אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניו-מד אנרג'י רוצה להעלות את המחיר בעסקת המיזוג עם BP וחברת הנפט מאבו דאבי מאגר הגז לוויתן של ניומד | צילום: REUTERS/Ari Rabinovitch

ניו-מד אנרג'י רוצה להעלות את המחיר בעסקת המיזוג עם BP וחברת הנפט מאבו דאבי

לפי דיווחים בתקשורת העולמית, ניומד מעוניינת להגדיל ב-10% את המחיר שישלמו ענקיות האנרגיה כדי להיכנס כשותפות של 50% בחברה, לצד בעלת השליטה הקיימת קבוצת דלק; המשמעות בפועל היא תוספת של 700 מיליון שקל לתמורה בעסקה המקורית

02.10.2023, 13:22 | עדיאל איתן מוסטקי

האם עסקת הענק שמגבשת הבעלים של מאגר לווייתן תיכנס לסחרור? ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, המחזיקה ב-45% ממאגר הגז לווייתן, מבקשת להעלות ב-10% את המחיר בעסקה המתגבשת מול ענקיות האנרגיה בריטיש פטרוליום (BP) וחברת הנפט והגז הלאומית של אבו דאבי אדנוק (ADNOC).

על הבקשה המתגבשת דווח בבלומברג וברויטרס. בחודש מרץ האחרון הודיעה ניו-מד (שאותה מנהל יוסי אבו), על קבלת הצעה משתי ענקיות האנרגיה לרכוש 50% מהחברה, בעסקה שתהפוך אותה לפרטית.

המחיר למניה בהצעה עמד על 12.05 שקל ושיקף לניו-מד אנרג'י שווי של 14.1 מיליארד שקל, פרמיה של 72% באותה העת.
אולם מאז נסגר רוב הפער וכיום ניו-מד אנרג'י נסחרת בשווי שוק של 13.9 מיליארד שקל. זאת במקביל לעלייה המהירה במחירי הנפט והגז בשווקים הגלובליים.

במסגרת ההצעה המקורית, BP ואדנוק אמורות לרכוש 5% מניומד מידי קבוצת דלק ו-45% מידי הציבור בתמורה כוללת של כ-7 מיליארד שקל ובכך להגיע לאחזקה שווה לשל קבוצת דלק. ניומד דורשת עתה למעשה תוספת של כ-700 מיליון שקל להצעה המקורית.

על פי הדיווחים, לצורך בחינת הגשת הדרישה הקימה ניו-מד אנרג'י ועדה בלתי תלויה שבה חברים הדח"צים עמוס ירון, שהיה מנכ"ל משרד הביטחון בעבר, פרופ' אפרים צדקה ויעקב ז'ק. ניו-מד סירבה להתייחס לדיווחים.

ברקע העסקה לרכישת 50% מניו מד אנרג'י עומדת סוגיית ייצוא הגז ממאגר לווייתן. השותפות במאגר ביקשו להגדיל את היתר הייצוא בכ-175 BCM (מתוך כ-600 BCM במאגר לווייתן).

בימים אלה פועל צוות ממשלתי הכולל חברים ממשרד האנרגיה, משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה שבראשות אבי שמחון, שמגבשים מתווה שיסדיר את האופן שבו יותר הייצוא ואת הכמויות שיוכלו לייצא מהמאגר. ישנן כמה חלופות שנבחנות בצוות, בין היתר מתן אישור להקמת צינור לייצוא גז לטורקיה או הקמת מתקן הנזלה ימי (FLNG), שיאפשר לשותפות המחזיקות במאגר לייצא גז טבעי לכל רחבי העולם.

היתרון של מתקן FLNG הוא היכולת לייצא גז טבעי לכל העולם במכליות, כך שהתלות במדינות אליהם יש תשתית הולכה פוחתת (מצרים וירדן). מצד שני, הליך הנזלת הגז יקר ומוביל לאובדן של חלק מהגז הטבעי.



תגיות