אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לטובת המפונים: המדינה תאפשר ליזמים לחתום על הסכמי שכירות ישירות מול הקיבוץ חלק מהבניינים שאליהם עברו חברי קיבוץ ניר עוז בשכונת כרמי גת | צילום: דנה קופל

לטובת המפונים: המדינה תאפשר ליזמים לחתום על הסכמי שכירות ישירות מול הקיבוץ

ההחלטה אמורה לפטור את המפונים מלחתום על חוזי דיור פרטניים מול היזם כך שהחוזה ייחתם רק מול האגודה השיתופית או מול גורם מתווך אחר שיקבע; עד כה אוכלסו שני מתחמים על ידי מפונים בקרית גת ובת"א, ובימים אלה מתנהל מו"מ לעסקה שלישית לאכלוס מפונים

04.01.2024, 19:13 | דותן לוי

רשות ההשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה ורשות המסים יאפשרו ליזמים להשכיר את דירות המגורים במסגרת חוק עידוד השקעות הון – דיור להשכרה, כך שהסכם השכירות יהיה עבור כל הנכס לכלל הקהילה. הוא ייחתם ישירות אל מול האגודה השיתופית במקרה שמדובר בקיבוצים ומושבים, ומול גורם מתווך אחר עליו יוחלט עליו במקרה שמדובר בישובים קהילתיים או עירוניים, כולל מול המדינה.

המטרה בהטבה היא להקל את ההליך הבירוקרטי הכרוך בהחתמה של כל אחד מהמפונים על חוזה ישיר אל מול היזם, בעל הנכס, כפי שנעשה בכל פרויקט מסוג זה. באותה המידה שהדבר מקל על המפונים, ההטבה מקלה גם על היזמים שיוכלו להשכיר את כלל המבנה לגורם יחיד שגם יהיה בקשר רציף עם הקהילה וישמש כאיש הקשר עמה. מעבר להטבה זו שכאמור עיקרה הוא הקלה על המפונים, אין הטבות נוספות ליזמים, ומסלולי ההשכרה במסגרת חוק עידוד השקעות הון נותרו בעינם.

כיום ישנם שני מסלולי השכרה עיקריים לבעלי הנכסים, המסלול הקצר שהוארך עד לסוף מרץ 2024 מאפשר ליזמים להשכיר את הדירות שברשותם לתקופה של 5 שנים בלבד, ובמקביל ניתן לבחור כעת את המסלול שבו הדירות מושכרות לתקופה של 15 שנה. עד כה אוכלסו שני פרויקטים במפוני עוטף עזה: 136 משפחות מקיבוץ ניר עוז אכלסו פרויקט להשכרה בשכונת כרמי גת בקרית גת, וכ-140 משפחות מקיבוץ רעים נכנסו לפרויקט ברחוב הרצל בתל אביב. כמו כן בימים אלה מתנהל מו"מ על אכלוס קבוצה נוספת של מפונים לפרויקט נוסף.

למרות השוני העצום בין מגורים במבנים רבי קומות לבין המגורים מהם הגיעו בקיבוצים, פתרון הדיור להשכרה מאפשר למפונים לגור יחד ולשמור עליהם כקהילה. כמו כן יש אפשרות לייצר בפרויקטים מרחבים משותפים כגון: חדר אוכל, גני ילדים, ומועדון חברים.

למרות היעילות שבה הפרויקטים הללו הצליחו לייצר פתרון מהיר וזמין למפונים, בימים אלה מתרחשת בריחה המונית של יזמים מהתחום שהפך להיות בלתי כדאי כלכלית. המודל העסקי מתבסס על תשואה שוטפת והשבחה אל מול עלויות מימון. אלא שבשל עליית הריבית והקיפאון במחירי הדירות, הפרויקטים הקיימים כיום יצאו ממעגל הרווחיות.


תגיות