אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר במיקרוסופט: "הכלכלה הישראלית כל כך חזקה ששווה להשקיע כאן" אולי הומאן | צילום: אביגיל עוזי

ריאיון

בכיר במיקרוסופט: "הכלכלה הישראלית כל כך חזקה ששווה להשקיע כאן"

אולי הומאן עובד במיקרוסופט כבר 30 שנה, וכיום כסגן נשיא לענן ובינה מלאכותית בענקית המחשוב. עם הגעתו לישראל לסדרת פגישות עם סטארט-אפים מקומיים שמעניינים אותו בתחום, הוא אומר: "בקרוב ייפתח כאן הדאטה סנטר שלנו. אנחנו רואים בישראל מדינה יצרנית חשובה"

29.05.2022, 15:14 | סופי שולמן

"הרווחתם ביושר את התואר סטארט-אפ ניישן, ואני תמיד שמח לגלות מה עוד חדש בסצנת הסטארט-אפים הישראליים ואיך פעילות הענן של מיקרוסופט יכולה לסייע להם להתפתח ולצמוח מהר יותר" - את הדברים האלה אמר אולי הומאן, סגן נשיא לענן ובינה מלאכותית במיקרוסופט, בריאיון ל"כלכליסט".


קמפוס מיקרוסופט בהרצליה. "הכלכלה הישראלית כל כך חזקה ששווה להשקיע כאן", צילום: עמית גירון קמפוס מיקרוסופט בהרצליה. "הכלכלה הישראלית כל כך חזקה ששווה להשקיע כאן" | צילום: עמית גירון קמפוס מיקרוסופט בהרצליה. "הכלכלה הישראלית כל כך חזקה ששווה להשקיע כאן", צילום: עמית גירון

הומאן, שכפוף ישירות לסקוט גת'רי, שמנהל את פעילות הענן והבינה המלאכותית בענקית המחשוב, הגיע לישראל לסדרת פגישות עם סטארט-אפים מקומיים שמעניינים אותו. הומאן עובד במיקרוסופט כבר 30 שנה. "התחלתי שם עוד לפני השקת מערכת ההפעלה הראשונה של Windows, זה כבר היה באופק כשהצטרפתי, אבל עוד לא נמכר. עבדתי עם כל המנכ"לים של מיקרוסופט: אהבתי את ביל (גייטס - ס"ש) מאוד, סטיב (באלמר - ס"ש) היה מעניין, אבל אולי לא כוס התה של כולם, וסאטיה (נאדלה - ס"ש) הוא החביב על כולם. הוא גם רהוט, מחושב, האמפתיה שלו אמיתית והוא סופר חכם כמובן".

איזה סוג של סטארט-אפים מעניינים את מיקרוסופט בתחומי הענן?

"אני מקדיש זמן רב להיכרות עם הסטארט-אפים בישראל שמעניינים אותי בשלושה ממדים שונים. הממד הראשון הוא מתן האפשרות לצמוח מהר באמצעות תשתיות הענן שלנו. השני הוא איתור פיתוחים שגם הלקוחות של מיקרוסופט יכולים ליהנות מהם. ואנחנו גם אוהבים לחבר את הסטארט-אפים ללקוחות שלנו כדי לזרז את הצמיחה שלהם ולאתר לקוחות חדשים".

אתם ממשיכים להשקיע בישראל באותם היקפים, אף שאתם לא נמנים עם הזוכים בפרויקט נימבוס להקמת הענן הממשלתי?

"אני לא מכיר את פרטי ההחלטה בנימבוס, אבל זה לא משפיע על ההחלטה שלנו להשקיע בישראל. זה לא רק הסטארט-אפים, אלא מוסדות פיננסיים וחברות גדולות נוספות. הכלכלה הישראלית מצדיקה את ההשקעה, ובקרוב ייפתח כאן הדאטה סנטר שלנו. זה לא היה מבוסס רק על הציפייה לזכות בנימבוס. גם נושא הייצור חשוב מאוד - אנחנו רואים בישראל מדינה יצרנית חשובה, אתם לא רק טכנולוגיה. אני יודע מה התשואה על ההשקעות שלנו לטווח הקצר, אבל אני יודע שבטווח הארוך זה ישתלם - הכלכלה הישראלית כל כך חזקה ששווה להשקיע כאן".

מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה. "חביב על כולם", צילום: AFP מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה. "חביב על כולם" | צילום: AFP מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה. "חביב על כולם", צילום: AFP

מה החשיבות של דאטה סנטר מקומי עבור הלקוחות?

"זה משרת שני דברים: קודם כל, ישנם חוקים מקומיים לגבי פרטיות וביטחון מידע. אנחנו מאמינים שמרכז במזרח התיכון יאפשר לנו לעמוד ברגולציה המקומית. דבר שני, השקעה במדינה בתשתיות פיזיות תמיד מאותתת שהמדינה חשובה לנו, מאוד. כמו כן זה עוד זרז לחדשנות, שמאפשר לחברות חדשות להצטרף מהר יותר במקום לחשוב לאיזה אזור באירופה שייכים ולעזור לכלכלה המקומית".

האם יש היום עדיין אותה נכונות להשקיע בטכנולוגיות ענן כמו בשנים האחרונות, חרף השינוי במצב הכלכלי הגלובלי והטלטלה בשווקים ?

"תמיד יש סיכון שתהיה האטה, אבל כרגע רואים את ההפך מזה קורה. הקורונה חשפה את כולם לכמה קריטיות היכולות של הענן לתחרות וגם לחשיבות העצומה של תשתיות ענן. תהליך המעבר של חלק מהתעשיות לענן עדיין אטי, אבל הוא לא מפסיק. רוב החברות רואות בענן משהו שמבטיח יציבות בכל מצב, ומצד שני גמישות - אם אני לא צריך יותר את התשתית הפיזית, כפי שקרה למשל לחלק מהחברות עם פרוץ מגפת הקורונה, למה לשלם עבורה?"

אז הצמיחה תימשך?

"נראה שכן. אנחנו צריכים להיות מוכנים גם להזדמנות וגם למשבר, אבל מה שאני רואה עכשיו הוא הצורך הגובר בחדשנות. חברות מבינות שהתהליכים העסקיים שלהם מיושנים. למשל בנק בפולין שעובד איתנו זרק לגמרי את התשתית של מיינפריים ועבר לגמרי לענן, כי זה גם זול יותר וגם מאפשר יותר חדשנות בזכות שירותי הבינה המלאכותית".


אולי הומאן, מנהל התעשיות במיקרוסופט, צילום: אביגיל עוזי אולי הומאן, מנהל התעשיות במיקרוסופט | צילום: אביגיל עוזי אולי הומאן, מנהל התעשיות במיקרוסופט, צילום: אביגיל עוזי


מהם החידושים המסעירים ביותר בעולם הענן בתקופה זו?

"יותר ממה שניתן לספור, אז נתמקד רק בדברים הגדולים. הענן והטכנולוגיות שלו נכנסים לכל תחום ולכל אזור. אנחנו מפעילים 200 דאטה סנטרס ב-65 אזורים בעולם כי אנחנו מאמינים שהלקוחות שלנו לא צריכים לדאוג לגבי היכולות. עבורי היכולת להגיע לכל מקום חשובה מאוד. היום הענן מתחיל לחלחל גם בחזרה לאתרי הלקוח, אבל אנחנו לא רואים בזה איום משום שיש דברים שעדיף לבצע בענן, וחלקם עדיף לעשות אצל הלקוח, בחלק מהמקרים זה גם יהיה יותר זול.

"מיקרוסופט תמיד האמינה בשילוב ואף פעם לא אמרנו שהעולם יהיה מבוסס ענן בלבד. ישנן סוגיות אבטחה בייצור או בבריאות שידרשו מחשוב בשטח הלקוח, כולל אנליטיקה. לכן נמשיך להשקיע גם כאן וגם ביכולות של ריבוי עננים, כלומר שילוב של עננים שונים. אם את לקוח גדול שעובד עם IBM, azure ואמזון - איך תדעי איפה נמצא כל סוג של מידע?

"לכן אנחנו מפתחים עוד טכנולוגיות שלמשל יאפשרו לסרוק את המטה דאטה בכל ענן ולחבר הכל כדי שהלקוח יוכל לנהל את כל המידע שלו במקום אחד. גם במונחי אבטחה אנחנו יכולים לסרוק את כל תשתית הענן של הלקוח, גם אם היא לא של מיקרוסופט".

"בכל הנוגע לאנליטיקה, יש עלייה חדה בשימושי בינה מלאכותית ויש מעבר משימוש במודל בודד שיכול להבין רק טקסט ולא תמונות לשילוב של מודל מרובה מרכיבים שמשלב למשל טקסט עם דיבור. ככה לקוחות יכולים לבנות יכולות בסגנון של אלקסה או סירי משלהם וזה טרנד מאוד מעניין. טרנד משני בבינה מלאכותית - מודלים מאוד גדולים ומורכבים שמעבדים סטים שונים של נתונים. אחד השימושים הנוספים הוא למשל הצעות לתשובות אוטומטיות למיילים בתוך אאוטלוק על בסיס מה שנכתב בה. אנחנו תומכים ב-120 שפות, אני בעצמי למשל משתמש גם בגרמנית ויודע שזה עובד גם בעברית.

"המגמה האחרונה והחשובה היא איך מכונה יכולה לקחת שפה ולהפוך אותה לקוד. בנינו את זה עבור גיטהאב בפתרון שנקרא COPILOT, וזה מאפשר להם לחסוך את החלקים הפשוטים והמשעממים של התכנות להתרכז רק בחלקים שדורשים יצירתיות וחשיבה ייחודית".

שירותי ענן, צילום: שאטרסטוק שירותי ענן | צילום: שאטרסטוק שירותי ענן, צילום: שאטרסטוק


ומה מצב התחרות בענן - מה ההבדלים היום בין העננים הגדולים?

"אנחנו משקיעים זמן בהבנת המתחרים, אבל המיקוד שלנו זה הלקוחות. הם אומרים לנו - אנחנו אוהבים אתכם, אבל רוצים שתרכיבו את כל החלקים לפלטפורמה אחת - אז'ור, 365 וגיטהאב. אנחנו רוצים שהאינטגרציה בין כל המוצרים שלנו תהיה מלאה. מאמץ נוסף שמתחיל לשאת פרי זה התמקדות שהחלטנו עליה במגזרים מסוימים כמו פיננסים ובריאות. כאן יש גם הזדמנות חדשה לסטארט-אפים ישראליים כי כאשר אנחנו משווקים ענן למוסדות פיננסיים ויש טכנולוגיה שיכולה להשתלב בתוך ההצעה הזאת, אנחנו נשלב אותם במערכת שלנו".

תגיות