אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשל קושי בתקשורת עם פיקוד העורף: 60 דיירי פרויקט תמ"א שהסתיים באשדוד תקועים ללא ממ"ד אשדוד | צילום: איתמר יחזקאל

בשל קושי בתקשורת עם פיקוד העורף: 60 דיירי פרויקט תמ"א שהסתיים באשדוד תקועים ללא ממ"ד

בניית הפרויקט ברחוב דב גור הסתיימה, אולם 32 בעלי הדירות לא רשאים להשתמש בממ"דים ו-28 רוכשים לא יכולים להיכנס לדירות. המכשול הוא פיקוד העורף שבגלל תקלה באטימות דלת הממ"ד מסרב לתת אישור אכלוס. פיקוד העורף: "כשמגיבים לנו באתר זה מחדש זמן המתנה - לכן המענה איטי"

01.11.2023, 19:17 | גיא נרדי

בניית פרויקט התמ"א 38/1 (נקודתית) ברחוב דב גור 43-45 הסתיימה לאחרונה, אולם לא רק ש-32 בעלי הדירות הקיימות לא רשאים להשתמש בממ"דים שלהם, אלא גם 28 רוכשי הדירות החדשות לא יכולים להיכנס לדירות שרכשו. המכשול הוא פיקוד העורף שבגלל תקלה באטימות דלת הממ"ד, כך על פי היזם והקבלן, מסרב לתת אישור איכלוס. הסיפור מלמד על האתגרים שאיתם מתמודדים יזמים ובעלי דירות המעורבים בהתחדשות עירונית נקודתית (תמ"א 38) בזמן המלחמה.

עו"ד ורואה החשבון יוסי שקד הוא מנכ"ל חברת דניאל פרויקטים, שמתמחה בעיקר בהתחדשות עירונית במתכונת תמ"א 38. החברה בונה בעיקר באשדוד, שם יש לה פרויקטים, בשלבים שונים של גמר, תכנון או ביצוע, ברחובות רבי עקיבא, ההסתדרות ודב גור. לדברי שקד, בגלל תקלה הקשורה לממ"דים, בפיקוד העורף (הג"א) לא מוכנים לתת אישור לאכלוס הפרויקט ברחוב דב גור: "למזלם של בעלי הדירות שגרים באתר הפרויקט כבר הסתיים ולכן הם משתמשים בממ"דים, כביכול באופן לא חוקי, בלי אישור הג"א. הבעיה היא ש-28 הדיירים החדשים לא יכולים להיכנס לדירות ונאלצים לגור בדירות שכורות בלי ממ"דים. מה שמטריד זה שהג"א אמרו שרק אחרי המלחמה יבואו לביקורת נוספת: "רק אחרי שנחזור לשגרה מלאה".

תשובתה של רס"ן עדי שטרית, המהנדסת הראשית של מרחב דרום בפיקוד העורף, לפניותיו החוזרות ונישנות של יוסי שקד, שנשלחה היום במייל, היא דוגמא לשרירות הבירוקרטיה: "כשאתם מגיבים לנו במערכת (אתר מקוון) בזמן שהתיק ממתין לטיפולינו, אתם מחדשים את זמן ההמתנה ל-18 יום נוספים, ולכן לא קיבלת מענה מהיר. כמו כן, אני רואה שדביר כתב לכם במערכת בתאריך 12.10 אודות ההשלמות הנדרשות בעבור דירה 15, והתיק היה אצלכם עד ה-23/10 מבלי להחזיר אלינו להמשך טיפול. מאז, פשוט הגבתם לנו על התיק המון פעמים וכך הארכתם את זמן התגובה שוב ושוב לשווא". כל זה בתקופת המלחמה, כשהדיירים לא יכולים להשתמש בממ"דים.

שקד מספר שלחברה עוד פרויקט באותו רחוב (דב גור 32-34, 35-37) שתוכניתו כבר קיבלה את אישור הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אך יש סימן שאלה רציני באשר למועד מימושה: "כל קבלני הביצוע הם מיהודה ושומרון' ההתלבטות שלנו כחברה היא מה לעשות. יש התנגדות של הדיירים להעסקת פועלים ערבים וגם לנו לא ברורה מדיניות הממשלה בנושא. יש לנו קבלנים שאנחנו עובדים איתם בעיניים עצומות ופתאום נצטרך להתחיל מאפס".

הוא מעיד שאצל בעלי הדירות בפרויקטים שלו יש מצוקה אדירה: "הם ממש מתחננים, מבקשים שנעזוב את הג"א, ניתן להם מפתחות ושיתנו להם לישון בשקט. גם אלה בפרויקטים שלא יתממשו בעתיד הקרוב מוטרדים כי אין להם ממ"דים. בחדרי המדרגות של בנייני השיכון הישנים אי אפשר לשהות בעת הפגזת טילים. הם פתוחים לגמרי. בעירייה מנסים לעזור, אבל ידיהם כבולות. אני מזהה אטימות מצד הג"א. הם מושכים ומגלגלים אותי מאחד לשני".

שקד לא אופטימי במיוחד: "אף אחד לא יודע איך זה יסתיים. זורקים שיביאו 80 אלף פועלים מהודו ומולדובה. אז חברות כוח האדם יחגגו, אבל ייקח זמן עד שיקלטו אותם, ועד שיצליחו לנהל אותם. ברמה שלנו, להסביר לפועלים האלה את מהות העבודה ייקח הרבה מאד זמן. ענף הנדל"ן עדיין מנסה לעכל את הריבית הגבוהה ואז באה המלחמה ועכשיו יש את נושא כוח האדם. אני לא מתיימר לדעת מה הולך להיות, אבל הכל ביחד זה מכה רצינית לקטר הנדל"ן".

ברקע הדברים יש להזכיר כי באשדוד כמות גדולה ביותר של פרויקטי תמ"א 38/1 (התחדשות עירונית נקודתית). על פי הערכה, יש מעל 4,500 דירות קיימות שיקבלו חיזוק וממ"ד, שאליהן יש להוסיף עוד 4,000 דירות חדשות. בעיר יש עוד לפחות 3,500 דירות שצריכות לעבור פינוי בינוי (התחדשות עירונית מתחמית).

תגובת דובר צה"ל: "בעקבות פנייה שהתקבלה מדיירי הבניין אודות תקלות בממ"ד, פיקוד העורף ערך ביקורת במטרה לאבחן את תקינות הממ"ד ועמידתו בתקנים הנדרשים. ממצאי הביקורת העלו כי ישנם ליקויים, עליהם פיקוד העורף התריע בפני הקבלן לצורך תיקונם. אכלוס המבנה לא יתאפשר עד תיקון כלל הליקויים שהועלו בביקורת. צה"ל מדגיש כי עמידה בתקני המיגון נועדה להצלת חיים".

תגיות