אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: משבר האנרגיה עלול לדרדר 141 מיליון בני אדם לעוני קיצוני סופת שלג באסטוניה. חלק מהמדינות פגיעות יותר מאחרות | צילום: Sergei Grits / AP

דו"ח: משבר האנרגיה עלול לדרדר 141 מיליון בני אדם לעוני קיצוני

לפי הדו"ח שפורסם בכתב העת Nature Energy, עליית מחירי האנרגיה בעקבות המלחמה באוקראינה גרמה לעלייה של 4.8% בהוצאות משקי הבית. במדינות עם הכנסה נמוכה משקי בית שגם ככה מתמודדים עם מחסור במזון נמצאים בסיכון גבוה יותר לעוני בשל עלויות האנרגיה הגבוהות יותר

17.02.2023, 10:48 | חדשות חוץ

משבר האנרגיה שפרץ בעקבות המלחמה באוקראינה עלול לדרדר 141 מיליון אנשים ברחבי העולם לעוני קיצוני, כך לפי דו"ח חדש שפורסם ביום חמישי בכתב העת נייצ'ר אנרג'י (Nature Energy).

מאחורי המחקר עומדים חוקרים מהולנד, בריטניה, סין וארה"ב שמדדו את ההשלכות של מחירי אנרגיה גבוהים יותר ב-116 מדינות. הם מצאו שהוצאות משקי הבית עלו בממוצע ב-4.8% על רקע זינוק במחירי הפחם והדלק מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, והוסיפו לעליות שנרשמו כבר לאחר המגפה.

בדו"ח ציינו עוד כי במדינות עם הכנסה נמוכה משקי בית שגם ככה מתמודדים עם מחסור חמור במזון נמצאים בסיכון גבוה יותר לעוני בשל עלויות האנרגיה הגבוהות יותר. עם זאת, משקי בית במדינות עם הכנסה גבוהה יותר גם חוו את ההשפעה של מחירי אנרגיה גבוהים יותר, אך הם בעלי סבירות גבוהה יותר להצליח להסתדר איתם בתוך מסגרת תקציבי משקי הבית.

חלק מהמדינות חשופות יותר להשלכות מאחרות. כך למשל, לפי הדו"ח, שיעור העלייה במחירי האנרגיה גבוה יותר מהממוצע העולמי במדינות כמו אסטוניה, פולין וצ'כיה, בעיקר מכיוון שהמדינות הללו נסמכות יותר על תעשיות בעלות צריכת אנרגיה גבוהה. פולין במיוחד מסתמכת על פחם עבור 68.5% מייצור האנרגיה שלה, כך לפי נתונים משנת 2020.

עליית מחירי האנרגיה בעקבות המשבר באוקראינה הובילה גם לעלייה במחירי מוצרי בסיס כמו מזון. בהשוואה לשנה קודם לכן, מחירי הביצים למשל בארה"ב עלו ב-70.1%, בעוד מחיר המרגרינה עלה ב-44.7%, החמאה ב-26.3%, קמח ב-20.4%, לחם ב-14.9%, סוכר ב-13.5%, חלב ב-11%, עוף ב-10.5%, ומחירי הפירות והירקות עלו ב-7.2%, כך לפי נתונים שפרסם הממשל האמריקאי החודש.

בחברות מוצרי הצריכה הגדולות אף הזהירו כי המחירים לא צפויים לרדת בזמן הקרוב. יתרה מכך מנכ"לי נסטלה, יוניליוור ופרוקטר אנד גמבל הזהירו כבר כי מחירי מוצרי הבסיס צפויים אף לעלות יותר השנה. "כמו כל הצרכנים ברחבי העולם נפגענו מהאינפלציה, וכעת אנחנו מנסים לתקן את הנזק שנעשה", אמר השבוע מנכ"ל נסטלה מארק שניידר בשיחה עם עיתונאים. בדומה, בשבוע שעבר הודה סמנכ"ל הכספים של יוניליוור גראהם פיטקתלי: "עברנו כנראה את השיא של האינפלציה, אבל לא את השיא של המחירים".

בדו"ח ציינו כי ממשלות רבות ברחבי העולם כבר החלו לנקוט צעדים להקל על משקי הבית, החל מהפחתת מסי האנרגיה ועד לחלוקת סובסידיות והגבלות מחירים. אולם מחברי הדו"ח הדגישו כי ניתן לעשות הרבה יותר מכך, כולל הטלת מסים על רווחי חברות האנרגיה. לסיכום הסבירו בדו"ח כי משבר האנרגיה צריך לשמש כתזכורת לסיכונים המתלווים ל"מערכת אנרגיה שנסמכת בכבדות על דלקים מאובנים", כך שהיא משאירה מיליונים על סף עוני קיצוני, אך גם מאיצה את שינויי האקלים המקשים עוד יותר על השכבות החלשות.

תגיות