבנים קיימים שיעברו עיבוי, 175 דירות ייבנו במקום מבנים קיימים שייהרסו (פינוי־בינוי), ועוד 356 דירות ייבנו בשטח סמוך שמתפקד כעת כשטח ציבורי.
אסיף איזק, ראש המועצה האזורית חוף כרמל, מספר שמתחם גבעת קנדי "נשאר מאחור" בהשוואה לשאר היישוב: "עד היום היה קושי לפתח את המקום הזה כי הפרויקט לא היה כלכלי. מצד שני, הביקוש בעתלית הוא אדיר. יש נהירה של זוגות צעירים שלא דומה לשום יישוב אחר במועצה. מה שהוציא את הפרויקט מהבוץ היה ההירתמות של רמ"י שקבעה "שטח הזנק" (שטח של 15 דונם שנמצא צפונית למתחם ומשווק תחילה). הרעיון היה לייצר עלייה של ערכי הקרקע ולהפוך את העסקה ליותר כלכלית, והשלב השני הוא שימוש בשטחי השלמה במשולש עין כרמל. הכוונה היא שאת יחידות הדיור שלא ניתן לבנות במתחם קנדי ניתן יהיה לבנות שם. בנוסף לכך התמורות של היטלי ההשבחה ילכו לטובת הפרויקט עצמו".
גורי נדלר, מנהל אגף תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מסביר שהחידוש של מנגנון מימוש הפרויקט הוא השלביות. מכיוון שזוהה כי לא תיווצר כדאיות כלכלית בשיטה של פינוי־בינוי, גם אם יתווספו שטחי השלמה, הוצע כי חלק מהפרויקט יתבצע בשיטה של עיבוי־בינוי.
איתי שפרן, סמנכ"ל מכון גיאוקרטוגרפיה, סבור שלהתחדשות במרכז עתלית יהיה מחיר: "לעתלית כניסה ויציאה אחת, עומסי תנועה בבקרים ביציאה מהיישוב, ובכלל תפוסת מבני הציבור ביישוב בעודף משמעותי".
לדבריו, היישוב עובר כעת תהליך מואץ של ג'נטריפיקציה: "נוצר היום מצב שבו לתושב עתלית הוותיקה משתלם להשכיר את הבית ברשותו ולעבור לטירת כרמל הסמוכה".