אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה וחצי לאחר שאושר: האם מחר הסדר החוב של פטרוכימיים יגיע לסיומו עדי פדרמן, מבעלי השליטה בפטרוכימיים | צילום: אוראל כהן

שנה וחצי לאחר שאושר: האם מחר הסדר החוב של פטרוכימיים יגיע לסיומו

מחזיקי האג"ח של פטרוכימיים יתכנסו מחר לאשר פשרה הנוגעת להחזר הוצאות ביחס להסדר החוב. בחודש שעבר רשות החברות המליצה לא להעניק היתר שליטה בבזן לגרין אויל של אדר שוורץ ואוהד שוורץ, חתניו של בני שטיינמץ, ומייקל בוברוב, נציגה בישראל לשעבר של טרפיגורה העולמית. זאת בשל חשד לקשרים של טרפיגורה, שהעניקה מימון לעסקה, לגורמים עוינים

06.02.2024, 17:27 | גולן חזני

האם מחר יגיע לסופו הסדר החוב של פטרוכימיים, כמעט שנה וחצי לאחר שאושר על ידי בית המשפט? מחר יתכנסו מחזיקי האג"ח של פטרוכימיים, כדי להצביע בפעם השלישית על פשרה מול החברה, שבמסגרתה היא תשלם להם 3.75 מיליון שקל כהחזר הוצאות עבור ההסדר שאושר בספטמבר 2022. ככל שיושג רוב מבין המחזיקים לאישור הפשרה, יגיע הסדר החוב לסיומו המוחלט.

פטרוכימיים הגיעה להסדר חוב בשל חובות של 1.67 מיליארד שקל למחזיקי ארבעת סדרות האג"ח שלה, שלא איפשר לה לממש זכות סירוב ראשונה ולקנות 16.7% ממניות בזן מידי החברה לישראל. על מנת לבצע את העסקה, היה צורך להגיע להבנות מול הנושים. ההסדר כלל תספורת של 1.2 מיליארד שקל, המרת חוב למניות, הנפקת סדרת אג"ח חדשה בהיקף של 485 מיליון שקל והזרמה של 100 מיליון שקל מצד בעלי השליטה. ההזרמה בוצעה על ידי חברה בשם גרין אלסקה, שבה מחזיקים בחלקים שווים בעלי השליטה הקיימים בפטרוכימיים – דיוויד ועדי פדרמן, אלכס פסל ויעקב גוטשטיין – וחברה בשם גרין אויל, שבה מחזיקים שני חתניו של בני שטיינמץ, איתן ואדר שוורץ, ומייקל בוברוב, שהיה הנציג בישראל של ענקית האנרגיה והסחורות הבינלאומית טרפיגורה. מתווה העסקה הזו הופך את גרין אויל לשותפה בגרעין השליטה בפטרוכימיים ובזן, ומכיוון שמדובר בנכס חיוני, היה צורך לבקש ולקבל היתר שליטה מהמדינה.

כזכור, לפני שבועיים רשות החברות הודיעה כי היא שוקלת להמליץ שלא להעניק היתר בפטרוכימיים ובזן לגרין אויל של שוורץ, שוורץ ובוברוב, בנימוק שזרועות הביטחון מתנגדות למתן ההיתר, זאת בשל חשד לקשר בין טרפיגורה העולמית, שהיא הגורם המממן של העסקה, לבין גורמים עוינים – גרורות של איראן, שהיא מדינת אויב. נדגיש כי חוות הדעת של גורמי הביטחון בעניין החשד לקשרים עם גורמים עוינים הקשורים באיראן התייחסה אך ורק לגורם המממן – חברת טרפיגורה האירופית – ולא הועלו במסגרתה חשדות כלשהן כלפי שטיינמץ וחתניו.

ההסדר, על כלל מרכיביו, אושר בבית המשפט בספטמבר 2022 על ידי השופט חגי ברנר. כחלק מאישור ההסדר דרשו המחזיקים שיאושר להם החזר הוצאות של 4.75 מיליון שקל למימון יועצים פיננסיים, עורכי דין וכו'. פטרוכימיים סירבה לשלם את הסכום. המחזיקים פנו לשופט והוא קבע באפריל האחרון שעל החברה לשלם את הסכום המדובר. עם זאת, הוא העניק לחברה 60 יום להגיש ערעור לבית המשפט העליון. פטרוכימיים אכן הגישה את הערעור, אך במקביל הציעה למחזיקים פשרה – תשלום של 3.75 מיליון שקל. מחזיקי שלוש מתוך ארבע הסדרות אישרו את הפשרה, והיא תושלם באופן יחסי מולם. סדרה אחת, ב', לא אישרה את הפשרה, והערעור בנושא מתקיים מול מחזיקיה. לאחר שמחזיקי הסדרה לא אישרו את הפשרה, פנה אחד המחזיקים הגדולים לנאמן הסדרה וטען שמסיבות שונות לא עלה בידו להשתתף באסיפה, והוא ביקש קיום אסיפה חוזרת. באסיפה החוזרת הוא השתתף, ושיעור התומכים בפשרה הגיע ל־74.65%. הרוב הדרוש הוא 75%. כלומר, היה פער של 0.35%. לבקשת מחזיק נוסף שלא השתתף אישר השופט לקיים אסיפה נוספת, שלישית במספר, ב־7 בפברואר, כלומר מחר. אם יושג רוב, הפשרה תתקבל באופן מלא וההסדר בפטרוכימיים יסתיים באופן סופי. אם לא יושג הרוב הדרוש, ייערך דיון בבית המשפט העליון בנוגע לערעור שהגישה פטרוכימיים.

המתנגד הגדול לפשרה הוא בית ההשקעות מיטב, שמחזיק בסדרה ב'. ממיטב נמסר כי "לצערנו, חברת פטרוכימיים לא משלמת למחזיקים סכומים שנקבעו בפסק דין של בית המשפט ולא ממלאת אחר חובתה בשטר הנאמנות. בעקבות התנהלות מיטב ושמירה על זכויות לקוחותיה במסגרת הסדר החוב, תמורות ההסדר למחזיקי האג"ח גדלו ב־20 מיליון שקל, ובנוסף ניתנה להם גם זכות לקבלת כספים נוספים ששוויים מוערך בעשרות מיליוני שקלים, נכון להיום. מיטב תמשיך לפעול במקצועיות ולהגן על כספי לקוחותיה".

תגיות